Last news in Fakti

17 Юни, 2024 11:04 1 035 5

Шестата годишнина от подписването на Преспанския договор: В Атина започва двудневна Международна конференция

  • атина-
  • преспанско споразумение-
  • северна македония-
  • гърция-
  • подписване-
  • годишнина-
  • конференция

В конференцията ще участват различни влиятелни фигури, включително пратеника на ЕС Мирослав Лайчак, сръбския премиер Милош Вучевич и албанския премиер Еди Рама

Шестата годишнина от подписването на Преспанския договор: В Атина започва двудневна Международна конференция - 1
Алексис Ципрас и Зоран Заев, бивши лидери съответно на Гърция и Република Северна Македония в Скопие, Северна Македония, 02 април 2019./ Снимка: БГНЕС

Днес в Атина започва двудневна Международна конференция за мир и устойчиво развитие, която отбелязва шестата годишнина от подписването на Преспанския договор. Конференцията е ръководена от Алексис Ципрас и Зоран Заев, бивши лидери съответно на Гърция и Република Северна Македония. Договорът разреши дългогодишен спор между двете страни за името на Република Северна Македония, предава БТА.

В конференцията ще участват различни влиятелни фигури, включително пратеника на ЕС Мирослав Лайчак, сръбския премиер Милош Вучевич и албанския премиер Еди Рама.

Дискусиите ще обхванат бъдещето на Европа, интеграцията на Западните Балкани и стратегиите за мирно разрешаване на спорове и действията в областта на климата.

Участниците могат да очакват увлекателни панелни дискусии, включително идеи от Ципрас и Заев за Преспанското споразумение. Ще бъде връчено признанието "Преспа" на Матю Нимиц, като се признава ключовата му роля в посредничеството в спора за името.

Наскоро Ципрас и Заев подчертаха важността на придържането към Преспанския договор за пътя на Северна Македония към ЕС. Тяхното послание подчертава по-широката тема на конференцията - сътрудничеството и ангажиментът за напредък са от съществено значение за едно мирно и устойчиво бъдеще.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    4 2 Отговор
    Пак ще ни прецакат
  • 2 зевзек

    3 0 Отговор
    какво викат македонците, ке си о вратиме името, како ке постанеме членка во ЕУ, дотогава ще се правят че спазват договора
  • 3 Гърция се готви

    1 1 Отговор
    Пак да го поеме от Северна мак. И Сърбия 😂😂😂😂
    Накрая ще ги убедя, че и те са северномакедонци 😂😂😂😂
  • 4 Грешка ли името

    1 1 Отговор
    Северна Македония ???
    Можем ли да гарантираме че ще има Северна Македония ??!
    Аз НЕЗНАМ
    Но знам че Македония да ли е Северна и или Южна всички говорят един език български.
    Има други области в тъй наречената Гърция който говорят български език. И е време да се признае че освен гръцки се говори и български език. Така както 2 континента говорят на един език и не се срамуват
    Така гърците и Македония трябва да признае българския като Един от ОФИЦИЯЛНИТЕ ЕЗИЦИ. КАТО ИСКАШ ОТ НЯКОЙ НЕЩО ПОКАЖИ ЧЕ МОЖЕШ ДА ГО НАПРАВИШ В ГЪРЦИЯ. 20% от българите живеят в Гърция те нямат право на малцинство. Включително и тъй наречените българи в Македония. ???? Ето тези въпроси решете па токава тръгнете да решавате въпросите на другите.

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: