Last news in Fakti

20 Февруари, 2024 07:19 1 749 10

Очаква се Атина да бъде блокирана днес от протестиращи фермери

  • атина-
  • протести-
  • фермери-
  • блокирано движение-
  • гърция

Планираната демонстрация е кулминация на вълна от протести, която продължава от седмици и доведе до блокиране от фермерите на ключови магистрали в страната за часове

Очаква се Атина да бъде блокирана днес от протестиращи фермери - 1
Снимка: БГНЕС

Днес в Атина се очаква да пристигнат хиляди фермери от цяла Гърция с тракторите си, засилвайки протестите си с искания за по-ниски разходи за гориво и земеделски материали, намаляване на разходите за електроенергия и предоговаряне на новата Обща земеделска политика на ЕС, съобщава в. "Катимерини", предаде БТА.

Планираната демонстрация е кулминация на вълна от протести, която продължава от седмици и доведе до блокиране от фермерите на ключови магистрали в страната за часове, отбелязва ДПА. Мобилизацията на протестиращите започна още вчера, като трактори от различни части на страната тръгнаха към столицата, посочват гръцките медии.

Министърът за защита на гражданите Михалис Хрисохоидис първоначално се противопостави на пристигането им с тракторите в Атина, като предложи вместо това да се използват леки автомобили и автобуси. Той възнамеряваше да разреши влизането в града само на 120 трактора, придружени от полицията.

В крайна сметка правителството реши да не засилва напрежението и позволи протестът да се проведе с трактори без ограничения, както се случи и в редица други страни от ЕС, отбелязва "Катимерини".

Правителството очаква, че след митинга в Атина протестите ще се успокоят. Фермерите продължават да се радват на значителна подкрепа от страна на обществото, като според проучванията около 70 процента от гърците са солидарни с тяхната кауза.

Премиерът Кириакос Мицотакис, който се срещна с представители на земеделците миналата седмица, но не успя да постигне споразумение, написа във Фейсбук в неделя, че той в твърдо на страна на фермерите и вече е направил отстъпки в областта на цените на енергията и таксите.

Очаква се много други асоциации, политически групи и профсъюзи да се присъединят към фермерските протести днес, отбелязва ДПА.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    9 0 Отговор
    Дянков да каже, и те ли правят протести по политически причини, точно преди ротацията му? А протестите на фермерите в другите страни от ЕС, и те ли са политически, целящи да провалят ротацията му?

    Коментиран от #5

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ТаУмВзе

    10 0 Отговор
    Тия не се кефят на окраинското земеделие нещо! Хахахх
  • 4 Урсулист

    9 0 Отговор
    Както е тръгнало, скоро ще забранят тракторите в ЕС.
  • 5 Механик

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Някой":

    Ми той, Дянков не е виновен. Виновни сме ние, че изобщо ги допуснахме до власт и виждайки какви ги вършат, все още ги търпим.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Аз съм веган

    2 2 Отговор
    А вие представяте ли си в прекрасния мордор крепостните орки да протестират?
  • 8 нов пакет санкций

    5 0 Отговор
    обадете се на урсула да забрани тракторите във европа

    то така не може ся аааа... забрана!
  • 9 Дедо ви....

    6 0 Отговор
    Въстанието на селяните в европа набира сили. Брюксел, вчера Прага днес Атина, а утре.....
  • 10 Последния Софиянец

    1 0 Отговор
    Милионерчетата в Европа някак си странно се обединиха за протести, но няма лошо. Нека ЕС да страда
Новини по държави: