Last news in Fakti

21 Февруари, 2024 13:58 729 5

Протести в Албания: Опозиционни активисти искат оставката на премиера Еди Рама

  • албания-
  • тирана-
  • опозиционни-
  • активисти-
  • оставка-
  • еди рама

Малко преди края на протеста демонстрантите хвърляха коктейли Молотов, камъни и димки по посока на сградата на правителството

Протести в Албания: Опозиционни активисти искат оставката на премиера Еди Рама - 1
Снимка: БГНЕС

Във вторник вечерта хиляди опозиционни активисти протестираха пред Министерския съвет в Тирана с искане за оставка на социалистическия премиер Еди Рама, когото обвиняват в "корупция", предаде Франс прес и БТА.

Протестът продължи около два часа и се състоя, докато албанският премиер беше на официално посещение в Турция. В демонстрацията участваха предимно активисти на Демократическата партия (ДП) на Албания, чийто лидер Сали Бериша е под домашен арест.

Малко преди края на протеста демонстрантите хвърляха коктейли Молотов, камъни и димки по посока на сградата на правителството, охранявана от голям полицейски кордон. Няма пострадали или значителни щети.

„Чрез това събиране искаме да покажем на Еди Рама, че опозицията е обединена“ с цел да го „свали“, заяви Флямур Нока, генерален секретар на Демократическата партия.

59-годишният Еди Рама е министър-председател от 2013 г., отбелязва АФП.

Вчерашната демонстрация беше организирана на 33-та годишнина от падането на комунистическия режим през 1991 г.

Протестиращите размахваха знамена на Албания и Европейския съюз и табели с надписи "Рама, махай се" и "Опозицията в действие, или днес, или никога".

Емблематичният лидер на ДП Сали Бериша се обърна към протестиращите с видеообръщение на живо от дома си.

„Започнахме днес нашата битка без оттегляне за сваляне на диктатурата на Еди Рама, който е реална опасност“, каза той, като обвини премиера на Албания в „корупция“ и „политическа атака“ срещу семейството му.

79-годишният Бериша, който е бивш министър-председател и първият демократично избран президент на страната, беше поставен под домашен арест на 30 декември заради отказ да се яви в съда в рамките на разследване за корупция.

Десетина дни по-рано той бе лишен от депутатския си имунитет.

Въпреки тези ограничения, Бериша продължава редовно да се обръща към своите поддръжници от прозореца на апартамента си в Тирана.

Бериша е заподозрян от прокуратурата в „пасивна корупция“ в рамките на разследване за приватизацията на бившия спортен комплекс „Партизани“ през 2008 г. в полза на неговия зет Ямарбър Малтези. По това време Бериша е министър-председател на Албания.

Той отхвърли тези обвинения, като ги нарече "чисто политически" и обвини Еди Рама като "подбудител".

Сали Бериша има забрана да влиза в Съединените щати и Обединеното кралство от 2022 г. поради предполагаемото му участие в корупция – обвинения, които той отрича.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 там почва гражданската

    3 0 Отговор
    война . шиптъри и чардашари от сръбска се сдърпаха с ченгетата . агитките хвърлят камъни и палят коли .
  • 2 Стамболов

    2 1 Отговор
    Няма социалист/комунист, който да не краде.
  • 3 Боруна Лом

    2 0 Отговор
    И ТОЯ ДОЙДЕ В БЪЛГАРИЯ И ПОСЛЕ СТАНА МАЗАЛО У ТЯХ!
  • 4 Я го знам !

    1 0 Отговор
    Путин е виновен !
  • 5 А, не

    2 0 Отговор
    Не може! После Киро простото с кого ще си прави селфи?
Новини по държави: