Last news in Fakti

29 Януари, 2024 04:03 974 4

Без министри от ВМРО-ДПМНЕ на кадрите от срещата на кабинета "Джафери" с президента Пендаровски

  • северна македония-
  • правителство-
  • парламент

Вчера министрите на опозицията не се включиха и в общата снимка на правителството на РСМ, след като парламента го избра с 65 гласа "за"

Без министри от ВМРО-ДПМНЕ на кадрите от срещата на кабинета "Джафери" с президента  Пендаровски - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министрите от ВМРО-ДПМНЕ отсъстват и от снимките, и видеото от срещата на новоизбраното техническо правителство на Северна Македония с президента на страната Стево Пендаровски, които разпространиха от кабинета на президента на страната, предаде БТА.

По-рано вчера министрите на опозицията не се включиха и в общата снимка на правителството, след като парламента го избра с 65 гласа "за", а опозиционната ВМРО-ДПМНЕ не участва в гласуването, с аргумента, че новоизбраният премиер Талат Джафери не заслужава подкрепата на ѝ.

"Ролята на министрите на ВМРО-ДПМНЕ е да защитят изборния процес от онези, които се снимаха" беше отговорът по ТВ 21 на въпроса защо представителите на опозицията липсват от общата снимка на техническото правителство на депутатът от ВМРО-ДПМНЕ Илия Димовски. Преди дни председателят на опозиционната партия Християн Мицкоски заяви, че техническото правителство ще бъде правителство на конфликти, "дърпане на коси и ужас, а не поезия".

Пендаровски е пожелал на членовете на преходното правителство ефективна работа и успешно провеждане на предстоящите парламентарни избори.

Поздравления за първия премиер албанец на страната отправи посланикът на Европейския съюз в Северна Македония Дейвид Гиър. „Стремим се към по-тясно сътрудничество с него и новото правителство в този важен момент в отношенията между Северна Македония и ЕС”, написа Гиър в социалната мрежа "Екс".

Успех на новата позиция пожела на Талат Джафери и премиерът на Косово Албин Курти.

„Нека приятелството и сътрудничеството ни в съвместни проекти да бъдат отличителни белези на нашите две правителства по време на управлението на Джафери. Северна Македония със силна евроатлантическа ориентация, партньор на Прищина и Запада, и възможно най-далеч от Москва; Северна Македония, която насърчава ценностите на съвместното съществуване и се бори срещу етническата дискриминация, е това, което искаме. Сигурен съм, че ще продължим пътя на междуправителственото сътрудничество с Джафери, както се случи с неговия предшественик Ковачевски, когото поздравявам за ценностите, които отстояваше по време на неговото управление”, написа във Фейсбук профила си Албин Курти, цитиран от медиите в страната.

За утре в сградата на правителството в Скопие е предвидена церемония по официално предаване на премиерския пост между Димитър Ковачевски и Талат Джафери.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Александър

    10 1 Отговор
    Най накрая албанците ги асимилираха. Като не искаха да са "татари" нека са албанци, честито на Южна Албания!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Маке

    7 0 Отговор
    Ей сега "великите македонци" ще видят кон боб яде ли?!?!?!
  • 4 българка

    0 1 Отговор
    Сега Мицкоски и дружките му ще берат плодовете на бруталните нападки срещу България и хората в РСМ с българско самосъзнание! От север е Косово, от юг Албания! Успех на новото правителство в РСМ!
Новини по държави: