Last news in Fakti

16 Януари, 2024 04:46, обновена 16 Януари, 2024 05:49 2 492 16

Ким Чен-ун убеден: Обединение с Юга вече не е възможно

  • северна корея-
  • ким чен-ун-
  • южна корея

Пхенян закри агенциите си, работещи за обединението с Южна Корея

Ким Чен-ун убеден: Обединение с Юга вече не е възможно - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Северна Корея закри своите агенции, работещи за обединението с Юга, предадоха Ройтерс и Франс прес, като се позоваха на държавната новинарска агенция КЦТА, информира БТА.

Тя разпространи съобщението днес - ден след парламентарно заседание, на което е говорил севернокорейският лидер Ким Чен-ун.

Ким заявил, че окончателното му заключение е, че обединението с Южна Корея вече не е възможно. Югът иска да свали властта в Пхенян и да постигне обединение просто като погълне Севера, аргументирал се той.

"Не искаме война, но нямаме намерение да избягваме такава", подчертал севернокорейският държавен ръководител пред парламента, чиято роля до голяма степен се свежда до това да утвърждава неговите решения.

Ким се обявил за конституционни промени, с които Южна Корея да бъде обявена за "враждебна държава номер едно". Ако на полуострова избухне война, севернокорейската конституция трябва да предвижда отвоюване на Юга и включването му в състава на страната, подчертал той.

Севернокорейският парламент утвърдил решението за закриване на три държавни агенции, които отговаряха за обединението с Юга и междукорейския туризъм, пише в съобщението, разпространено от КЦТА.

Днес Ким Чен-ун предупреди, че всяко нарушение на териториалната цялост на Северна Корея, "дори с 0,001 милиметра", ще бъде възприето като "военна провокация". Освен това севернокорейският лидер даде да се разбере, че страната му не признава де факто морската граница с Юга.

Сеул ще "отговори стократно" на провокации от страна на Пхенян, обеща междувременно южнокорейският президент Юн Сук-йол. На правителствено заседание, излъчвано по телевизията, той подчерта "огромните способности" на южнокорейските въоръжени сили да реагират при такъв сценарий.

Преди няколко седмици Ким Чен-ун заяви, че помирението или обединението на Северна с Южна Корея би било грешка, посочва АФП.

Двете страни технически все още са във война, тъй като като военните действия на полуострова се прекратяват с примирие, но мирен договор така и не е подписан.

Решението на Северна Корея идва в обстановка на изостряне на напрежението на полуострова на фона на поредица от ракетни тестове и на поетия от Пхенян курс да скъса с десетилетната си политика и да промени отношението си към Юга, отбелязва Ройтерс. Според анализатори севернокорейското министерство на външните работи може да поеме отношенията със Сеул и потенциално да помогне за оправдаване на употребата на ядрени оръжия срещу Юга при бъдеща война.

Вчера Пхенян обяви, че е изстрелял пробно ден по-рано балистична ракета с твърдо гориво.

Изпитанието бе осъдено от САЩ, Южна Корея и Япония, които обсъдили въпроса, съобщи Държавният департамент.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Трол

    22 14 Отговор
    Обединение ще има,когата северната к0чин@ фалира и се налага южната да ги спасява от умир@не от глад,подобно на ГДР и ФРГ преди време...

    Коментиран от #10

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Госあ

    21 12 Отговор
    Ами краварите положиха доста усилия за това, като видяха затоплянето на отношенията преди известно време ! Иначе, полюсите би трябвало да са Китай-Япония-Корея и Русия-ЕС, за да има мир и благоденствие. А краварите да се върнат в статуквото си отпреди ПСВ и ВСВ.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Варненец

    13 13 Отговор
    Как ще е възможно, те неговите ако видят, какво са нямали, ще.го обесят на момента
  • 7 Госあ

    17 13 Отговор
    Средния коефициент на интелигентност на корейците от Севера е много по-висок от този на реднеците. Факт.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Прогледнал

    13 7 Отговор

    До коментар #1 от "Трол":

    Атлантистите винаги лелеят за фалит на държавите-автокрации като едностранно налагат противозаконни санкции, ама нещо не им се получава напоследък. Така е защото индустриален бум се премести на Изток.
  • 11 може може

    9 3 Отговор
    само че трябва един континент да стане пустощ и тогава ще е възможно !!!
  • 12 виж как ни доказваш

    12 4 Отговор

    До коментар #5 от "Верно":

    че заблудените сте много и машината за дезинформация работи добре в полза на терориста сащ който никога не лъже ама никога всички кото са против тях лъжат но сащ неее!!! та да те питам чувал ли си за външен дълг на дадена държава и знаеш ли коя държава е единствена в света останала без никаъв външен дълг повтарям НИКАКЪВ външен дълг ? сигурен съм че незнаеш това е румъния при управлението на чаушеску !!! и сега да те питам още нещо ти от каде знаеш че гладуват в северна корея? от медиите нали а медиите са собственост на терориста е какво да пише по медиите??? но както е казал този който е измислил манипулацията на масите хора е дал едно вечно твърдение за мишките “БЛАЖЕНИ СА ВЯРВАЩИТЕ”…
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Тагаренко

    3 1 Отговор
    Сестра му е секси. Искам да ме удари в топките.
  • 15 Южни ветар

    4 1 Отговор
    Тоя пак изпълзя от дупката. Да си седи затворен в мизерната кочина.
  • 16 България

    3 3 Отговор
    Предлагам от израждане понеже винаги харесват диктаторски държави, да се изнесат при ким.
Новини по държави: