Last news in Fakti

7 Април, 2024 05:14 2 667 19

Петер Пелегрини спечели изборите в Словакия

  • словакия-
  • президени-
  • избори-
  • петер пелегрини

Той ще встъпи в длъжност официално на 15 юни

Петер Пелегрини спечели изборите в Словакия - 1
Снимка: БГНЕС

Досегашният председател на парламента Петер Пелегрини, който е кандидат на управляващата коалиция за президент на Словакия, спечели балотажа на президентския вот, предадоха световните агенции, като се позоваха на почти пълните резултати от вота.

При преброени 99,8 процента от бюлетините Пелегрини получава 53,20 процента срещу 46,80 процента за проевропейския му опонент Иван Корчок, според данни, публикувани от Словашката статистическа служба. Анализатори очакваха по-малка разлика между двамата претенденти, но тези прогнози не се оправдаха.

"Това е голямо задоволство", заяви Пелегрини в реч пред симпатизантите си. "Искам да бъда президент, който ще защитава националните интереси на Словакия", подчерта той.

Пелегрини увери, че иска да направи всичко, за да може Словакия да остане на страната на мира, а не на страната на войната.

Преди балотажа анализаторът Томаш Козияка, заяви "Ако Пелегрини спечели, то Словакия може да последва пътя на Орбан".

Кандидатът за президент на словашката опозиция Иван Корчок призна поражението си на вота и поздрави Пелегрини за постигнатата победа, предаде Ройтерс.

Короч изрази също така надежда, че Пелегрини ще бъде независим президент и ще действа според собствените си убеждения и без да получава заповеди от друг, намеквайки по този начин за близките връзки между бъдещия президент и премиера Фицо, отбелязва Франс прес.

Корчок упрекна Пелегрини в непрозрачна кампания и заяви: "Както изглежда е възможно човек да стане президент на Словакия, като разпространява ненавист". По този начин той упрекна лагера на Пелегрини, че го е обрисувал по време на кампанията като "кандидат на войната", подкрепящ военното ангажиране на Словакия в Украйна.

Пелегрини е лидер на партията "Глас -социална демокрация". Той беше министър в предходните правителства на Фицо. Той дори го смени на премиерския пост през 2018 г., след като Фицо беше принуден да подаде оставка след протести, породени от убийството на разследващ журналист и годеницата му, припомня Асошиейтед прес.

Партията на Пелегрини влезе в управляващата коалиция на Фицо, съставена през октомври. Правителството преустанови военната помощ за Украйна.

Корчок, който е бивш посланик на Словакия в САЩ и Германия, също и в НАТО и в ЕС, твърдо подкрепя членството на Словакия в тези две организации, отбелязва Асошиейтед прес. Корчок беше и яростен критик на правителството и е категорично проукраински настроен, допълва Франс прес. Той заяви, че не смята, че Украйна трябва да се откаже от част от територията си, за да постигне мир.

Фицо, който сега е премиер на Словакия, на два пъти се кандидатира също за президент, но не успя. Първо той беше победен от Андрей Киска преди 10 години, а преди пет години от Зузана Чапутова, настоящия държавен глава.

Пелегрини ще встъпи в длъжност официално на 15 юни.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 име

    70 6 Отговор
    Браво, сега иван корчок няма да има други задължения и може да хваща пътя към Украйна да им покаже на руснаците как трябва да се изтеглят!
  • 2 Доротея

    60 8 Отговор
    Хо-хо-хо-хааааа! Как да не объна една ракия на гладно! Имам туканка една с накиснати билки, хе-хе-хе! Европа се осъзнава...Россия - Слава!
  • 3 Еми така е

    75 7 Отговор
    Тоя пич е против помоща за Украйна-значи словаците са си избрали адекватен президент...

    Коментиран от #7

  • 4 Ивелин Михайлов

    60 5 Отговор
    Според най-големия Исторически парк в света до Варна, това е поредният пирон в ковчега на джендърите!
  • 5 Исторически парк

    61 5 Отговор
    Соросите получиха един гол курчек
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Словак

    57 8 Отговор

    До коментар #3 от "Еми така е":

    А вие балгаретата избирате войнолюбци гербари и пеперасти и турци 🤣🤣🤣🤣🤣
  • 8 Българин

    55 12 Отговор
    И ние трябва! ВРЕМЕ НИ Е ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ!
  • 9 Корчок съм

    45 2 Отговор
    Милиардите от САЩ много закъсняха и при нас.
  • 10 Стамболов

    10 46 Отговор
    И Словакия поема на изток към империята на злото руzия. Словаците не са се отличавали с голям ум и преди когато бяха заедно с Чехия.
  • 11 Браво

    32 2 Отговор
    на словаците. Имат глави на раменете си. Мислят за отечеството си. Не ги интересува евро колхоза.
  • 12 Бойкот на алчните от О.Л.Х.

    26 1 Отговор
    А ние тук избираме единия дебелия, другия дебелия или пък харвардските глупаZи...
  • 13 Вале-каро

    17 1 Отговор
    Защо няма поне един който да е бил на службичка в Брюксел и да е против войната?

    Коментиран от #15

  • 14 БСП за България и Радев

    5 12 Отговор
    Край, Словакия е освободена! Вече е част от свободния свят заедно с Беларус, Никарагуа, Куба, Намибия, Северна Корея, Венецуела, Китай водени от Русия
  • 15 Кинти Мунчо

    11 0 Отговор

    До коментар #13 от "Вале-каро":

    За пари са готови да станат украинци.
  • 16 Джор Сороз

    17 0 Отговор
    Веднага да се накажат тези, които не успяха да фалшифицират изборите в натовска посока.
  • 17 Жоро

    0 13 Отговор
    Чудесно отиграно от Пелегрини - аз на тебе, ти на мене. Беше ясно още есента че това е далаверата, Шапутова я каза директно. Путин си напазарува още една изтъпяла от имиграция европейска държава. Прав е Бойко - с този "матрял" толкоз. Още 4-5г и Словакия ще е "зона на СВО" - всеки народ си заслужава съдбата. Новата граница на цивилизацията ще е или Полша или Германия, дано доживеем да я видим - най-добре откъм другия край на океана
  • 18 Джоко

    11 0 Отговор
    Това е ужасна новина за евро- джендър коалицията точно преди европейските избори. Същите се опитаха чрез манифестации свикани във Фейсбук да обърнат вота, но болшинството от словаците им показа ясно изразена комбинация от три пръста!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: