Last news in Fakti

16 Януари, 2024 17:15 1 329 3

Събитията в Червено море, Сирия и Ирак предвиждат разрастване на конфликта в Газа, заяви Фидан

  • червено море-
  • сирия-
  • ирак-
  • конфликт-
  • разрастване-
  • газа-
  • хакан фидан

Фидан призова международната общност да подкрепи „усилията за постигане на трайно прекратяване на огъня в Газа“

Събитията в Червено море, Сирия и Ирак предвиждат разрастване на конфликта в Газа, заяви Фидан - 1
Снимка: Shutterstock

Ако конфликтът в Газа не бъде прекратен, има риск да се разпространи и в други региони, предупреди външният министър на Турция Хакан Фидан по време на пресконференция след среща с хърватския си колега Гордан Гърлич Радман, предаде Анадолската агенция (АА) и БТА.

Фидан призова международната общност да подкрепи „усилията за постигане на трайно прекратяване на огъня в Газа“.

„Многократно сме говорили за риска от това конфликтът в Газа да се разпространи в други региони. Всички очакваха напрежението да ескалира в Ливан, но това се случва по други места. Случващото се в Червено море, Ирак и Сирия е предвестник за това, че войната в Газа, ще се превърне във водовъртеж и ще погълне още територии“, заяви министърът, цитиран от АА.

Фидан посочи, че без осигуряването на "равноправен диалог, в който ще бъдат взети предвид интересите и правата както на Палестина, така и на Израел, както и възможността за равен суверенитет за двете нации, няма да бъде възможно конфликтът да бъде разрешен".

"Подходите, при които се дава приоритет на интересите на Израел за сметка на тези на палестинците, няма да донесат мир и в дългосрочен план, ще живеем в постоянна конфликтна зона", каза още Фидан, като отбеляза още, че според него много държави запазват мълчание пред ситуацията.

Конфликтът в Близкия изток ескалира драматично след проникването на бойци на „Хамас“ на израелска територия в ивицата Газа на 7 октомври 2023 г. При атаките бяха убити жители на граничните селища и бяха взети за заложници повече от 240 души от двете страни, включително деца, жени и възрастни хора.

Хърватският външен министър на свой ред акцентира върху позицията на Турция като кандидат член на Европейския съюз.

„За нас Турция ще си остане ключов партньор в ЕС“, подчерта той.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    0 15 Отговор
    Само да не стане накрая от Нила до Евфрата, Фиданке?

    Коментиран от #2

  • 2 ТюркоАз

    16 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Твойта да не стане от Гнила та Фира.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: