Last news in Fakti

23 Февруари, 2014 18:26 9 842 11

България сред първите държави под ракетния чадър над Европа

  • испания-
  • про-
  • европа

Екип на bTV получи уникалната възможност да присъства на пребазиране на първия кораб-разрушител от Противоракетната отбрана на Европа в Испания

България е сред първите държави, които попадат под ракетния чадър на Европа. Екип на bTV получи уникалната възможност да присъства на пребазиране на първия кораб-разрушител от Противоракетната отбрана на Европа в Испания. В бъдеще четири такива кораба ще пазят европейския континент.

Корабът е създаден така, че да отговаря на много задачи, а екипажът е трениран за това. Мисията е възложена през 2009 г. от президента да се работи с НАТО и европейските партньори.

В проекта са инвестирани 36 млн. долара да се оборудва кораба, 7 месеца са били нужни да инсталират софтуерът и хардуерът и една година да се обучи екипажът, разказва капитанът.

„Беше изчислено, че четири кораба са оптималното, за да подпомагаме НАТО. Рота е отличен избор - имаме 60 години история на съвместна работа с Испания, но пристанището в Рота ни представя най-добрата възможност и гъвкавост да оперираме срещу ракети с малък и среден обсег”, обясни пред bTV капитанът на кораба „Доналд Кук" командир Скот Джоунс.

Досега с антиракетите, с които корабът е въоръжен, са проведени 19 опита, от които 16 успешни. Те са проектирани да противодействат на ракети с малък и среден обсег. „Предимствата на кораба с такава система са, че тя е гъвкава, корабът може да се движи и да е в Средиземно море, в Черно море или в северната част на Атлантическия океан”, обясни командир Чарлз Хемптън от военноморските сили на САЩ.

Той определи като „липса на познания” предположението, че тази противоракетна отбрана е насочена срещу Русия. „Има достатъчно изявления, че противоракетната отбрана по никакъв начин не засяга стратегически възможности на Русия. По-нататък би следвало да се обърнете към по- високопоставени политически представители за коментар на този въпрос”, допълни командирът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симеон Тасев

    0 3 Отговор

    Коментиран от #3

  • 2 Ico Durbakov

    2 0 Отговор
    Как няма да сме първи, като имаме една атомна централ, и още една се прави сега.
  • 3 mentra

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Симеон Тасев":

  • 4 Лудака

    1 1 Отговор
  • 5 galaxy

    5 0 Отговор
    Интересна ситуация!? За американските визи за българи ограниченията остават, а в същото време САЩ ни пазят безплатно от ракетите на Иран и Северна Корея, предполагам. Една неразбрана любов!
  • 6 nasko8855 .

    3 0 Отговор
    Добре де като чадъра вече над нас що вали дъжд?
  • 7 Нема Бира

    3 0 Отговор
    Защо някой си въобразява, че с 4 кораба може да пази Европа? ..
  • 8 кондофри иванов

    4 0 Отговор
    Ха ха ха тоя командир Чарлз Хемптън направо е смешен. Руските ракети могат да ги хващат само в филмите. Русия ги предупреди, още преди три години за тоя чадър, да се откажат защото е безсмислен срещу техните ракети. Путин тогава каза на Обама че освен маркетинг пред европа нищо друго не правят с тоя чадър.
  • 9 Иван Господинов

    7 0 Отговор
    Бас ловя че ако случайно завалят тия неща от които чадъра трябва да ни пази точно при нас ще протече
  • 10 Споок Армин

    3 0 Отговор
    36млн.долара ?????? Алоооо толкова струват пет ракети Виж 36н милиарда по може.
  • 11 Монго

    0 0 Отговор
    Проблема е какво става под чадъра, с нашата южна, но не гръцка съседка...
Новини по държави: