Last news in Fakti

27 Май, 2024 04:57 1 105 2

Пхенян праща сателит в Космоса, уведоми Токио

  • северна корея-
  • сателит-
  • япония

Прозорецът за изстрелване започна в полунощ

Северна Корея е уведомила Япония за плана си да изстреля ракета, носеща сателит, в рамките на осем дни, преди полунощ на 3 юни, съобщи японското правителство, предадоха Киодо и ДПА, цитирани от БТА.

Прозорецът за изстрелване започна още в полунощ, а в уведомлението са посочени три опасни морски зони, за които се смята, че са районите, в които ще паднат отломки от ракетата - две западно от Корейския полуостров, а другата - източно от филипинския остров Лусон, съобщава японската брегова охрана.

Официални представители на Япония, САЩ и Южна Корея потвърдиха, че ще призоват Северна Корея да преустанови плана, тъй като всяко изстрелване на снаряд с използване на технология за балистични ракети би представлявало нарушение на резолюциите на ООН. Японският премиер Фумио Кишида е наредил на съответните министерства и агенции да положат максимални усилия за събиране и анализиране на информацията за възможното изстрелване на сателит, според правителствен служител.

Пхенян представи плана за изстрелване на спътника в момент, когато се очаква лидерите на Япония, Китай и Южна Корея да се срещнат по-късно в понеделник в Сеул за първи път от декември 2019 г. насам. Вчера Кишида и южнокорейският му колега, президентът Юн Сук-йол, се договориха да работят заедно за справяне с ядрените и ракетните заплахи на Северна Корея по време на двустранните си разговори в южнокорейската столица, отбелязва Киодо.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Северна Корея и

    13 0 Отговор
    "съюзниците" на фащ. Първите изсрелват спътници, разработват и проверяват постоянно яо, вторите лаят по тях, като кученца, бла, бла.....
    Япония високо технологична страна още няма нито една ядрена ракета, не й е позволено да има. Южна Корея върви по същия път. В Европа Германия е в същата съдба. Не й е позволено да има собствени силни оръжия. Трябва да купуват тенекиите на САЩ.
  • 2 Госта.

    0 0 Отговор
    Ким получи необходимото от Русия и усилено започва да изстрелва спътници.
Новини по държави: