Last news in Fakti

23 Май, 2024 15:15 1 250 7

Oпозиционните партии в Гърция настояват страната да признае Палестина като държава

  • гърция-
  • палестина-
  • опозиция-
  • газа

На 28 май тази стъпка ще бъде предприета от Норвегия, Испания и Ирландия

Oпозиционните партии в Гърция настояват страната да признае Палестина като държава - 1
Сесия на Парламента в Атина, Гърция, на 27 март 2024 г. /Снимка: БГНЕС

Oпозиционните партии в Гърция настояват страната да признае официално Палестина като държава. Този тласък идва след обявяването на Норвегия, Испания и Ирландия да направят същото на 28 май. Законодатели от различни политически спектъри изразиха готовността си да подкрепят това признаване и да се застъпят за прекратяване на продължаващите военни действия в Газа, предава Нова телевизия.

Партията "Нова левица" отправи публичен призив, подчертавайки, че е време Гърция и правителството на премиера Кириакос Мицотакис да се приспособят към това, което според тях е правилната страна на историята. Същото мнението беше повторено и от Сириза, която твърди, че само предоставянето на хуманитарна помощ на палестинците не отговаря на необходимото. Те критикуват дипломатическите усилия на настоящото правителство като недостатъчни, особено в светлината на ситуацията в Газа.

Комунистическата партия изразява загриженост относно участието на Гърция във военни действия, като по-специално призовава за незабавното изтегляне на гръцката фрегата от Червено море.

Опозицията в Гърция изразява сериозни аргументи за признаването на Палестина, като се застъпва за мир в Газа и призовава правителството да преразгледа своите дипломатически и военни позиции.

Колективният призив за действие представлява ключов момент за Гърция, докато се ориентира в ролята си на международната сцена.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гръче върви и

    0 1 Отговор
    вижда,че армен гони и настига гърче изпуснало порТофейл ....РЪКППЛЯСКАЛО

    Коментиран от #2

  • 2 Жълто антиЧовек

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Гръче върви и":

    Настига
  • 3 честен ционист

    2 7 Отговор
    Къде ще се намира тая палестинска държава, като от Нила до Ефрата и камък върху камъка не остана от нея?
  • 4 безобразие

    7 2 Отговор
    Кюрдите - народ без държава, България - държава без народ.
  • 5 ГРЪЦКА ЗЛОБА

    9 1 Отговор
    ЗАВИСТ КОГАТО СЕ РОДИЛ ПЪРВИЯ ГРЪК ЕВРЕИТЕ ПЛАКАЛИ ЦЯЛА СЕДМИЦА ЧЕ СЕ Е РОДИЛ ПО ДОЛЕН ЧОВЕК ОТ ЕВРЕИТЕ И ОТОГАВА СЕ МРАЗЯТ

    Коментиран от #6

  • 6 Ние България

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "ГРЪЦКА ЗЛОБА":

    Най много ги мразиме тая тяхна Гърция
  • 7 Момчил

    3 1 Отговор
    Преди много години възрастен военен, запознат с Балканската, Междусъюзническата, Първата световна война ми каза, че евреите са дали Солун, голяма част от Македония и Тракия на гърците ( отрядът на Яне Сандански първи е влязал в Солун през Балканската война и според предварителният договор би трябвало да е на България/Македония). Е сега тези хитреци се "отблагодаряват" на евреите.
Новини по държави: