Last news in Fakti

16 Март, 2024 08:47 1 717 9

Скандал в Нидерландия: Френската Naval Group спечели търг за подводници

  • подводница-
  • нидерландия-
  • франция-
  • naval group

Предстои сблъсък в парламента

Нидерландия обяви в петък, че е избрала френската компания Naval Group за изпълнител на договор за изграждане на четири бойни подводници за военноморските ѝ сили на стойност милиарди евро. Сделката е спорна в Нидерландия, тъй като местните политици искаха холандски производител, обобщи АФП, цитирана от news.bg.

"С избора на Naval Group две военноморски корабостроителници не спечелиха и разбирам, че разочарованието е голямо", заяви държавният секретар по отбраната Кристоф ван дер Маат, след като Naval Group беше избрана пред германската Thyssenkrupp Marine Systems (TKMS) и шведската Saab AB, която работи в тандем с холандската Damen Shipyards.

Началникът на отбраната на Нидерландия генерал Оно Айхелсхайм потвърди в социалните медии, че четирите нови подводници ще бъдат построени от Naval Group.

"Корабите предлагат повишена ударна мощ и подобрен оперативен капацитет и ще могат да се използват за различни видове мисии в световен мащаб", написа той.

Според Министерството на отбраната два кораба ще бъдат доставени в рамките на десет години "след договарянето на договора".

То изтъква сложността на системите: една подводница съдържа един милион части, докато един изтребител има само 35 000 части, а една "семейна кола - само около 3 000".

Основните задачи на плавателните съдове са "стратегическо влияние" (влияние върху поведението на потенциалните врагове с ограничени военни средства) и "операции на специалните сили" (елиминиране на стратегически цели или инфраструктура, събиране на разузнавателна информация и подготовка на последващи операции).

Подводниците ще носят неуточнен брой торпеда и крилати ракети. Основната им задача ще бъде "събиране, анализиране и разпространение на разузнавателна информация".

И накрая, се казва в информационния лист, това е "най-добрият кораб на най-добрата цена" - оценките варират от 4 до 6 млрд. евро, или от 1 до 1,5 млрд. евро на кораб.

Решението на правителството беше предшествано от дебат в нидерландския парламент миналата сряда. Дебатът беше иницииран, след като в пресата изтече информация, че поръчката ще бъде възложена на френска компания, което предизвика гняв, че сделката не е възложена на холандски компании.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Механик

    17 0 Отговор
    Който предлага най-доброто съотношение цена-качествто той печели.
    Или вече не е така в пазарната икономика?
  • 2 😆😆😆

    28 1 Отговор
    И къде е скандала?
    Ако не искат да препращат 🙄
    Нашите балъци плащат тройно за всичко - самолети, страйкери, реактори и народа плаща 👏👏👏
  • 3 Хи хи хи

    20 1 Отговор
    Ами как иначе, нали има вече френски подводници в армията на Австралия.
  • 4 🙄🙄🙄

    22 1 Отговор
    Пазара икономика 🙄
    Това на Българските политици не е познато, плаща се каквото им кажат от посолството в троен размер👏👏
  • 5 Тръмплин

    10 2 Отговор
    Да ги питаш холандците,що са им тези подводници?Ами да прахосват обществен ресурс.
  • 6 дядо поп

    15 0 Отговор
    Нидерландия и подводници , че те са си под вода , а колкото до франсетата да не бързат да се радват да не им се случи австралийската случка и краварчетата и англетата да се облажат пак!
  • 7 Хохо Бохо

    5 0 Отговор
    Макароните и в Австралия бяха спечелили търг за подводници ама краварите ги плеснаха през пръстчетата. Да не стане и тук така?

    Коментиран от #9

  • 8 Жоре

    3 0 Отговор
    Е нали обединена Европа, нали пазарна икономика....
  • 9 Казуар

    0 2 Отговор

    До коментар #7 от "Хохо Бохо":

    Другарю, нещата с френските подводници за Австралия се промениха, реши се срещу Китай да се позиционират атомни подводници които са па големи, по бързи. За Нидерландия няма такава опасност, бъди рахат.
Новини по държави: