Last news in Fakti

23 Май, 2024 05:10 1 440 15

Еманюел Макрон пристигна в размирната Нова Каледония

  • еманюел макрон-
  • нова каледония

Целта на френския президент е да възстанови диалога и да ускори възстановяването на реда на архипелага

Еманюел Макрон пристигна в размирната Нова Каледония - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът Еманюел Макрон пристигна в Нова Каледония рано тази сутрин на посещение, което има за цел да възстанови диалога и да ускори възстановяването на реда на френския архипелаг в южната част на Тихия океан след седмица на насилие, предаде АФП, цитирана от БТА.

"Моето желание... е да подкрепя хората, за да може мирът, спокойствието и сигурността да бъдат възстановени възможно най-бързо", заяви той на слизане от самолета, и добави, че е дошъл с "голямо уважение и смирение".

Президентът промени графика си, за да измине около 16 000 км, подтикнат от най-тежкото насилие в Нова Каледония от 80-те години насам. Визитата, която се очаква да продължи само един ден, ще му позволи да види разрушенията от първа ръка. Очаква се той да настоява за подновяване на преговорите между местните лидери, разделени от въпроса за независимостта от Франция, и да благодари на френските сили за сигурност, които се опитват да възстановят реда.

Макрон се срещна с представители на местните власти и заяви, че в Нова Каледония са изпратени 3000 служители по сигурността. По думите му ще останат там толкова дълго, колкото се счита за необходимо, дори ако това означава да останат там по време на Летните олимпийски и параолимпийски игри, на които Париж и други части на Франция ще бъдат домакини от края на юли.

Макар да заяви, че не смята, че настоящото извънредно положение трябва да бъде удължено, той каза, че то ще бъде отменено само ако всички политически лидери призоват барикадите и пътните блокади да бъдат свалени, предаде АП.

Насилието избухна на 13 май, когато френският парламент в Париж обсъждаше изменение на френската конституция, за да направи промени в избирателните списъци на Нова Каледония. Националното събрание одобри законопроект, който наред с другите промени ще позволи на жителите, които са живели в Нова Каледония поне 10 години, да гласуват на провинциалните избори.

Противниците се опасяват, че мярката ще облагодетелства профренски настроените политици в Нова Каледония и допълнително ще маргинализира канаките, които някога са страдали от строга политика на сегрегация и широко разпространена дискриминация, отбелязва АП

От десетилетия съществува напрежение между канаките и потомците на колонизаторите и други хора, които са се заселили на територията с население 270 000 души и искат да останат част от Франция.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Асдф

    2 19 Отговор
    Да вика френския легион.

    Коментиран от #4

  • 2 Абе всички

    37 0 Отговор
    Колонии вече искат отделяне. Разбра се, че да си колония е унижение и експлоатация. Нямаш никакъв шанс на развитие и просперитет. Някакви други, от другия край на света ти изпиват силите и те набутват в тинята. Само независимост дава възможност на един народ да се въздига.

    Коментиран от #5, #12

  • 3 А дано

    23 0 Отговор
    Го опънат.

    Коментиран от #7

  • 4 легионер Мон Дьо

    20 0 Отговор

    До коментар #1 от "Асдф":

    Заети сме в Покрайнината!
  • 5 Винкело

    7 15 Отговор

    До коментар #2 от "Абе всички":

    Ами да, що да крадат колониалните власти, когато може местните крадци да са властта и да крадат за себе си. Това е основата на всички "освободителни" движения.

    Коментиран от #6, #13

  • 6 Абе има и това,

    30 0 Отговор

    До коментар #5 от "Винкело":

    Но местните крадци са по-близко и народът всеки ден ги вижда и знае всичко за тях. Следващото стъпало на освобождението са те. Когато един народ се освободи от чуждите и "нашите" "изедници", тогава ще заживее по-добре. Тези са кървопиещи кърлежи, които са го налазили.
  • 7 Биско Чекмеджето

    22 0 Отговор

    До коментар #3 от "А дано":

    Ако го опънат, може и да му хареса. Има опастност да го хапнат за вечеря.

    Коментиран от #8

  • 8 УмноКрасив

    16 0 Отговор

    До коментар #7 от "Биско Чекмеджето":

    Дори да бъде изяден от местните преди това ще получи любов и удоволствие, едно ново изживяване, в него след африканската и азиатската култура ще се влее и тихоокеанската, щастливец!
  • 9 Ксаниба

    8 0 Отговор
    Да не го сурвакатти там!! С ьакива правители като него и мажкарите му, всичкиье коллнийки се чупиха!!
  • 10 Наглецо

    10 0 Отговор
    Развеят ли и там руски знамена, пиши го Макарона бегал.
  • 11 факуса

    8 0 Отговор
    демократичен геноцид навсякъде дет са стъпили цивилизаторите, и тез са сепаратисти, бабиното подкрепя борците за свобода
  • 12 456

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "Абе всички":

    Проблемът там е, че коренното население е по-малобройно от наследниците на колонизаторите. Проведоха се няколко референдума за независимост като последният беше през 2020 година, и естествено не се събраха необходимите гласове за отхвърляне на владичеството.

    Коментиран от #15

  • 13 Ами много си прав

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Винкело":

    Видяхме какво става и у нас в продължение на 150 г.от т.нар.освобождение.
  • 14 625526373

    0 0 Отговор
    Да се оглежда добре , да го не апне някой черен лъв с 40 санта карабина
  • 15 Що лъжеш бе

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "456":

    Ватенка проста. Кореняците са много повече, истинската причина е че са нисша раса, и за това са управлявани от висша раса и то с право, да те е яд
Новини по държави: