Last news in Fakti

5 Юли, 2024 04:41 1 973 21

Силяновска: В договора ни с България не пише, че трябва да променяме конституцията

  • северна македония-
  • гордана силяновска-
  • християн мицкоски

Премиерът Мицкоски скочи на чуждите посланици

Република Северна Македония се е отнесла отговорно към изпълнението на Преспанския договор и е изпълнила предсрочно задълженията си по него, заяви президентът на страната Гордана Силяновска в първото си интервю след като бе избрана на поста и положи клетва, отказвайки да произнесе конституционното име на държавата, което предизвика напрежение с Гърция, предаде БТА.

Силяновска заяви, че в текста на клетвата за президент в Избирателния закон името на държавата не е променено и независимо че в конституцията то е Република Северна Македония, в закона е записано само Република Македония. Силяновска обясни, че по време на клетвата е произнесла единствено Македония (т.е. без "Северна"), но не е нарушила Договора от Преспа. Тя каза, че не е искала да дразни някого, а се е държала „сократовски”, както и че не е забелязала, че посланикът на Гърция е напуснала залата по време на клетвата, тъй като е била заета със събитието и не е мислила кой е в залата.

В интервюто си за ТВ Канал 5 Силяновска заяви, че „Гърция или ЕС трябва да посъветват България”, след като в Договора от Преспа е записано, че за история, култура, наследство и език няма да се преговаря.

„Тези дни чувам, че и двата договора трябва да се спазват. Не нарушавам Преспанския договор, там пише, че трябва да променим документите (за самоличност) след отварянето на преговорните глави. ЕС решава кога да се отворят преговорните глави. Някой каза ли това? Гърция трябваше да го каже. Не само че не отворихме преговорните глави (след подписване на Договора от Преспа), но сега трябва да променим конституцията, за да започнем преговори. Нито един член в Договора (за приятелство и добросъседство) с България не казва, че трябва да променим конституцията. Казах на Макрон, че неговата философска теза за ЕС е изключителна, но философията не може без принципи и ценности. ЕС е предвидил санкции, ако някоя държава-членка наруши основните ценности и принципи. Без фундаментални ценности няма ЕС, като философия на демокрацията”, заяви Силяновска.

На въпрос дали през следващите пет години ще произнесе името "Северна Македония", Силяноска заяви: Всички знаете, че аз съм президент на тази държава, която се казва така по конституция. Защо трябва да го повтарям? Гръцките колеги непрекъснато ли казват Република Гърция? Не. Уважавам договорите. Не е вярно, че ги нарушаваме, но някой друг ги нарушава. Смятам, че се отнесохме много отговорно към Преспанското споразумение, изпълнихме задълженията си дори преди изтичането на сроковете, но не съм сигурна, че Гърция го направи. Там ще видите (табели, на които пише) „Скопия“, „БЮРМ“ (Бивша Югославска Република Македония), но не и Северна Македония".

Силяновска заяви, че проведените срещи с посланиците на държавите, акредитирани в Република Северна Македония, които започна да прави след избирането си за президент на 8 май и ще приключат следващата седмица, са „основно протоколни”, че до този момент има назначен само един съветник - по външна политика, въпреки че по закон има право на петима, а скоро ще попълни трите места от президентската квота в Съвета за сигурност, които ще бъдат експерти „по глобалните проблеми, по климатичните промени и по евроинтеграция”.

Стана практика посланиците в Република Северна Македония да се месят във вътрешните работи на държавата, заяви премиерът на страната Християн Мицкоски, цитиран от БТА, по повод думите на посланика на ЕС Дейвид Гиър, че "разпускането на Съдебния съвет и Съвета на прокурорите е намеса в съдебната система", и на посланика на САЩ Анжела Агелер, според която "разделението на властите не трябва да се нарушава".

Разпускането на Съдебния съвет и на Съвета на прокурорите в Република Северна Македония, за да бъде възстановено доверието на гражданите в съдебната система, е едно от предизборните обещания на правителството на Християн Мицкоски, а на конференция за напредъка в изпълнението на препоръките на мисията за оценка на ЕС от Съдебния съвет вчера посланикът на САЩ Анджела Агелер отправи предупреждение, че има стъпки за истинско преструктуриране на Съдебния съвет, които не са направени.

„Това е важно оръжие в арсенала, който ще бъде необходим за истинска трансформация на съдебната система в Северна Македония в институция, която служи на своите граждани, която защитава невинните и наказва онези, които смятат, че са над закона“, подчерта Агелер, припомнят медиите в Северна Македония.

Посланикът на ЕС Дейвид Гиър заяви, че разпускането на Съдебния и Прокурорския съвет би предизвикало сериозно безпокойство в Брюксел.

Министърът на правосъдието на Северна Македония Игор Филков от своя страна приветства изявленията на Гиър и Агелер, съобщи ТВ Телма.

От Министерството на правосъдието информират, че има готов проект на Закон за Съдебния съвет, подготвен от експертна група, по който Филков планира да започне широк и публичен дебат, след което законопроектът ще бъде предоставен за становище на ЕК и Венецианската комисия.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ммда...

    32 2 Отговор
    През крив макарон, може и краставица.
  • 2 🇺🇦🇧🇬

    40 3 Отговор
    Тези продължават да си мислят,че с популизъм някакси ще "прескочат" поетите ангажименти,защото са много важни...
    Нямат никаква представа как функционира ЕС,затова ще си останат за дълго в рашистката орбита,където им е мястото....

    Коментиран от #8

  • 3 Киселяка

    36 1 Отговор
    Светът се управлява от две неща от ред и от липсата на ред и някой трябва да каже на хората в този анклав на глупостта че щом искат да бъдат държава трябва да има ред и да се спазват международните договорености.Иначе понятието президент на Македония звучи толкова нелепо като понятието професор от университета в Скопие.
  • 4 Фен

    15 22 Отговор
    Може и да ни е неприятно, но макетата са поредната страна, която каза фак ЕС. Сръбският им батко си се оправя чудесно и сам, и те гледат от него.

    Коментиран от #5, #7

  • 5 Вожда

    24 3 Отговор

    До коментар #4 от "Фен":

    Да ама те не са ,,сръбския батко" и сами се натискат за ЕС .Фск,мак,с такава политика, ЕС няма да видят в следващите петилетки.
  • 6 Чиляк

    26 3 Отговор
    Трябва да им наложим само едно условие за да им дадем зелена светлина за ЕС - да прекръстят държавата си на Югозападна България. Просто и лесно за контрол. Ако не искат - да си стоят отвън.

    Коментиран от #21

  • 7 Стамат

    28 5 Отговор

    До коментар #4 от "Фен":

    Изобщо не се оправят чудесно и никакво фак ю не са казали. Сърбия и Македония отдавна се натискат за ЕС, но са прекалено примитивни и вратата остава затворена за тях. Сега Украйна ще ги изпревари. Сърбите са най-мръсното племе на Балканите, а македонците бяха отровени от тях.

    Коментиран от #16

  • 8 един

    10 8 Отговор

    До коментар #2 от "🇺🇦🇧🇬":

    И там е като у нас не е много по-различно,едни мажат филията за това,че са в руската орбита и нямат интерес да я напускат, а другите са безсилни нещо да променят,разликата е,че ние с "благословията" на Кремъл влязохме в ЕС,за да могат руснаците да ни крадат от еврофондовете и да сме им троянският кон в Европа!
  • 9 Горан

    2 12 Отговор
    Хайде зареже те ги тези българи. По добре с Русия и Сърбия. Така оки иначе скоро възраждане и Радев ще ги управляват. Тогава те ще ни молят за подкрепа пред Русия, но дали ще им я дадем.
  • 10 Маке

    20 2 Отговор
    Скопяните май НИКОГА няма да видят ЕС.
  • 11 ---

    16 7 Отговор
    сърбия и мъкадония лъжат и мажат пред Брюксел че искат да са в ЕС за да взимат пари и облаги от тях .сърбите не са глупави и знаят че в ЕС никога няма да влязат защото имат по голяма облага да са с Китай и Русия .Зеадно с това сърбия знае че ЕС умира и зелената сделка е последния пирон в ковчега на ЕС.
  • 12 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    18 2 Отговор
    КВИ ДОГОВОРИ БРЕ СКОПСКИ ПОМАЦИ ТЪПИ ?
    ....
    САМО МАЧКАНЕ ЗА ВАС - ПРИМЕР - АЛБАНЦИТЕ ВИ МАЧКАТ И ИМ СТОИТЕ МИРНО :)
  • 13 горски

    9 3 Отговор
    Макетата просто искат да минат метър....Както и ние...Помните колко закони приехме уж на сериозно,а и още ги прилагаме както ни оттърва...Всички балканци са такива.
    Но ние сме най зле.Затворихме блокове в АЕЦ,съсипахме отбранителната промишленост и армията както и голямата енергатика..Така че щетите от членство,не покриват разваленото....Макетата нямат нищо,само се дървят за измисленната си история...
  • 14 Куку

    14 0 Отговор
    Абе макета, що не го дуфате под вода да се не дига прашуляк?
  • 15 Ъхъ!!!

    6 1 Отговор
    Това е в следствие предателството на тъпокирчу и "гаранцията" на Макарон баболюб. Францата и гАнглия винаги са били врагове на България.
  • 16 Ъ?!!!

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Стамат":

    Украйна(Малорусия и Новорусия) никога няма да влезе в ЕС. Въпрос на време е да се върне където й е мястото, в Русия.
  • 17 Пише, не пише

    4 0 Отговор
    Ще трябва да преглътнете горчивия хап! Ето и Гърците Ви го казаха в ПРАВ ТЕКСТ - Няма такъв "Мкаедонски език", и в пределите на днешна Северна Македония се говори на БЪЛГАРСКИ ДИАЛЕКТ със Сръбски заемки! Да не говорим, пък какво казаха и Албанците преди години, та даже и издигнаха такъв транспарант - "Бог Ви създаде Българи, Тито Ви направи "македонци""....Ха със здраве и дълбайте, може пък и скрижалите на Мойсей да намерите!
  • 18 Леле Мале!

    4 0 Отговор
    И тая била "Професорка", пък че и по Конституционно право! като знам що за "Професор" беше оня дребен тарикат проф. Ильовски, дето уверено твърдеше, че на някаква плочка било изписано името Македония и то датирало от 77000(седумдесет и седум иляди годин!) години още се заливам от смях!
  • 19 ПЕНКО

    3 0 Отговор
    НЯМА ДОГОВОР С БЪЛГАРИЯ ---ИМА УСЛОВИЯ НА ЕС !!!!!!!!!!!!!!!
  • 20 Юнак Балкански

    1 0 Отговор
    Аз не разбирам тъпи ли са управниците но РСМ или са много тъпи??? Не се разбираш със съседите, тоест няма прогрес. Сега клекнаха на Гърците за Преспанския договор. Кога смятат да изпълнят резолюцията на Европейския съюз?? А кога смятат да изпълнят договора с България за добросъседство??
    РСМ няма да стане член на Европейския съюз поне докато съм жив защото ги е страх от голата истина, че са Българи и Македонци е измислена нация, история и език.
  • 21 Скопие

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Чиляк":

    Толку типичен по интелегенција - бугар...
Новини по държави: