Last news in Fakti

16 Февруари, 2024 04:57 1 203 2

Ню Йорк съди водещи социални мрежи за кризата с психичното здраве на младежите ВИДЕО

  • ню йорк-
  • психичноздраве-
  • съд-
  • социални мрежи

Администрацията на кмета смята, че пет големи платформи трябва да понесат финансова отговорност

Ню Йорк съди водещи социални мрежи за кризата с психичното здраве на младежите ВИДЕО - 1

Администрацията на кмета на Ню Йорк Ерик Адамс съди собствениците на пет големи платформи за социални мрежи с цел да ги държи "финансово отговорни" за кризата с психичното здраве на младежите в града, присъединявайки се към вълната от подобни съдебни искове, заведени от юрисдикции в цялата страна, предаде БТА.

Искът, подадено във Върховния съд на Калифорния, твърди, че собствениците на TикТок, Фейсбук, ЮТюб, Инстаграм и Снапчат "са знаели или е трябвало да знаят", че техните платформи ще навредят на психичното здраве и благополучие на децата и тийнейджърите.

По-конкретно, в иска се твърди, че "опасните и пристрастяващи" алгоритми на платформите повишават броя на самоубийствата, радикализацията, самонараняването, тревожността и депресията сред младежите, тъй като са създадени, за да повишават ангажираността, дори това да е свързано с разпространяването на материали с насилие, сексизъм и расизъм.

За тази цел Адамс заяви в предавана на живо реч в кметството в сряда следобед, че собствениците на тези платформи трябва да бъдат държани "финансово отговорни за това, което струват на града ни година след година".

На пресконференция по-късно през деня Адамс и неговите съветници отбелязаха, че градът харчи около 100 млн. долара годишно за програми за психично здраве на младежи. Но те не дадоха сумата в долари за наказателните обезщетения, които искат гигантите на социалните медии да платят на града.

"В момента не сме готови да дадем числа за това, което очакваме", заяви пред репортери Силвия Хиндс-Радикс, съветник на градската управа.

Ашвин Васан, комисар по здравеопазването на Адамс, призна, че съдебните дела могат да стигнат само дотам, когато става въпрос за реформиране на платформите на социалните медии. Той заяви, че в крайна сметка ще е необходимо законодателство на Конгреса, за да се преразгледа фокусът на платформите за социални медии върху обслужването на младата аудитория, защото "знаем, че те няма да изчезнат никъде".

"Тук никой не говори за забрана", добави той.

Искът идва, след като миналия месец Адамс обяви социалните мрежи за криза на общественото здраве - предимно символичен ход, който насърчава нюйоркчани да гарантират, че децата им не злоупотребяват със социалните мрежи.

В отговор на иска говорител на Мета, компанията, която е собственик на Фейсбук и Инстаграм, заяви, че платформите вече разполагат с "над 30 инструмента и функции", които помагат на родителите да направят социалните мрежи безопасни за децата си.

"Прекарахме десетилетие в работа по тези въпроси и наехме хора, които са посветили кариерата си на това младите хора да бъдат в безопасност и да получават подкрепа онлайн", каза говорителката Лайза Креншоу.

Хосе Кастанеда, говорител на Гугъл, която е собственик на ЮТюб, заяви, че нейната платформа също е разработила политики, които дават на "родителите надежден контрол".

"Твърденията в тази жалба просто не са верни", добави Кастанеда.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Луд

    3 1 Отговор
    Някой бръкнал в контакта и после съдят ЕОН че пускали ток.
    Американска лудница.