Last news in Fakti

30 Януари, 2024 04:52 1 098 1

Изолираните талибани в Афганистан търсят контакти с чужди столици

  • талибани-
  • афганистан

Това сочи доклад на мозъчния тръст Международна кризисна група

Изолираните талибани в Афганистан търсят контакти с чужди столици - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нов доклад за Афганистан на мозъчния тръст Международна кризисна група (МКГ), констатира, че талибаните, които са изолирани от западните сили, се опитват да изградят връзки с по-близки чуждестранни столици, предаде ДПА, цитирана от БТА.

В доклада се разглежда как държавите в съседство с Афганистан - като Китай, Пакистан и Иран - са се ангажирали с талибаните след връщането им на власт през август 2021 г.

"Държавите в съседство с Афганистан нямат друг избор, освен да работят с тях", твърди анализаторът на МКГ за Афганистан Ибрахим Бахис. "Все по-нарастващите проблеми като трансграничната войнственост, тероризма и споровете за вода изискват широкообхватно регионално сътрудничество в областта на сигурността, за да се избегне кошмарната регионална нестабилност от миналото."

В допълнение към сигурността, каза Бахис, правителствата в региона проучват начини за взаимодействие с талибаните въз основа на икономически интереси, които постепенно увеличават лостовете им за влияние върху режима в Кабул. Това потенциално би могло да подобри положението на най-уязвимите афганистанци, включително на жените и момичетата, каза той.

В резултат на това докладът на базираната в Брюксел група предлага западните държави да подкрепят регионалните усилия за сътрудничество в областта на сигурността и икономическата интеграция или поне да се въздържат от блокирането им.

Понастоящем правителството на талибаните е изолирано от Запада поради ограниченията, които групировката налага на правата на жените и момичетата. Например, момичетата могат да ходят на училище само до 6-и клас и вече нямат право да посещават университети. Нито една държава все още не е признала правителството в Кабул.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТрампЛин

    3 2 Отговор
    маЦква им е близо, успешно могат да заместят в БРИКСА Аржентина!
Новини по държави: