Last news in Fakti

18 Юни, 2024 15:38 521 5

Естонски съд осъди руски гражданин на шест години и три месеца затвор за шпионаж

  • естония-
  • руски гражданин-
  • шпионаж-
  • осъден-
  • съд-
  • затвор

Подсъдимият е бивш професор по политическа теория в университета в Тарту

Естонски съд осъди руски гражданин на шест години и три месеца затвор за шпионаж - 1
Снимка: Shutterstock

Естонски съд осъди руски гражданин на шест години и три месеца затвор за шпионаж, съобщи общественият оператор на страната ERR, цитиран от Ройтерс и News.bg.

Подсъдимият е бивш професор по политическа теория в университета в Тарту.

Вячеслав Морозов беше арестуван през януари и обвинен в събиране на информация за вътрешната политика, политиката за отбрана и сигурност на Естония, както и за хора и инфраструктура, свързани с нея.

Беше му повдигнато обвинение за предаване на информация за политическата ситуация в Естония, както и отношенията ѝ със нейните съюзници.

Случаят привлече значително внимание, не на последно място поради академичната подготовка на Морозов. Като бивш професор действията му представляват дълбоко нарушение на доверието, подчертавайки сложната мрежа от шпионаж, която може да се разпростре в сферите на академичните среди и извън тях. Ръководителят на службата за вътрешна сигурност на Естония подчерта сериозността на действията на Морозов, подчертавайки пряката връзка между неговата шпионска дейност и руските специални служби.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Радио Елто

    3 2 Отговор
    Копейката Е Руски Шпионин
    Защото Свири на Балалайка
  • 2 честен ционист

    1 2 Отговор
    То в Талин по уличните табели пише на някакъв странен език, обаче отвсякъде се чува руска шпионска реч. Даже братиките са си вдигнали и една русалка, дето пише на македонска азбука и още една кула Александър Невски като във Властелина на пръстените.
  • 3 Сандо

    0 1 Отговор
    Сега за награда ще направят Кайчето външна министърка на ЕС,стига сме гледали грозника Борел.
  • 4 Говедар

    3 1 Отговор
    И на балтийските болонки ще им дойде редът! Оаканите колаборационисти трябва да са следващите за денацифициране!
  • 5 браво

    0 2 Отговор
    на Естония. Всички колаборационисти на кремълския режим ще бъдат преследвани и съдени.
Новини по държави: