Last news in Fakti

21 Февруари, 2024 11:00 895 4

Подписани са шест споразумения за сътрудничество между Турция и Албания

  • турция-
  • албания-
  • споразумение-
  • подписани-
  • сътрудничество-
  • еди рама-
  • ердоган

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган приветства вчера албанския премиер Еди Рама в столицата Анкара

Подписани са шест споразумения за сътрудничество между Турция и Албания - 1
Снимка: БГНЕС

Република Турция и Република Албания подписаха шест споразумения за сътрудничество в различни сфери, съобщава турската държавна телевизия ТРТ Хабер, предаде БТА.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган приветства вчера албанския премиер Еди Рама в столицата Анкара, с когото обсъди различни аспекти на двустранните отношения, както и световните събития, които имат своето отражение на Балканите.

След двустранната среща на Ердоган и Рама, под тяхно председателство се проведе заседание на Съвета за сътрудничество на високо равнище между двете страни. В резултат на това бяха подписани шест споразумения за сътрудничество.

Между двете правителства е подписано Рамково военно споразумение, което от турска страна е утвърдено от министъра на националната отбрана Яшар Гюлер.

Подписан е Протокол за сътрудничество между турската държавна телевизия ТРТ и Албанското радио и телевизия.

Между Дирекцията по комуникации на Анкара и Агенцията за медии и информация на Тирана е подписан Меморандум за разбирателство и сътрудничество в областта на медиите и комуникациите.

Турският министър на земеделието и горите Ибрахим Юмаклъ подписа Споразумение за разбирателство в областта на устойчивото управление на горите и защитените територии.

Двете страни договориха и Споразумение за статута на програмата ТИКА в Албания, както и Споразумение за статута на Бюрото за координация на програмата TIKA в Албания.

Между Министерството на околната среда, урбанизацията и изменението на климата на Република Турция и Министерството на туризма и околната среда на Република Албания е подписан Меморандум за сътрудничество и разбирателство в областта на околната среда.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    4 7 Отговор
    Тези защо сключват рамкови договори за взаимна военна взаимопомощ и защита, след като и двете са страни членки на НАТО? Ганчо сключил ли е подобни договори с да кажем Румъния? Или ще опира до милостта на Вова?

    Коментиран от #2, #4

  • 2 5115

    10 2 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Изглежда не сте чели статията.
    Спогодбите са за
    1 медиино и комуникационно разбирателство
    2 между министерствата на горите и земеделието
    3 ТИКА дружество за взаимопомощ
    4 Спогодби относно климатичните промени.
    5 между министерствата на туризма
    6 между министерства на околната страна.

    Не мога да разбера каква е връзката на НАТО относно това което е изписаното в статията .
    Доколкото знам НАТО е военна организация.
  • 3 Хората се развиват

    8 0 Отговор
    А ние чакаме какво ще ни наредят от посолството
  • 4 Българските турци

    14 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Защо когато става въпрос за Турция, някои стават свръх афинитетни ?!...Гърция има сключени договори със Сащ отделно и отделно с Франция , които явно са насочени срещу Турция !...А всичките вкупом са уж "стратегически"съюзници в НАТО , нали ?!... Албанците са умни хора и нямат предразсъдъци към годините прекарани заедно с турците в рамките на Империята !...Знаят турците и видяха и как става без турците, и затова си връзват потурите с двустранни споразумения , защото балканите не търпят "юнаци с на голо тупе с чифте пищови " !... Взимайте пример !... Идват разгулни времена и не се надявайте , че някой ще идва от америка или европа да ви брани с член 5 или с каквото и да било , от когото и да било !!! ...
Новини по държави: