Last news in Fakti

16 Януари, 2024 04:40 1 432 16

Мицкоски: В ЕС - да, но не и през промени в конституцията

  • християн мицкоски-
  • северна македония-
  • конституция-
  • вмро-дпмне

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ заяви, че е подготвен веднага след изборите да води разговори с официална София

Мицкоски: В ЕС - да, но не и през промени в конституцията - 1
Снимка: ЕПА

ВМРО-ДПМНЕ е за влизане на Република Северна Македония в ЕС, но не приема тезата, че ако е "за" ЕС, трябва да подкрепи промени в конституцията. Това заяви председателят на опозиционната партия Християн Мицкоски в интервю за ТВ 24, цитиран от БТА.

Според Мицкоски, ако през 2022 г. позицията на ВМРО-ДПМНЕ е била чута, преговорната рамка с ЕС не би била такава и след т. нар. френско предложение (преговорната рамка, гласувана по време на председателството на Франция) държавата би получила друго, различно предложение, „защото френското предложение е следствие на българското „не” - обществено и политическо, на португалското и германското предложение”.

Мицкоски, който изрази убеденост, че ВМРО-ДПМНЕ ще спечели предстоящите в страната парламентарни избори и ще състави правителство, каза, че е подготвен веднага след изборите да води разговори с официална София.

„И ако някой наистина иска Северна Македония да тръгне по този път.... Видяхте, че на последния Европейски съвет се използваше новото правило - политиката „на празния стол”. Показани бяха истински европейски ценности, как държави, в които има руски войски, може да започнат преговори (с ЕС), а Северна Македония, която от две десетилетия непрекъснато е омаловажавана и унижавана, и до ден днешен е в чакалнята”, обясни позицията си Мицкоски.

Според него няма как ЕС да не подкрепи правителство на ВМРО-ДПМНЕ, когато опозиционната партия спечели изборите на 8 май.

„ЕС подкрепя институции. Така функционират. Ние може да не сме съгласни с определени политики, може да сме по-твърди за някои от тях и много по-меки за други. Може би по националните теми ще бъдем много по-подготвени и аргументирани, в сравнение с това правителство (на Ковачевски), но може би ще бъдем по-либерални в икономическите политики. Или ще бъдем позиционирани по друг начин по отношение на образователните политики. Във формален аспект няма политик в ЕС, който ще оспори правителство, избрано от народа. Институциите са тези, които получават или губят подкрепа”, посочи Мицкоски в отговор на въпрос, свързан с изявленията на представителите на европейски държави, които по време на посещенията си в Скопие са категорични, че нова преговорна рамка за Северна Македония е трудно постижима и промените в конституцията, вписани в преговорната рамка на Северна Македония, трябва да бъдат гласувани, за да започне и отварянето на преговорните глави.

С промените в конституцията, в основния закон на страната трябва да бъдат вписани българите, а според предложението на правителството и още шест общности в страната.

Парламентарните избори в Северна Македония ще бъдат произведени на 8 май тази година.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ццц

    16 5 Отговор
    Сега е моментът братя македонци. Сегашното правителство на България ни мрази повече и от вас. Купете 2- 3 апартамента на Опаш от Хари Потър и може да поискате ние да сменим нашата Конституция, ако нещо не ви харесва.
  • 2 Редник

    25 0 Отговор
    Става все по очевидно, че т нар македонци не щат в ЕС. Чудя се эащо ги взеха в НАТО?

    Коментиран от #3

  • 3 Пешо

    14 0 Отговор

    До коментар #2 от "Редник":

    А какво стана с договорите на бб и вдигнатото вето от киро и макрон!!!!! Ааа самолртната линия има ли я още!!!

    Мисирките защо на питат плюнчо и кирчоооо нещо по въпроса?!!
  • 4 Тоя много се е

    21 1 Отговор
    Объркал, иска без правила, иска да ни размахва югославски комунизъм, изобщо гнусотия
  • 5 Във вашата

    15 1 Отговор
    Гнилоч може само да си сърбоман, друго не разрешават комунистическите орки на територията Македония
  • 6 Шердан Българов

    15 1 Отговор
    Я СИ СТОЙТЕ В КОЧИНАТА Р.С.М. И НЕ СИ ПРЕТОВАРВАЙТЕ МОЗЪЦИТЕ С МЕЧТИ ЗА Е.С.!
  • 7 На върбе

    11 1 Отговор
    Албанците да се отделят и да влязат а дебелите глави със Сърбите изолирани
  • 8 Пичага е Муцката

    10 0 Отговор
    Всички водни електроцентрали във Вардарска България са негови. Само оттам взема 9 000 евро на месец, още толкова от партията му и парламента, дреме му за обикновенните вардарци, нека гладуват. Не му трябва Европа да му казва за колко да продава тока(струята)!🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 9 Аз съм веган

    7 0 Отговор
    Тоя говори като пияна жена и си верва. Като му спорът парите от Европа и всичко ще подпише. Македонският Константинов
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 кирил

    2 9 Отговор
    Референдум за ЕС и НАТО
    Да освободим пътя на македония
  • 13 Кадир

    3 2 Отговор
    Македония е загубен за нас благодарение на предателите през годините. Едните много червени, другите много сини и крайни идеалисти. Никога не трябваше да я признаваме. Единствения начин да се обединим е под свещения флаг на халифа.
  • 14 гражданин

    4 0 Отговор
    за какво ще водиш преговори, карикатурен образ, или както се казва на македонски, лик от църтан филм, всичко вече е договорено и разписано, изпълнявай това, което е договорено
  • 15 Типично по "Македонски"

    4 0 Отговор
    Хем х.я до края, хем душата в рая.......само дето такава комбинация става само в сънищата, мокрите! Явно нареждането от централата в Белград е такова - първо Сърбия в ЕС, пък Северна Македония когато може!
  • 16 Юнак Балкански

    1 0 Отговор
    Няма начин РСМ да влезе в Европейския съюз още дълги години. Не и с такива националисти като Мицкоски. Той само иска властта в РСМ. Казано е " Каквото си го правиш, никой не може да ти го направи". Македонците да се сърдя на себе си, че още не са в Европата. Явно под властта на Сърбите 45 години са изостанали от света. Жалки са.
Новини по държави: