Last news in Fakti

10 Февруари, 2024 06:44 864 3

Парламентът на РСМ освободи двама от министрите в техническото правителство

  • северна македония-
  • парламент-
  • правителство

С постовете си се разделиха Фатмир Маджити, министър на здравеопазването и Азир Алиу, министър на информационното общество

Парламентът на РСМ освободи двама от министрите в техническото правителство - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

С по 62 гласа „за” от 62-ма гласували, в две отделни гласувания, малко след полунощ местно време парламентът на Република Северна Македония освободи Фатмир Маджити от поста министър на здравеопазването и Азир Алиу от поста министър на информационното общество, по предложение на премиера на техническото правителство Талат Джафери, предаде БТА.

Заседанието започна с тричасово закъснение и с емоции и реакции на изказванията на депутатите и техническия премиер Талат Джафери, който аргументира предложението си за смяната на двама министри от "Алианс на албанците" с изискванията на закона в техническото правителство да има представители само на една опозиционна партия.

Пред почти празна зала с две прекъсвания дебатите, които бяха първата точка от дневния ред, продължиха поотделно за всеки от предложените за освобождаване министри.

Меджити и Алиу, чието освобождаване беше гласувано тази нощ, подкрепиха председателя на "Алианс за албанците" Арбен Таравари, който обяви, че партията трябва да се включи в албанския опозиционен блок на предстоящите избори. Предложението на Таравари предизвика реакцията на бившия председател на партията Зиядин Села, който заяви, че решението на ръководното тяло на партията е за самостоятелно явяване на изборите и никой не може еднолично да пререшава тази позиция. Това предизвика практически разцепление в "Алианс на албанците", а дебатът в пленарната зала се превърна в предизборни нападки между депутатите от отделните партии и препратки към предстоящите на 8 май парламентарни избори.

В центъра на изказванията на опозицията, която беше и по-активната в дебата, но не участва в гласуването, беше най-голямата албанска партия ДСИ, която и според крилото на Таравари в "Алианс за албанците" е виновникът за случващото се разцепление в партията, което рефлектира и в техническото правителство.

В тази посока беше и изказването на вече освободения министър на информационното общество и администрацията Азир Алиу, който емоционално говори за обструкциите, които е имал от ДСИ, добавяйки, че още с влизането на "Алианс за албанците" в правителството на страната, преди година, са заявили, че ще бъдат опозиция. Алиу обвини министъра на политическата система на ДСИ Артан Груби, че е взел решенията за уволнение на директори на няколко институции, издигнати от "Алианс за албанците", които не подкрепят ДСИ.

Заседанието на парламента в Скопие ще продължи в понеделник с втората точка от дневния ред – гласуване на Илир Демири за министър на здравеопазването и Наим Байрами за министър на информационното общество и администрацията, предложени от премиера Джафери.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Перо

    2 4 Отговор
    И северномакедонското законодателство е измислено от ВМРО-ДПМНЕ! Приемат албанците за втори враг, след българите, защото те не са били никога номенклатурчици от УДБ-а и СЮК, а са били преследвани от режима на Тито и още са на власт! Режимът в РСМ си мисли, че като закрие предмета История и тя не се изучава в училище ще се скрие факта, как е създадена северномакедонската “нация” с Указ, за една нощ!
  • 2 Ами

    2 1 Отговор
    То,македонски имена в парламента има ли?
  • 3 Перо

    2 0 Отговор
    Защо президента трябва да се съобразява с партийни квоти при съставяне на негово техническо правителство? Пак БГ мушенгии!
Новини по държави: