Last news in Fakti

3 Април, 2024 06:32 1 703 16

ЕК отпусна на Гърция €1 милиард за зелена енергия

  • гърция-
  • зелена-
  • зелена енергия-
  • възобновяема енергия

Очаква се и двата проекта да бъдат завършени до средата на 2025 г.

Европейската комисия одобри финансиране от 1 милиард евро за два проекта за производство и съхранение на възобновяема енергия в Гърция, съобщи гръцкият вестник „Катимерини“.

„Тези мерки, възлизащи на 1 милиард евро, подкрепят два иновативни проекта за възобновяема енергия, които ще ускорят зеления преход“, каза заместник-председателят на ЕК Маргрете Вестагер. „Мерките ще помогнат на Европейския съюз и на Гърция да постигнем нашите цели за декарбонизация и неутралност на климата, както и да намалим зависимостта си от вносни изкопаеми горива, в съответствие със стратегията на ЕС за слънчевата енергия и проекта REPowerEU“.

Финансирането засяга проектите „Фаетон“ (Faethon) и „Сели“ (Seli), които подпомагат постигането на целите за климата и енергията на страната в рамките на Европейската зелена сделка.

Проектът „Фаетон“ включва изграждането на два фотоволтаични блока, всеки с капацитет 252 MW, заедно с интегрирани складове за термично съхранение на разтопена сол и подстанция с изключително високо напрежение. Целта на проекта е да позволи производството на електричество през деня и съхранението на излишната енергия. Този излишък ще бъде преобразуван в електроенергия, която може да се използва по време на пиковите периоди – следобедите и вечерите.

Проектът „Сели“ включва изграждане на фотоволтаична централа с мощност 309 MW с интегрирана система за съхранение на енергия от литиево-йонна батерия. Целта на проекта е да оптимизира производството на електроенергия и стабилността на мрежата.

Очаква се и двата проекта да бъдат завършени до средата на 2025 г.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    16 1 Отговор
    За разлика от нас гърците използват тези милиарди за страната си,а ние пълним бездънните червени касички

    Коментиран от #10, #15

  • 2 Още един милиард

    15 3 Отговор
    в "климатичната" канализация!
    Но процентите за "загрижените за човечеството" не се губят! Дори и за купуване на послушни политици!

    Коментиран от #3

  • 3 Имали в излишък

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "Още един милиард":

    от данъкоплатците, - дали!
  • 4 Проекта е

    19 1 Отговор
    че до 2025г, всички бузукита и китари в Гърция, трябва да са електрически
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Хххх

    9 2 Отговор
    Византийска работа
  • 7 ПО-РАВНИ

    8 2 Отговор
    Галените деца на ЕС.
  • 8 ДАЛАВЕРАТА С ФАЛШИВИТЕ ПЕЧАТНИЦИТЕ!!

    12 1 Отговор
    И ПАК : ОТПУСКА 1 МИЛЯРД ?????ОТ КЪДЕ СА ТЕЗИ МИЛЯРДИ ???ЗА ДА ДАДЕШ ПАРИ ЗА НЕЩО ,ТИ ТРЯБВА ДА ГИ ВЗЕМЕШ ОТ БЮДЖЕТА ПРЕДВИДЕНИ ЗА НЕЩО ДРУГО. ОТПУСНАЛИ 1МИЛ ,НА УК ОТПУСНАЛИ 10 МИЛ. ИИИИИИИИИИИИ, КАК ТАКА БЕЗКОНТРОЛНО СЕ ПЕЧАТАТ ПАРИ И СЕ РАЗДАВАТ? ТА ЗА ТОВА СВЕТОВНАТА ИНФЛАЦИЯ ЛЕТИ НАГОРЕ , КАТО ПРИБАВИТЕ И ПЕЧАТАНЕТО НА ДОЛАРИТЕ , КОЕТО СТАВАПО СЪЩИЯ НАЧИН , ИЗЛИЗА ЧЕ ЦЕЛИЯ СВЯТ ПЛАЩА ДАЛАВЕТРАТА С ЕВРОДОЛАРОВИТЕ ПЕЧАТНИЦИ. НЕ ИМ ПОЛЗВАЙТЕ ФАЛШИВИТЕ ХАРТИЙКИ , ПОЛЗВАЙТЕ СОБСТВЕНАТА СИ ВАЛУТА ЗА ДА СЕ СПРЕ ТАЯ ДАЛАВЕРА ИЛИ ПРАВЕТЕ БАРТЕР.!!!НЕ ИМ ИСКАЙТЕ ХАРТИЙКИТЕ ,ИСКАТЕ ПО ДРУГ НАЧИН ДА ВИ СЕ ПЛАТИ.
  • 9 Шах

    3 1 Отговор
    Още 1 пирон в ковчега на тец Марица. .
  • 10 Анализи

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Пълниш касички други път. Не виждаш ли, че никой нищо не ни отпуска на нас, най-вероятно защото не знаем как да си го пискаме. Държавите взеха по около милиард от европейския фонд за развитие и вече го забравиха (това беше още по време на ковид), а ние още не можем (и не змаем) да си поискаме тези пари
  • 11 Владимир Путин (Шеломов)

    3 4 Отговор
    Мързеливите гърци пак нахитриха северните си съседи.
  • 12 QR Виза

    1 1 Отговор
    Не им завиждайте, като набият вятърни перки във водата пред плажовете и черни панели по склоновете зад тях, ще избягат и туристи и риби. Гърците не са много умни нито по некорумпирани от българите, особено гръцките Кирчовци, просто са малко по-хитри да избацат някоя бутафория за замазване на очите и да гепят евракитата!
  • 13 Заради такива неща

    2 1 Отговор
    Инфлацията ше скача до безкрай
  • 14 Истината:

    3 1 Отговор
    ЕК отпусна на Гърция €1 милиард,
    А на България отпусна Среден --- благодарение на
    Сглобката ГЕРБ-ДПС-ПП/ДБ
    Персонална вина за това носят:
    Бойко Методиев БорисоФ
    Кироил ПеткоФ
    Асен ВасилеФ
    Христо Иванов МравоядоФ
    ген.Атанасов ГномоФ
    Дилян СвичоФ..
    И хиляди неизвестни държавни слуги
  • 15 По-точно:

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    За разлика от нас гърците използват тези милиарди за страната си, а ние пълним бездънните Герберсо-Депесарски-Подменски касички!
  • 16 бл.134 в Zап. парк

    0 0 Отговор
    Какво са 1 милиард , направо 100 милиарда
Новини по държави: