Last news in Fakti

19 Януари, 2024 05:28 1 141 2

Северна Корея е извършила тест на подводна ядрена система

  • северна корея-
  • тестване-
  • подводна система

Опитът бил в знак на протест срещу проведени тази седмица тристранни съвместни военни учения

Северна Корея е извършила тест на подводна ядрена система - 1
Снимка: ЕПА

Северна Корея е извършила тест на подводната си ядрена оръжейна система в знак на протест срещу проведените тази седмица съвместни военни учения на Южна Корея, САЩ и Япония, предаде Ройтерс, цитирана от БТА, като се позова на информация на севернокорейската държавна Корейска централна телеграфна агенция.

Тестът на системата "Хаеил-5-23" - името, което Северна Корея е дала на своите подводни дронове, способни да пренасят ядрени оръжия, е бил извършен от мозъчния тръст на министерството на отбраната във водите край източното крайбрежие на страната, съобщи КЦТА, без да уточнява датата.

"Подводната противодействаща позиция на нашата армия, базирана на ядрени оръжия, се доусъвършенства и различните ѝ морски и подводни ответни действия ще продължат да възпират враждебните военни маневри на военноморските сили на САЩ и техните съюзници", се казва в изявление на неназован говорител на министерството, цитиран от севернокорейската медия.

Военноморските сили на Южна Корея, Съединените щати и Япония проведоха тази седмица тридневни съвместни учения, в които участваше американският самолетоносач "Карл Винсън", като част от усилията за подобряване на реакцията им на заплахите на притежаващата ядрено оръжие страна, припомня Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Така е ..

    4 5 Отговор
    Крайно време е САЩ да приключат със СК , докато Кимчо не е запалил света.И корейците като руснаците живеят да произвеждат оръжие и да мечтаят за война със Запада.
  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 3 Отговор
    Откачалките само оръжия правят, а народа умрира от глад и мизерия. Както в раша
Новини по държави: