Last news in Fakti

26 Февруари, 2024 16:54 1 947 4

Мисията на ЕС в Червено море получи зелена светлина от гръцкото правителство

  • червено море-
  • хуси-
  • гърция-
  • правителството-
  • зелена светлина

Очаква се гръцка фрегата да отпътува за Червено море през следващите дни

Мисията на ЕС в Червено море получи зелена светлина от гръцкото правителство - 1
Снимка: БГНЕС

Гръцкото правителство даде съгласие за участието на страната във военноморска мисия на Европейския съюз в Червено море с цел защита на търговски кораби от атаки на йеменските милиции хуси, подкрепяни от Иран, съобщи агенция Ройтерс.

Съветът за сигурност на Гърция одобри предложението на министъра на отбраната Никос Дендиас за участие в мисията на ЕС. Според правителството е важно да се присъедини към мисията, тъй като атаките на хусите са попречили на дейностите на гръцки търговски кораби в най-голямото пристанище на страната Пирея и някои контейнерни кораби са спрели да го използват.

Очаква се гръцка фрегата да отпътува за Червено море през следващите дни. Франция, Италия и Германия също участват в мисията на ЕС под кодовото име "Аспиди", гръцката дума за щит.

Участващите страни ще имат мандат да защитават търговски кораби и да пресичат атаки, но няма да участват в удари срещу хусите на сушата.

Много търговски спедитори бяха принудени да променят маршрутите на корабите си заради атаките на хусите.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сталин

    9 4 Отговор
    Най великите бойци -хутите трябва да продължат да бомбят корабите на западните мародери и ционистките кучета, докато тези ционистки помияри фалират

    Коментиран от #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ха ха

    4 5 Отговор
    Първия Абрамс вече е унищожен. Останаха 30
  • 4 Никога повече червена сган

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Сталин":

    Бомбят нашите кораби бе руско под.....о .
Новини по държави: