19 Февруари, 2014 13:49 2 597 0

84-годишна монахиня осъдена на 3 години затвор

  • монахиня-
  • затвор-
  • ядрен комплекс-
  • сащ-
  • ядрено оръжие

Тя и още двама активисти проникнали в строго охраняван ядрен обект в САЩ

84-годишна монахиня осъдена на 3 години затвор - 1
Снимка Архив АП

84-годишна монахиня беше осъдена на близо 3 години затвор за проникване в строго охраняван военен център в южния американски щат Тенеси.  В обекта се съхранявали много от ядрените бомби, с които Съединените щати разполагат. Този акт разкри сериозни пропуски в сигурността, коментира АП.

През юли 2012 г. сестра Меган Райс успяла да проникне през няколко реда заграждения в комплекса заедно с двама пацифисти.

Тримата прекараха близо два часа в обекта, преди да бъдат задържани от охраната.

При влизането в ядрения обект тримата нарушители внесли транспаранти, на които написали със спрейове "Нека да работим за мира, а не за войната" и „Плодът на правосъдието е мирът“. Те изцапали с червена боя стените на сграда, в която се складирал и третирал високообогатен уран, използван за производството на атомни бомби.

Инцидентът стана причина за преразглеждане на стандартите за сигурност в ядрените централи в страната.

На изслушването през януари съдията по делото нареди на тримата антиядрени протестиращи да заплатят 53 хиляди долара. Властите оценяват на толкова извършените щети в централа Y-12 в Оук Ридж, пише "Гардиан".

"Моля, не бъдете снизходителни към мен. Да остане в затвора до края на живота ми ще бъде най-големият подарък, който можете да ми направите", заяви по време на процеса монахинята.

Другите двама активисти - Майкъл Уоли на 64 години и Грег Бьорти-Обед на 58 години, бяха осъдени на повече от пет години лишаване от свобода, отчасти защото са имали много по-дълго криминална история. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА