29 Май, 2024 18:29 34 971 74

Австрия, Чехия, Унгария и Словакия настояват Брюксел да предприеме действия срещу Германия във връзка с газовата тарифа

  • австрия-
  • чехия-
  • унгария-
  • словакия-
  • германия-
  • брюксел-
  • газова тарифа-
  • гориво-
  • газ-
  • руски газ

Според тези държави мярката вреди на усилията им да се отделят от използването на руски газ

Австрия, Чехия, Унгария и Словакия настояват Брюксел да предприеме действия срещу Германия във връзка с газовата тарифа - 1
Снимка: БГНЕС

Австрия, Чехия, Унгария и Словакия настояват Брюксел да предприеме действия срещу Германия във връзка с газовата тарифа, която според тях подкопава енергийната им сигурност, предават от Ройтерс и News.bg. Според четирите държави от Централна Европа мярката вреди на усилията им да се отделят от използването на руски газ. Това прави по-скъпо закупуването на не-руско гориво, доставяно през Германия.

В съвместен документ страните призовават ЕК да "превърне думите в конкретни действия" за разрешаване на проблема. Според източници на Reuters комисията вече е подготвила правни действия срещу Германия заради тарифата, считана за нарушаване на правилата на единния пазар на ЕС. Въпреки това дело досега не е започвало.

"Заедно с планираното прекратяване на транзита на руски газ през Украйна до края на тази година, таксата значително ще намали сигурността на доставките за целия регион на ЦИЕ (Централна и Източна Европа)", смятат четирите страни.

Говорител на Германското министерство на икономиката посочи, че правителството е в контакт с други страни от ЕС и Европейската комисия, за да намери решение. По-рано те съобщиха, че наложената мярка е недискриминационна и други страни от ЕС са се възползвали по време на енергийната криза от бързото запълване на германското газохранилище, което е и най-голямото в ЕС.

Очаква се министрите на енергетиката на страните от ЕС и комисията да обсъдят германската такса на среща в Брюксел утре.

Австрия и Унгария остават силно зависими от руския газ. Министърът на енергетиката на Австрия заяви през февруари, че страната се бори да диверсифицира доставките си и нейното министерство разглежда прекратяването на дългосрочния газов договор на енергийната компания OMV с Русия.

Мярката беше въведена по време на енергийната криза, която достигна своя връх през 2022 г., след като Москва намали газовите потоци за Европа. Така се налага допълнителна такса върху горивото, взето от газовите хранилища на Германия, в опит да бъдат възстановени средствата за закупуване на газ на изключително високи цени. Берлин предприе тези сделки, за да избегне недостиг на гориво.

Припомняме още, правилата на ЕС за единния пазар забраняват митата върху търговията между страните-членки.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕСССР

    197 12 Отговор
    А взъщност всички купуват руско гориво замаскирано и оскъпено през западни посредници! Да живеят санкциите на другарката Урсула!

    Коментиран от #21, #38

  • 2 БЪЛГАРИН🇧🇬

    61 3 Отговор
    Вани са санкциите.😂😂😂
  • 3 Мдааааааа

    160 12 Отговор
    Започна самоизяждането. А при това положение по-големия изяжда по-малкия. Природен закон. А можеше да се мине и без това. Просто да си ползвате евтината руска газ и да си трупате печалбите.

    Коментиран от #8, #32

  • 4 Моли

    146 7 Отговор
    Не се карайте бе шорошчета чичо ви Шорош ви е приготвил скъп газ за всички.

    Коментиран от #9, #69

  • 5 Хахаха хахаха

    130 14 Отговор
    Руснаците още продават газ на попадналия ЕС ако Кремъл върне крачето и съюза ви умира хахаха...

    Коментиран от #36, #54

  • 6 Сандо

    113 8 Отговор
    Ние си знаем,че членовете на ес-то много се обичат един друг,но не знаехме,че докато се целуват се и хапят.От много любов ще да е!?
  • 7 Добър вечер!

    19 104 Отговор
    Другари комунисти,болшевики путюроби и байтошовци,ламБите ви вече светят с американски ток.

    Коментиран от #13, #67, #68

  • 8 Сандо

    79 7 Отговор

    До коментар #3 от "Мдааааааа":

    Нас обаче още не са ни изяли.Засега само ни дъвчат - като козя пастърма!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Как руската газ

    138 8 Отговор
    става НЕруска.
    Тръгва от Русия, минава през няколко посредници и стига до крайния потребител на ПО-СКЪПА цена и се води НЕруска, смешна еврологика

    Коментиран от #14, #19

  • 11 Аушвиц

    75 3 Отговор
    Ще втечняваме сороси за гориво
  • 12 Райнер

    73 5 Отговор
    Като почнат да потъват случайно газовите танкери нещата ще си дойдат на мястото
  • 13 Мхмхмх

    60 7 Отговор

    До коментар #7 от "Добър вечер!":

    С 30% увеличение от лятото.
  • 14 ЕСССР

    86 8 Отговор

    До коментар #10 от "Как руската газ":

    Не смейте да критикувсте логиката на другарката Урсула, че да ни ви прати наймалко в някое ЕСбелене! Фицо гръмнаха, че вас ли няма да оправят?

    Коментиран от #16

  • 15 Два Кинжала

    92 12 Отговор
    Ако не е руския газ металургията в ЕС ще банкрутира, в момента цените на торовете са космически

    Коментиран от #17, #20, #26, #31, #43

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Земледелец

    16 40 Отговор

    До коментар #15 от "Два Кинжала":

    Изкуствените торове са опасно за здравето.
  • 18 Само да питам

    77 8 Отговор
    В случай на война тези танкери за втечнен газ ще стигат ли до пристанища в Европа?
  • 19 Факт4екър

    65 5 Отговор

    До коментар #10 от "Как руската газ":

    Ебиго плебса да плаща скъп демократичен газ от ФАЩ
  • 20 Доообре,бе.

    13 70 Отговор

    До коментар #15 от "Два Кинжала":

    Чао Газпром.Нещо неясно?
    Чао Росатом.Нещо против?
    П.п.Имаш правото на протест.Възползяай се в рамките на закона.

    Коментиран от #22

  • 21 гост

    24 75 Отговор

    До коментар #1 от "ЕСССР":

    Не се ли усещате поне , че писнахте на всички с глупостите си и даже не сте смешни вече , а само предизвикващи съжаление !! ЦЕЛИЯ износ на Раша за миналата година по СОБСТВЕНИТЕ и данни е под 80 млд куб . Повтарям ВСИЧКИЯ и тръбен и втечнен , който е 5 ПЪТИ по-малък даже от един Катар , да не говорим за всичкия !! Та от въпросните под 80 млд куб 25-26 са за Китай и още толкова за Турция , тоест общо над 50 млд куб само за тия двете !! Тоест за ВСИЧКИ останали има ПОД 30 млд куб при положение , че само ЕС внася над 150 млд куб за нуждите си ! А световния пазар на втечнен газ надхвърля 300 (триста) млд куб , тоест Раша има ПОД 8 (осем) % от него , колкото и да ви се ще да са повече !! На всичкото отгоре скоро дори тези количества ще са само мечта за Раша , щото в следващите 2 години се очакват нови мощности за износ в САЩ, Катар и Австралия които минимум ще удвоят сегашния им капацитет , който е в ПЪТИ , ама десетина пъти повече от руския , който не само няма да се уеличи , а дори ще намалее , щото всички нови проекти са замразени , а съвсем скоро ще има забрана за него в ЕС !! И какво викаш , САЩ , КАТАР и Австралия няма да си продават собствения газ , дето на всичко отгоре е ПО-ЕВТИН от руския , а ще правят оборот на Раша ?? Хахахахахах !! И даже и да го правят , той е под 8 % от всичкия , а другия откъде е , от космоса ?? Еееех мечти русолюбски безнадеждни , хахахах !!

    Коментиран от #23

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Факт!

    10 49 Отговор

    До коментар #21 от "гост":

    За последната година Испания е внесла от блатото 0% газ.

    Коментиран от #29

  • 24 Хахаха хахаха

    93 10 Отговор
    Сега скапват АЕЦ Козлодуй с горивото от Устингхаус, преди това затвориха всички ТЕЦ и очаквайте Шеврон да пристигне с отровите да дупчи България. Това е плана на соросите ППДБ ГЕРБ

    Коментиран от #25

  • 25 Муха

    3 19 Отговор

    До коментар #24 от "Хахаха хахаха":

    Направи нещо!

    Коментиран от #27

  • 26 гост

    20 68 Отговор

    До коментар #15 от "Два Кинжала":

    Цените на торовете произведени с газ нямат никакво значение , защото скоро ще са забранени за употреба ,а и без тях ЕС произвежда над 4 ПЪТИ повече продукция от собствените си нужди и успешно изнася излишъка !! Дори в Раша все още над 80 % от семената за посев са от "бедния" ЕС и без тях умрялата блатна нация пак ще умира от глад , да не говорим да изнася за африканските страни , щото друг не купува тоя боклук !! Колкото до металургията , в ЕС заводите в металургията отдавна са с електродъгови пещи с изключение на няколко стоманодобивни , собственост на индийците от клана Митал , които скоро също ще бъдат принудени да се откажат от тях !! Така че не бери грижа , Европа водеше световната индустрия 200 години ПРЕДИ да почне да купува руските боклуци и ще го прави и поне 200 години след като спре да прави тая глупост , но Раша няма да преживее и 20 от тях !!

    Коментиран от #58, #64

  • 27 Хахаха хахаха

    34 6 Отговор

    До коментар #25 от "Муха":

    Защо да правя нещо искам да страдаш от инфлация
  • 28 Самоизяждането

    39 4 Отговор
    Започва
  • 29 гост

    12 55 Отговор

    До коментар #23 от "Факт!":

    Испания внася втечнен газ с произход Ямал , ама рашистите пропускат да обяснят дребната подробност , че това е газ на ФРЕНСКАТА фирма Тотал , който тя си взима заради 30 % си дял в консорциума Ямал и продава ИЗЦЯЛО за своя сметка и от него в Раша не влиза и копейка , защото консорциума е ОСВОБОДЕН ОТ ВСИЧКИ ДАНЪЦИ още при създаването си с указ на Путлер за 25 години и от газ на Тотал и на китайците , които са с други 30 % в него Путлер няма да доживее да види и копейка !!

    Коментиран от #41, #42, #74

  • 30 Биско Чекмеджето

    44 6 Отговор
    Тези четири държави преди малко повече от един век бяха в състава на една велика империя. Дали не се подготвя възраждането ѝ.
  • 31 гост

    13 34 Отговор

    До коментар #15 от "Два Кинжала":

    При "космическите" цени на торовете борсовите цени на пшеница , царевица , слънчоглед и соя са НАЙ-НИСКИТЕ за последните 10 години , хахахахах !! Аз викам още да ги вдигнат тия торове , та да се откажат напълно фермерите от тях !!
  • 32 Анджо

    19 2 Отговор

    До коментар #3 от "Мдааааааа":

    По малките са по опасни, защо ли, защото са повече и са даже по вредни.
  • 33 Пенчо

    33 4 Отговор
    Това ми прилича на групов сех! Кой когото свари!
  • 34 Тонката

    53 5 Отговор
    "...в опит да бъдат възстановени средствата за закупуване на газ на изключително високи цени."

    Що бе? "Демократичния" газ не беше ли по-евтин?🤔
  • 35 и сиренето е с пари

    47 6 Отговор
    Германия им "благодари" за взривяването на Северен поток 1 и 2 с нова газова такса!
  • 36 Обаче

    7 35 Отговор

    До коментар #5 от "Хахаха хахаха":

    В такъв случай умира и „Газпром“! Умира и то ЗРЕЛИЩНО!

    Коментиран от #40

  • 37 Петър

    62 8 Отговор
    До ФАКТ 23 :Кой лъжеш та бе ГАНЬО,Испания е най големия вносител на Руски газ в Европа ,аз съм в Испания и хората го казват по теливизията ,наш ГАНЬО се опитва да лъже!!!
  • 38 стоян

    5 27 Отговор

    До коментар #1 от "ЕСССР":

    До 1 ком - как така другар всички купуват руско гориво а гъзпром фалира като обявиха загуби от 7 милиарда евро - ти под всички купуват Унгария и Австрия всички ли са и те купуват защото нямат друг доставчик в момента
  • 39 Фра Диа

    44 5 Отговор
    Пак се потвърди добре известната истина:
    "По-добре Руснаците да Ти спрат газта, отколкото Германците да ти я пуснат!"
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 !!!

    18 3 Отговор

    До коментар #29 от "гост":

    Оди да се лекуваш!
    Тотал ще види ушите от това находище!

    Коментиран от #45, #47

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 гост

    8 35 Отговор

    До коментар #15 от "Два Кинжала":

    Дори в "бедна" България в момента има поне 5 завода за стоманени и чугунови отливки и профили и ВСИЧКИ до един са с електродъгови пещи и винаги са били с такива , а тези които преработват само руда са с кокс , а не с газ !!! Дори циментовите заводи почнаха да се отказват от газа и да го заместват с изгаряне на отпадъци и биомаса , както и с електрически пещи !! Засега само стъкларските са още на газ , но не за дълго !! Изобщо няма отрасъл в индустрията , който не може да замести газа , в най-лошия случай с водород , произведен с ток от ВЕИ , който и сега редовно е в такива количества в Западна Европа , че производителите ПЛАЩАТ на потребителите да го ползват , а не обратното !! Дори в България вече редовно по празници и почивни дни цената за фирмите е близо до нула !! Ама кой да знае като слуша само ТАСС и Известия , хахахаха !!
  • 44 Перо

    21 1 Отговор
    Ционистките държава скочиха!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 гост

    4 13 Отговор

    До коментар #41 от "!!!":

    Михаил Крутихин: Прогноза за бъдещето на Газпром
    Една от причините за успеха на терминалите за втечнен газ (LNG) „Ямал“ е, че международният консорциум, съставен от руската „Новатех“, френската „Тотал“ и две китайски компании, получава газа безплатно, защото правителството казва: „Не искаме да плащате данъка за добив на природни богатства и данък за експертите, готови сме да ви дадем 25 години данъчна ваканция за останалите данъци“. Така че газът им е безплатен.
    Това, което е под земята, принадлежи на руския народ и на Русия, но щом бъде извадено, принадлежи на китайците, французите и на компанията „Новатех“, а тя също не е сто процента руска – дялове в нея има и „Тотал“, и четири други компании. Защо руското правителство се е съгласило да постъпи така? Първо, инициаторите на терминалите за втечнен газ (LNG) „Ямал“ успяват да убедят правителството, че „Ямал“ е част от по-голяма картина. Те казали: „Ще изградим няколко терминала за втечнен газ (LNG) на брега на Арктика и това ще помогне на правителството да възстанови контрола си върху арктическите морета и тамошните огромни територии. Ние ще изградим хъбове за претоварване в Мурманск и Камчатка и ще продължим да се разширяваме, защото „Газпром“ не успя да постигне това, военните – също !

    Коментиран от #50, #51

  • 48 гост

    4 23 Отговор

    До коментар #46 от "!!!":

    Замразено е това между ушите ти , ама файда йок !! ЦЯЛОТО оборудване на ТРИТЕ терминала в Ямал е производство на ТОТАЛ !!!!!! До последния болт и гайка !!! Да не говорим за управлението му !! Ако Путлер дори си помисли да прави номера , на следващия ден и трите терминала ще са за скрап !! Щото е достатъчно да спрат за 2 часа , за да замръзнат и никога повече да не тръгнат !!! И това ще стане без дори Тотал да има един човек там , ще го направи директно от централата си с едно кликване на клавиатурата !! С което ще идат и паричките на Микелсон (какво чисто руско име , хахахах) , които са в западни банки и са повече милиарди от тези които Тотал е вложил в Ямал , зашото по някаква причина , каква ли , хахаха , явно няма грам доверие на кремълския джуджи !!

    Коментиран от #49

  • 49 !!!

    13 1 Отговор

    До коментар #48 от "гост":

    И что?
    Лукойл в България на байпас от държавата.Външно управление се казва.С съгласието на НС.
    Също ще бъде и с Тотал,и с други.Доката не падне арест на руските активи в европа.
    Само така,-и нищо лично!

    Коментиран от #55

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 !!!

    2 2 Отговор

    До коментар #47 от "гост":

    Разкарай се!
  • 52 гост

    1 15 Отговор

    До коментар #50 от "гост":

    Газпром наистина е подложен на натиск. Имам цинично обяснение за действията на Газпром през последните няколко години – механизъм за прехвърляне на държавни средства в джобовете на частните изпълнители по договори. Това е основната дейност на тази фирма, когато тя строи ненужни газопроводи, като „Сахалин – Хабаровск – Владивосток“, без газ и без потребление – празен газопровод; когато строят „Силата на Сибир“, който не е търговски, когато строят „Северен поток“ и „Южен поток“, независимо, че съществуващата инфраструктура е достатъчна да доставя в Европа количества газ, двойно по-големи от пренасяните в момента. Те са напълно ненужни. Сега тези изпълнители казват: “Няма какво повече да правим с Газпром и ще осребрим участието си в този сектор, като продадем строителните си фирми на Газпром.“
    Това е същата схема, която руските олигарси, както казват, прилагат от години. Може би си спомняте фирмата „Сибнефт“. Няколко момчета придобиват тази фирма за 150 милиона долара, които заемат от държавата. След като 10 години капитализират фирмата и прибират печалбите й, я продават на Газпром за 13 милиарда долара.
  • 53 Гун Мин Ху

    11 2 Отговор
    От кога и Словакия е против доставка на руски газ,може би от след гърмяншят Цицо?
  • 54 Ху Фан

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Хахаха хахаха":

    Глупак
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 !!!

    12 2 Отговор

    До коментар #55 от "гост":

    Отворен,Тотал нека да бъде първи,-неговата си работа.
    Но!Проектите,които бяха свързани с Русия ще чакат.Няма сега да черпят суровина и да генерират печалбите.
    А за Лукойл не лошо да ограмотяваш се!

    Коментиран от #59

  • 58 Пешо

    18 3 Отговор

    До коментар #26 от "гост":

    Зеленчука на ЕС е пълен баклук.
  • 59 гост

    2 16 Отговор

    До коментар #57 от "!!!":

    Самоуспокоявай се , то това ви остана , хахаххахах !! А ти не е лошо първо да научиш българския , преди да тролиш в български сайтове , от 100 км ти се вижда руското , хахахах !!

    Коментиран от #66, #73

  • 60 Пенев

    7 1 Отговор
    Сега е момента да се използва умно "балкански поток" и договора с Боташ. За да не ни заобиколят отново.
  • 61 Не че нещо

    22 2 Отговор
    Но помня как миналата година Макарон се оплакваше - "Какви приятели са ни САЩ, като ни продават газ на тройна цена"?
  • 62 Егешегедре

    4 1 Отговор
    Държава от всякъде.За разлика от други писуарни същества у нас.
  • 63 Кончо

    15 1 Отговор
    Русия може без ЕС но ЕС не може без Русия .
  • 64 Булава

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "гост":

    Гост много си прооооост
  • 65 Идва

    6 1 Отговор
    Началото на края на егейския съюз
  • 66 Рефак

    5 1 Отговор

    До коментар #59 от "гост":

    Не може само еврогейове да тролеите тука
  • 67 Иво

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Добър вечер!":

    Светят докато те ръби новият ти мъж от Гана
  • 68 да ама не

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Добър вечер!":

    мойте лаби светят от китайски панели. скъпия шоршки атом си го плащай ти
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 мишо

    3 1 Отговор
    Всичко това е е инструкцията от Департамента на Америка те говорят от името на тези страни . Истината е ( малцина това го осъзнават когато го разберат ще е късно ) целта е да разрушат Германската икономика да я превърнат в една голяма колония която не е способна да произвежда високо технологична промишлена продукция и целият Европейски пазар да е под хегемонията на Америка. Останалите страни не са проблем за тях тъй като нямат тежка промишленост и високо технологични продукти.
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Чичо Сам

    0 0 Отговор
    Ще плащате и може да ревете колко си искате .
    Ако не платите рекета , цветни революции , бомбардировки , ракети
    На първо число , парите в сметката.
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: