Last news in Fakti

28 Февруари, 2024 13:07 6 482 6

Нидерландски космически експерт: Първият разузнавателен спътник на Северна Корея "е жив"

  • северна корея-
  • нидерландия-
  • космически експерт-
  • разузнавателен-
  • спътник-
  • сателит

След две неуспешни изстрелвания Северна Корея изведе успешно на орбита през ноември сателита "Малигьон-1"

Нидерландски космически експерт: Първият разузнавателен спътник на Северна Корея "е жив" - 1
Снимка: БГНЕС

Първият разузнавателен спътник на Северна Корея "е жив", заяви нидерландски космически експерт, който е установил промени в неговата орбита, които предполагат, че Пхенян успешно контролира космическия апарат, въпреки че все още не се знае какви са възможностите му, предаде Ройтерс и БТА.

След две неуспешни изстрелвания Северна Корея изведе успешно на орбита през ноември сателита "Малигьон-1".

Той е заснел тайни военни и политически обекти в Южна Корея, Съединените щати и други държави, обявиха севернокорейски държавни медии, но не публикуваха кадри в подкрепа на тези свои твърдения. Независими проследяващи устройства не са засекли сигнали от сателита, отбелязва Ройтерс.

"Сега вече определено можем да кажем, че спътникът работи", написа в блог Марко Лангбрук, експерт по сателити в Делфтския технологичен университет в Нидерландия.

От 19 до 24 февруари спътникът е извършил маневри, за да повиши своя перигей, или най-ниската точка в орбитата си, от 488 километра на 497 километра, каза Лангбрук, като се позова на данни от управлявания от САЩ Комбиниран център за космически операции. "Маневрата доказва, че "Малигьон-1" не е мъртъв и че Северна Корея има контрол над сателита - нещо, което беше оспорвано", коментира той.

Южнокорейското министерство на отбраната все още не е дало коментар по въпроса. В понеделник министърът на отбраната Шин Уон-сик заяви, че сателитът не показва никакви признаци, че изпълнява други задачи или участва в разузнавателна дейност.

"Макар че наистина в момента не може да сме сигурни дали сателитът снима успешно, той поне обикаля на орбита, така че в този смисъл функционира", каза Лангбрук по повод коментарите на Шин.

Повишаването на перигея на спътника е изненадващо, тъй като наличието на бордова система за задвижване не беше очаквано, а предишните севернокорейски сателити никога не са извършвали маневри, обясни нидерландският експерт.

Лангбрук определи като сериозно постижение способността за издигане на сателита на по-висока орбита. Това означава, че докато спътникът има гориво, Северна Корея може да удължи живота му, като го издигне на по-голяма височина, когато той се спусне прекалено надолу заради земното притегляне, аргументира се той.

Северна Корея обеща да изстреля тази година още три разузнавателни спътника, отбелязва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ...

    31 1 Отговор
    Браво.
  • 2 наши и лоши

    47 3 Отговор
    "Правилните" шпионски сателити са на САЩ! Може да позволят и на някой съюзник да си има очички горе. Но всички други са вражески и снимат "секретни" воени обекти на САЩ и съюзниците. Смятайте, че по презумпция те са " лоши", щом са си позволили да си имат други съюзници.
  • 3 На много от

    26 2 Отговор
    кутийките вътре е написано "Сделано в Росии"!
  • 4 Жив е той, жив е

    1 1 Отговор
    Но гладен!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 умрях от смях

    1 1 Отговор
    какво да очакваме от такива смешници като северна Корея и Русия, освен умрели сателити, дефектни дронове и москвичи, дори и гражданите им са с мозъчни дефекти
Новини по държави: