Last news in Fakti

9 Април, 2024 04:34 666 2

Макрон, Сиси и Абдула Втори призоваха за незабавно спиране на огъня в Газа

  • еманюел макрон-
  • абдула втори-
  • абдел фатак ас сиси-
  • заложници-
  • газа

Франция, Египет и Йордания настояха за освобождаване на "всички заложници", държани от палестинското ислямистко движение "Хамас"

Френският президент Еманюел Макрон, неговият египетски колега Абдел Фатах ас Сиси и кралят на Йордания Абдула Втори призоваха за "незабавно прекратяване на огъня" в ивицата Газа и освобождаване на "всички заложници", държани от палестинското ислямистко движение "Хамас", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В обща статия, публикувана в четири вестника, тримата лидери освен това предупредиха Израел за "опасните последици" от евентуална негова операция в град Рафах в най-южната част от крайбрежната територия.

"Войната в Газа и катастрофалните човешки страдания, които тя причинява, трябва да спрат незабавно", пишат Макрон, Ас Сиси и Абдула Втори.

Статията е публикувана в четири вестника - френския "Монд", американския "Вашингтон пост", йорданския "Ар Раи" и египетския "Ал Ахрам".

Представители на Израел, "Хамас", САЩ, Египет и Катар започнаха в неделя поредния кръг преговори в опит да постигнат прекратяване на огъня в Газа и освобождаване на заложниците, отбелязва АФП. Близка до египетските власти медия съобщи за "значителен напредък" в дискусиите в столицата Кайро.

Съединените щати междувременно предупредиха, че са против каквато и да било голяма израелска операция в Рафах, предаде Франс прес.

Над един милион палестинци от ивицата Газа са намерили убежище в този град на границата с Египет. Въпреки засилващия се международен натиск върху Израел премиерът Бенямин Нетаняху се зарече да проведе операция в Рафах и дори обяви, че е определена дата за нейното начало. Според израелското ръководство градът е един от последните бастиони на "Хамас" - палестинското ислямистко движение, което Нетаняху се закани да унищожи след атаката му в Израел на 7 октомври.

"Дадохме на Израел да разбере, че смятаме, че масирано военно навлизане в Рафах би имала изключително вреден ефект върху тези цивилни и в крайна сметка би навредило на сигурността на Израел", каза говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър.

Бившата председателка на Камарата на представителите Нанси Пелоси, която е ключов съюзник на президента Джо Байдън, и още десетки конгресмени демократи междувременно подписаха писмо с призив за прекратяване на американските оръжейни доставки за Израел, отбелязва Ройтерс.

Инициативата бе подета след гибелта на седем хуманитарни работници при израелски въздушен удар в ивицата Газа в началото на миналата седмица.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Асдф

    1 3 Отговор
    Защо не пускат заложниците ? Израел им каза пуснете заложниците и спират огъня, ама тези терористи не ги е еня за народа им.

    Коментиран от #2

  • 2 мОЖЕ ЛИ ЧОВЕК ДА БЪДЕ

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Асдф":

    толкоз умен колкото тебе?
    При това което се знае и всичко е ясно кой какъв е НЕ!

    Няма да станете хора язък!