19 Юни, 2024 17:58 1 985 14

Президентът на Италия на посещение в Букурещ: Искаме Румъния да влезе изцяло в Шенген

  • президент-
  • италия-
  • румъния-
  • клаус йоханис-
  • серджо матарела-
  • шенген-
  • букурещ-
  • посещение

Румънският президент Клаус Йоханис каза, че стокообменът между Румъния и Италия миналата година е достигнал 20 млрд. евро, а италианският му колега изрази надежда да нарасне още повече

Президентът на Италия на посещение в Букурещ: Искаме Румъния да влезе изцяло в Шенген - 1
Снимка: БГНЕС

За Италия Румъния е изключително важен партньор в двустранен, европейски и международен план и искаме Румъния да влезе изцяло в Шенгенското пространство. Това заяви днес президентът на Италия Серджо Матарела, който е на официално посещение в Букурещ по покана на румънския си колега Клаус Йоханис, предаде агенция Аджерпрес, цитирано от БТА.

На съвместна пресконференция с Клаус Йоханис, италианският президент Серджо Матарела изрази желание Италия да настоява пред Европейския съвет за премахване на сухопътните граници, което би позволило на Румъния да стане пълноправен член на Шенгенското пространство.

На 31 март тази година Румъния и България се присъединиха към Шенген, но само въздушните и морските си граници.

„Това е условие, на което много държим и за което много настояваме. Имаме интензивно евроатлантическо сътрудничество и често си сътрудничим с въоръжените сили, които имат много важно участие във всички планове, свързани с Атлантическия съюз", каза Серджо Матарела на пресконференцията във връзка с пълното присъединяване на Румъния към европейското пространство без гранични проверки.

На пресконференцията италианският президент говори за "отличните двустранни отношения на всички равнища". Той спомена голямата румънска общност в Италия и големия брой италиански фирми в Румъния, което допринася за „отличните икономически отношения между двете страни".

Румънският президент Клаус Йоханис каза, че стокообменът между Румъния и Италия миналата година е достигнал 20 млрд. евро, а италианският му колега изрази надежда да нарасне още повече.

Двамата президенти са обсъдили също резултатите от изборите за Европейски парламент и разширяването на Европейския съюз, съобщи на пресконференцията италианският президент. Матарела отбеляза, че вчера е посетил Република Молдова и каза, че Италия подкрепя европейския път на Молдова и Украйна. Президентът на Италия се спря и на необходимостта от укрепване на европейския стълб на отбраната на НАТО, както и на запазването на подкрепата за Украйна.

Във връзка с конференцията за мир, която се проведе в Швейцария през уикенда, Матарела каза, че това е била „първа стъпка, предварителна стъпка за започване на мирни преговори“.

„Надяваме се, че Руската федерация ще бъде готова да потвърди правилата на международното право, за да намерим жизнеспособно решение“, посочи италианският президент.

Румънският държавен глава Клаус Йоханис приветства също ценния принос на Италия за сигурността на съседните на Румъния райони, като отбеляза, че двете страни ще продължат да работят заедно и със съюзниците си за укрепване на ролята на НАТО за предотвратяване на всяка война и за защита на двете страни.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 смях

    18 4 Отговор
    Искате, ама те дали ви искат? Искате да ви гледат бабите! Да им сменят памперсите ли?

    Коментиран от #14

  • 2 Хахаха

    28 5 Отговор
    А България отново не се споменава! Заради политически наколенкаджии!

    Коментиран от #3

  • 3 Бръснела

    16 18 Отговор

    До коментар #2 от "Хахаха":

    Какъв Шенген България е пълна с предатели копейкаджии
  • 4 Лъжите на хохохолите да безкрайна

    18 3 Отговор
    Украински преводач в Швейцария вкара в речта на Мелони заплахи към Русия, които не е казвала
    Медиите в Украйна като УНИАН и редица други чужди медии, които използват украинските като свой източник на информация, съобщиха, че италианският премиер Джорджа Мелони на срещата на Зеленски в Швейцария е заплашила Русия със следните думи: „Ако Русия не се съгласи с условията за мирно уреждане на войната в Украйна, тя ще бъде принудена да се предаде”.
    Джорджа Мелони никога не е казвала подобни думи, става ясно от видео от срещата, както и пълния текст на речта й, публикувани на сайта на италианското правителство.
    Точните думи на Мелони са: „Ако Украйна не можеше да разчита на нашата подкрепа и следователно щеше да бъде принудена да се предаде“. Оказва се, че въпросните думи, заплаха към Русия, са грешен превод/ фейк на украинския преводач на срещата в Швейцария и италианският премиер никога не е казвала подобна закана.
    Тъй като Мелони говори на английски език, грешката в превода беше разкрита бързо в социалните мрежи. Това видео показва какво казва Мелони на английски език.
    А това е видеото със сгрешения украински превод на думите й. Мелони въобще не споменава Русия, но украинският преводач вкарва въпросната заплаха към Русия в изказването на министър-председателя на Италия.
    Антон Герашченко, съветник на вътрешния министър на Украйна (2021-2023 г.), призна за гафа в социалната мрежа X/Twitter.

    След като грешката беше разкрита в коментари под поста му,

    Коментиран от #5

  • 5 Продължава

    13 1 Отговор

    До коментар #4 от "Лъжите на хохохолите да безкрайна":

    След като грешката беше разкрита в коментари под поста му, той публикува верния превод и написа: „Извинете за объркването. Мисля, че преводачът трябва да е превеждал наизуст и е вложил най-съкровеното желание на всички украинци в изявлението на премиера Мелони“.
  • 6 КОТарАК 🐱

    11 14 Отговор
    понякога дявола ме изкушава , да прокълна БГ и копейките мало умни тука да се махнат от ЕС и НАТО ,да се хванат с Матушката и Корея...аз имам кинти , не ме мислете
  • 7 Националист

    15 11 Отговор
    Само русоробска България никой не я иска
  • 8 Сатана Z

    17 5 Отговор
    Румъния в Шенген срещу войници на източния фронт и летища за ф16 .Такава е сделката
  • 9 балчо теслата

    6 1 Отговор
    ами ние га ши влезнем на 32 януари ли ,или по в тъча
  • 10 Мамалига

    5 5 Отговор
    Не искаме евро, не искаме шенген
    Референдум за ЕС и НАТО.
  • 11 Жоро

    5 0 Отговор
    Точно така Румъния да влиза ,а Бългерия след 10г.
  • 12 Марда

    4 1 Отговор
    Жабето няма ли да се погрижи и за приемането на шести картофен пояс на юг от поречието на Дунав преди вливанката в Цръно море!?
  • 13 Гост

    4 0 Отговор
    Прост народ сме на Балканите и това си е.България,Румъния и Гърция.Това е сглобката ,с която всички биха се съобразявали в ЕС Ама както казах в първото изречение,това сме ..
  • 14 Диди

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "смях":

    Вие сте експертът...😂
Новини по държави: