Last news in Fakti

19 Декември, 2023 13:54 836 3

Германски съд разпореди частично повторение на изборите през 2021 г. в Берлин

  • германия-
  • съд-
  • избори-
  • повторение

Съдът разпореди провеждането на нови избори в 455 - или една пета - от 2256-те избирателни района в Берлин

Германски съд разпореди частично повторение на изборите през 2021 г. в Берлин - 1
Снимка: Shutterstock

Във вторник Конституционният съд на Германия разпореди частично повторение на федералните избори в Берлин през 2021 г. с решение, което може да повлияе леко на състава на парламента, но не се очаква да засегне мнозинството на управляващата коалиция, предаде Ройтерс.

Съдът разпореди провеждането на нови избори в 455 - или една пета - от 2256-те избирателни района в Берлин поради допуснати нередности. Парламентът вече беше разпоредил повторение на изборите в 431 района, но опозиционните консерватори искаха много по-широко повторение, което ги накара да подадат жалба в съда.

Щефан Маршал, политолог от университета в Дюселдорф, заяви, че повторното гласуване едва ли ще повлияе на мнозинството в тристранната коалиция на канцлера Олаф Шолц, съставена от лявоцентристки социалдемократи, Зелени и приятелски настроени към бизнеса Свободни демократи, тъй като засяга малко избирателни райони.

Според тях крайнолявата партия Линке също може да си отдъхне с облекчение, след като се е опасявала за съществуването си в парламента при евентуално повторно провеждане на големи избори.

През 2021 г. партията не успя да достигне 5-процентната бариера за влизане в парламента, но въпреки това успя да влезе с 39 места, тъй като си осигури три преки мандата, два от които в Берлин. Ако изгуби някой от тях, тя може да загуби и местата си в пропорционалното представителство.

Анализаторите и партията изчислиха, че разпореденото частично прегласуване не е било в достатъчно райони, за да повлияе на мандатите ѝ.

"Последствията ще бъдат много лесни за овладяване", каза Торстен Фаас, политолог от Свободния университет в Берлин. "Някои мандати ще се прехвърлят между партиите, но е почти изключено Линке да загуби един от двата си преки мандата в Берлин."

Изборите през септември 2021 г. бяха съпътствани от проблеми в столицата Берлин, където недостигът на бюлетини доведе до дълги опашки и паузи в избирателните секции, някои от които трябваше да останат отворени до късно, за да се гласува.

В този ден в града се проведоха три избора - федерални, регионални и местни, както и референдум и градски маратон, които допринесоха за хаоса поради затварянето на пътища. По това време все още бяха в сила и ограниченията на COVID-19.

Решението на Конституционния съд от вторник дойде около месец след друго важно решение, което отмени финансовите планове на правителството, допринасяйки за подкопаване на репутацията на Германия като модел за ефективност и законност и ред.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Луд

    1 0 Отговор
    Защо не повторят изборите за чичкото с мустачки .Ще е доста интересен резултатът.
  • 2 Сандо

    0 0 Отговор
    Ами ако Алтернативата спечели какво ще кажи съдът?
  • 3 Изборът е

    1 1 Отговор
    Европа ще се разпадне.
Новини по държави: