Last news in Fakti

28 Януари, 2024 05:22 1 796 25

Вучич в Скопие: Нямаме по-близки от македонците

  • александър вучич-
  • северна македония-
  • сърбия

Не искаме нищо от вас, само да изградим още по-добри отношения, заяви сръбският президент в столицата на РСМ

Вучич в Скопие: Нямаме по-близки от македонците - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентите на Сърбия Александър Вучич и на Република Северна Македония Стево Пендаровски, премиерът в оставка Димитър Ковачевски, председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, както и други политици, депутати, дипломати и представители на етнически общности присъстваха снощи в Скопие на тържественото отбелязване на официалния празник на сръбската общност в страната, предаде БТА.

Александър Вучич обяви, че ще пристигне в Скопие за честването на Св. Сава още по време на участието си в лидерската среща в Скопие, на която бе обсъден плана за растеж на Западните Балкани.

„Не се страхувам да кажа, че македонците са ни най-близкият народ, ние по-близък народ нямаме. И ясно искам да кажа, че ние не искаме нищо от Северна Македония. Нямаме условия за нищо и не очакваме нищо от вас. Искаме само да градим още по-близки и по-добри отношения. Ние не ви молим да променяте конституцията си, това е ваша вътрешна работа. Всичко, което искаме от вас, е да приемете протегнатата ни ръка. Ние нямаме никакви проблеми помежду си“, каза Вучич на тържественото отбелязване на Деня на Св. Сава в Скопие, съобщава МКД.мк.

По думите на Вучич е важно отношенията между Сърбия и Северна Македония да бъдат поставени на рационална основа.

„И вие, и ние сме на европейския път и имаме високи цели. Вярвам, че ние в Сърбия, ще утроим нашия БВП до 100 милиарда евро само за 15 години. Това можем да направим и с ваша помощ. На ЕКСПО 2027 в Белград каня (Северна) Македония да има най-големия щанд. И нека направим заедно, няма да ви убеждаваме, а и не сме велика сила. Само ще ви помолим за добро и още по-добро, и приятелско сътрудничество. Време е заедно с нашите сърби тук да възкликнем „Да живее Сърбия“, цитира изданието словото на Вучич.

„Добросъседството, основано на взаимно уважение и равнопоставено сътрудничество, е единствената алтернатива на ретроградните процеси и острата реторика, която за съжаление все по-често се чува в нашия регион. Това традиционно тържествено отбелязване на Св. Сава е още една възможност по символичен начин да потвърдим добрите си намерения и да продължим да изграждаме мостове на сътрудничество между двете приятелски държави, променяйки вековния имидж на нашия регион от проблемна в просперираща част на обединена Европа”, цитира сайтът А1он.мк думите на президента на Северна Македония Стево Пендаровски по време на отбелязването на националния празник на сръбската общност в страната.

По думите на Пендаровски основният приоритет на Северна Македония е поддържането на съжителството в многоетническото, многоезичното и многорелигиозното общество на страната, а „като конституционно призната и социално ценена, сръбската общност е неделима част от македонската мозайка и активно допринася за изграждането и развитието на общата македонска Родина”.

Според Пендаровски качествените междуетнически отношения допълват добрите отношения между двете приятелски държави, „които потвърждават, че и на Балканите двустранните отношения могат да се градят с взаимно уважение, без натиск и условия”.

В словото си той подчертава, че в условията на множество кризи и предизвикателства пред сигурността в Европа и в световен мащаб, Западните Балкани, вместо рециклиране на анахроничните митове от 19 век, в това трето десетилетие на 21 век, се нуждаят от демократични реформи, ускорен икономически растеж и инфраструктурна връзка, пише изданието.

Според премиера в оставка Димитър Ковачевски честването на националния празник на сръбската общност в Северна Македония „е послание за сплотеност, уважение и взаимно сътрудничество, защото мисията на Св.Сава е била търпение, помирение между хората, разпространяване на любов и взаимно уважение, основано на истината и вяра”.

„Република Северна Македония е нашият общ, топъл и сигурен дом. В нашата страна най-добре изразяваме индивидуалностите си, но всичко това се слива в единство, защото така допринасяме още повече за поддържането на приятелските отношения между Северна Македония и Сърбия, които са солидни и преди всичко искрени. Страните ни имат общо бъдеще, което зависи от нас, просперитетът на нашите граждани е модерен регион, основан на европейските ценности на солидарност, демокрация, дипломатически диалог, регион без взаимно отричане, предразсъдъци и без омраза”, посочва Ковачевски в словото си на честването, разпространено от правителствената пресслужба в Скопие.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 На върбе

    35 2 Отговор
    Фурнаджийски лопати
  • 3 Додик им продава кексчета в Босна

    37 6 Отговор
    Само руснак лъже повече от сръбски катунар
  • 4 Кирил

    11 31 Отговор
    Проблемите ни със северните македонци ще се решат когато станат част от Сърбия. Ние със Сърбия нямаме проблеми. България и Сърбия са стари държави с традиции. Ние не сме измислици. По същия начин бяха решени проблемите в Македония с Гърция. Хората там станаха добри гръцки граждани и всичко си дойде на мястото. Стига България е загребвала българите в Тракия и Добруджа заради някакви неустановени индивиди по македонските чукари. Софийските македонстващи или да стават българи или да си заминават.

    Коментиран от #6

  • 5 Няма прошка

    26 5 Отговор
    Няма забравяне
    За Македония
    !!!
  • 6 Българин

    47 9 Отговор

    До коментар #4 от "Кирил":

    Кога точно не сме имали проблеми със Сърбия, след като освен Русия, България няма по-агресивен и враждебен неприятел от "братята сърби"? Цялата им средновековна държава е едно бледо копие на нашата, по това време Белград е български град. Крадат история векове преди днешните "македонци". Лика прилика са си, да се взимат и да отиват заедно в небитието.

    Коментиран от #7

  • 7 Мдаааа.

    9 8 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    Щом като сиганетата се представят за българи!😂🤣😅
  • 8 И ние нямаме по близки.

    8 4 Отговор
    От Богатирите ! Ииии брееее Балкански добитъъъък !
  • 9 Дреме ми за Маседониятааа... !

    14 3 Отговор
    Искам хубав живота далеч от пещерни патрЕотариииии....
  • 10 Ами да...

    5 2 Отговор
    то и за българите няма по-близки от македонците....!!!

    Нали така се казваше: " Приятелите на нашите близки приятели са и наши приятели" или май беше обратното...??!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Хъхъ

    21 1 Отговор
    Честито по-Сърбчване …
  • 13 гражданин

    16 0 Отговор
    уважение и диалог има за всички в РСМ, само не за малкото останали българи там, сръбския народ са го вписали в конституцията, той не им е проблем, хем ще вървят към ЕС сърбите, хем е пълно с руски и китайски инвестиции там, така им е удобно, но тази ракрачена тяхна политика, вече не носи същите дивиденти като преди
  • 14 Бамбука

    9 0 Отговор
    Тъй ..тъй..., после студен душ и приземяване.
  • 15 Сърбоидна

    6 1 Отговор
    циганизация! Това върви в тази територийка, вече 70-80 години!
  • 16 така е

    6 1 Отговор
    ще станете и двата удода на тор
  • 17 Демократ

    16 4 Отговор
    Никакво развитие няма да има,ако дългата ръка на Кремъл дърпа конците. За тях точно обратното е важно- да има хаос,защото в мътна води риба лесно се лови. Затова 100 години няма спокойствие на Балканите и мирни добросъседски отношения. Кремъл не разрешава на държавите да се развиват мирно. Империята на злото и лъжата пречи навсякъде,където й се разрешава да има влияние.
  • 18 БСП в Бунището

    16 1 Отговор
    Сръбските и Македонски комунисти пляснаха с ръце,та се прегърнаха в Братска комунистическа прегръдка....

    Коментиран от #24

  • 19 пеликан 112

    8 0 Отговор
    Албанците са на път лека-полека да заличат Македония и след време България и Сърбия ще граничат с Албания.
  • 20 Вълканов

    10 1 Отговор
    На някои, все Русиь е виновна. Това че подхесахме Договора с Македония, който опедеряше Македанците като отделен народ, това че Петков оттъпи пред Македония, не го вземате в предвид. За България, територията Македония приключи благодарение на калпавятя политика на нашите правителства от време оно.Македонците щедойдат сами, ако изградим брилянтна икономика и благоденствие на гражданите в Бългярия.

    Коментиран от #23

  • 21 Брат Румен Ралчев

    0 0 Отговор
    Аз ще кажа на братята в Германия.
  • 22 Масонска ложа "Ориент НАТО"

    2 9 Отговор
    Сърбия винаги е страна, коятто миналия век контролираше още 4 страни - Босна и Херцеговина, Словения, Хърватска, Черна Гора и Македония.

    България не може да се управлява сама себе си...
  • 23 Червен кхмер

    12 0 Отговор

    До коментар #20 от "Вълканов":

    Не на някой, а който е учил и знае история.Благодарение на съветска Русия се създаде тази държавици и бе харизана на сърбите, които им промиха мозъците и днес те се отрекоха от всичко българско.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор
    Сърбите са ГЛАМАВИ, идеята на "Македонизма" я заимстват от лукавите гърци, които след това пък си направиха бъзик с "Велика Македония" с подписването на "Преспанският договор"...
Новини по държави: