Last news in Fakti

3 Юли, 2024 15:04 770 12

Френският премиер Габриел Атал: Крайнодясното мнозинство може да бъде избегнато

  • габриел атал-
  • франция-
  • премиер-
  • крайнодясно

Министерството на вътрешните работи трябва да публикува списъка с кандидатите за втория тур по-късно

Френският премиер Габриел Атал: Крайнодясното мнозинство може да бъде избегнато - 1
Снимка: БГНЕС

Френският премиер Габриел Атал, близък съюзник на президента Еманюел Макрон, каза, че вярва, че междупартийният опит ще лиши крайнодясната партия "Национален сбор" (НС) на Марин льо Пен от мнозинство на балотажа следващата неделя, предава "Ройтерс", цитирано от News.bg.

Атал отправи коментарите си, след като повече от 200 кандидати от целия политически спектър се съгласиха да се оттеглят от местните състезания, за да разчистят пътя за всеки, който е в най-добра позиция да победи кандидата на НС в техния избирателен район.

"Това, което тези оттегляния показват, е, че можем да избегнем абсолютното мнозинство за крайната десница", каза Атал пред радио France Inter за броя от 289 места, които ще са необходими на НС, за да управлява Националното събрание на Франция.

Министерството на вътрешните работи трябва да публикува списъка с кандидатите за втория тур по-късно, но местните медии изчислиха, че до 218 кандидати са се оттеглили, намалявайки броя на районите, в които има риск вотът против НС да бъде разделен.

Преди оттеглянето социолозите бяха изчислили, че партията на Марин Льо Пен ще спечели между 250-300 места.

Остава въпросът дали избирателите ще се съгласят с усилията за блокиране на антиимигрантската, евроскептична партия. Центристките гласоподаватели може да не подкрепят крайноляв съперник на НС, докато много леви поддръжници са толкова разочаровани от Макрон, че няма да посрещнат подкрепата на някой от неговия съюз.

Льо Пен каза в сряда, че може да се съюзи с други партии, ако НС не получи абсолютно мнозинство. Нейният избор за министър-председател Жордан Бардела настоя, че ще откаже да състави правителство без достатъчно силна подкрепа.

Финансовите пазари бяха успокоени от опитите за създаване на т. нар. "републикански фронт" срещу партията на Льо Пен, намалявайки рисковата премия по държавния дълг на Франция.

"Стратегията значително би ограничила шансовете Льо Пен да спечели абсолютно мнозинство", каза в бележка главният икономист за Европа на Джефрис Мохит Кумар.

НС излезе доста напред на гласуването на първия тур в неделя, след като залогът на Макрон за предсрочни избори се обърна срещу него, оставяйки неговия центристки лагер на ниско трето място след НС и набързо сформирания ляв алианс.

Льо Пен работи от години, за да смекчи имиджа на НС, но правозащитни групи са загрижени относно нейните "национални предпочитания" и антимигрантски политики, докато нейният дълбок евроскептицизъм би представлявал сериозна заплаха за бъдещата европейска интеграция.

И все пак дори ако НС не дойде на власт, Франция може да се изправи пред месеци на политическа несигурност до края на мандата на Макрон през 2027 г. - когато се очаква Льо Пен да отправи предизвикателство към самото президентство.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Язе

    13 1 Отговор
    Е вие сте толкова гъвкави... как няма да се огънете сега пак...
  • 2 Ха ха ха а така

    19 1 Отговор
    Свърши се вече с либерастията във Франция , вече идва времето на нормалните хетеросексуални французи и никой не може да спре това време .....
  • 3 хи хи

    20 1 Отговор
    Левите терористи и джендърясъли активисти ги тресе голям срах , та голям вой надават .
  • 4 макаронски работи

    16 1 Отговор
    това този ли е дето живее с външния министър мъж?
  • 5 твърд кожен боздуган

    14 1 Отговор
    тях шареното знаменце събра, те са на всеки километър
  • 6 Ив-ан

    9 0 Отговор
    Ехеее, ГЕЙбриел П$дал се бил загрижил, ужас, кво ще правят франсетата с имигрантските политики и лгбт тъпните?! На тези наглеци не им ли идва на акъла че на нормалните европейци им писна от джендъри, мигранти, зелени сделки и баб0евци-войнолюбци?! Че после като дойде “крайната” десница и после по дuпето плестница…
  • 7 Запознат

    7 0 Отговор
    Къде се крие ключът - "но правозащитни групи са загрижени относно нейните "национални предпочитания" и антимигрантски политики" това значи че арабите ще им бъде спряна хранилката и ще трябва да работят и плащат данъци , нещо което не се е случвало до сега защото не могат да ги накарат да работят.
  • 8 зъб

    7 0 Отговор
    преди години имаше песен за едно водно колело със хитов рефрен...пляс пляс.....просто неговото верую ми е противно
  • 9 ТОЯ ЛИ БЕШЕ

    7 0 Отговор
    ЖЕНЕН ЗА МЪЖА СИ ИЛИ ОБРАТНОТО
  • 10 Иго

    3 0 Отговор
    Този на снимката или онзи макарона е жената !! Бабата даскалица е жив мъж! Френска им малоумна ,извратена работа !!
  • 11 Както винаги и навсякъде

    2 0 Отговор
    наглите глобалисти кроят начини да подменят вота на народа. И пред нищо не се спират.
    Под окуражителните възгласи на медиите им.
  • 12 фреския премиер не беше ли

    2 0 Отговор
    семеен приятел на сем. Макрон? Дето имаше празничен месец през Юни.

    Уж се гордеят с тия неща, а сега никой не споменава тези му заслуги на премиера.
Новини по държави: