Last news in Fakti

9 Юни, 2024 22:18 896 1

Одобриха шестима от общо 80 кандидати за президентските избори в Иран

  • иран-
  • президент-
  • избори

Решението е на Съвета на пазителите

Одобриха шестима от общо 80 кандидати за президентските избори в Иран - 1
Снимка: YouTube

Съветът на пазителите на Иран, състоящ се от шестима духовници и шестима юристи, на които е възложено тълкуването на иранската конституция, отхвърли голямата част от кандидатите за предстоящите президентски избори, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Предсрочните избори бяха свикани, след като предишният президент Ебрахим Раиси загина на 19 май при катастрофа с хеликоптер.

Общо 80 души подадоха заявления за участие в президентските избори на 28 юни, но само шестима кандидати бяха одобрени, заяви днес по държавната телевизия говорител на избирателния орган.

Сред отхвърлените са бившият президент Махмуд Ахмадинеджад и консервативният бивш председател на парламента Али Лариджани, който бе смятан за фаворит.

Умерените политици и кандидатите от лагера на реформаторите също не бяха допуснати до участие в изборите.

На изборите ще могат да се явят представителят на ултраконсервативния лагер Саид Джалили, хардлайнер и бивш главен ядрен преговарящ, и действащият председател на парламента и бивш генерал от Корпуса на гвардейците на ислямската революция (КГИР) Мохамед Багер Галибаф.

Допуснати са още Амир-Хосеин Газизадех Хашеми - друг хардлайнер и председател на Фондацията на мъчениците и ветераните, бившият министър на здравеопазването Масуд Пезешкиан, определян като умерен кандидат, Мостаф Пур-Мохамади - ислямски учен и бивш министър на вътрешните работи и правосъдието, за когото се твърди, че е играл роля в масовите екзекуции през 80-те години на миналия век, и Алиреза Сакани - настоящ кмет на Техеран.

Временният президент на Иран Мохамед Мохбер беше смятан за обещаващ кандидат, но дори не се регистрира за участие в изборите, отбелязва ДПА.

В Иран, за разлика от много други държави, президентът не е държавен глава, а оглавява правителството. Върховната власт е съсредоточена в ръцете на 85-годишният религиозния лидер аятолах Али Хаменей.

Хаменей упражнява решаващо влияние и върху Съвета на пазителите. В резултат на това гражданите могат да избират само измежду група кандидати, които са лоялни към системата.

Съветът на пазителите се състои от 12 ислямски духовници и юристи, половината от които се избират от парламента, а другата половина се назначава от Хаменей. Съветът преценява доколко законите съблюдават конституцията, пак те решават кой отговаря на критериите да се кандидатира на изборите. Заради важната си роля в политическата система Съветът на пазителите е критикуван в миналото като недемократичен орган.

Председател на съвета е 97-годишният аятолах Ахмад Джанати.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Критерии за кандидат-президент на Иран:

    0 1 Отговор
    Брадат и чалмат