11 Юли, 2024 05:19 1 257 13

Победилите леви във Франция не могат да се разберат кой да е премиер

  • оливие фор-
  • социалисти-
  • правителство-
  • премиер-
  • франция

Социалистите на Фор проучват възможността да се отделят от "Нов народен фронт" и да се присъединят към лагера на Макрон

Спечелилият предсрочните парламентарни избори във Франция ляв коалиционен блок "Нов народен фронт" е разединен по въпроса кой да бъде новият министър-председател на страната, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Многопартийният алианс, който изненадващо изпревари крайната десница, предвождана от Марин Льо Пен и Жордан Бардела в "Национален сбор", и центристкия блок "Заедно" около президента Еманюел Макрон, се състои основно от социалистите, "зелените" и крайнолявата "Непокорна Франция" на Жан-Люк Меланшон.

На среща между социалистите и "Непокорна Франция" не е било постигнато споразумение за номинацията за премиер на мястото на Габриел Атал, информира радио "Франс инфо" вчера. Социалистическата партия на Франция вижда лидера си Оливие Фор като най-подходящия кандидат за поста начело на новото правителство.

"Непокорна Франция" настоява за депутатката в Националното събрание (долната камара на френския парламент) Клеманс Гете. Тя организира кампанията на Меланшон за президентските избори през 2022 г. В понеделник "Нов народен фронт" обяви, че се надява да излъчи кандидат за премиер до края на тази седмица или в началото на следващата. Все още не е сигурно, че ще бъде съставено изцяло ляво правителство, посочва ДПА.

Междувременно телевизионният канал Бе Еф Ем разпространи новината, че в контекста на споровете за премиерската номинация социалистите на Фор проучват възможността да се отделят от "Нов народен фронт" и да се присъединят към лагера на Макрон.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ха ха ха

    12 2 Отговор
    Ето ти я тамошната сглобка и Макрон печели.Всички играха срещу него и веднага след това цоциалистите обсъждат възможността да се присъединят към него. Жалко за Бардела, за истинските работещи французи и за Франция.

    Коментиран от #10, #12

  • 7 Така е

    3 0 Отговор
    Като нагласиха резултата, че чак изненада за победителите. А те горките не знаят от къде им дойде. А льопен гледа като шараннна кукичка.
  • 8 АУУУУУ

    1 4 Отговор

    До коментар #4 от "Град Козлодуй":

    ПУТИН НИКОЙ НЕ ГО ПИТА.......НО КАК БЕШЕ ......САНКЦИИТЕ СА НИ ОТ ПОЛЗА......СЕГА ВДИГАТ ДАНЪЦИТЕ ЗА ВСИЧКИ РУСНАЦИ И ФИРМИ...... ИСТИНСКАТА ИНФЛАЦИЯ ЗА 2024 Е ......34% 🚾🚾🚾🚾🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 9 Объркааме се вече

    6 0 Отговор
    Сега пък имало печеливш? Последно кой според медиите спечели изборите във Франция - Новия фронт, Макроня или тотално загубилите с 2 пъти увеличен брой депутати Национален сбор?
  • 10 Мдаа

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "Ха ха ха":

    Изиграха електората, но той сам си е виновен - овцете блеят и пасат тревата без да мислят за кого гласуват...Франция подобно на Германия е пътник!
  • 11 Сандо

    0 0 Отговор
    Да им пратим Боко!Той говори на френски /ако си спомняте/,има сериозен управленски опит,веселяк и артист е,общителен,и най-важното - обича чуждите фусти.Въобще - наш Бойко е повече французин,отколкото много нови приходящи французи.Жалко само за Мбапе:нашия човек ще му отнеме мястото в националния.
  • 12 Сандо

    0 2 Отговор

    До коментар #6 от "Ха ха ха":

    И кой е изненадан?Там хората са си измислили тази избирателна система именно за такива случаи.И успешно я прилагат от много години.Пример за висша демокрация - та това е Франция,люлката на свободата и демокрацията!

    Коментиран от #13

  • 13 плевен

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Сандо":

    Охоо. Почакай мъничко. Още нищо не си видял от свободата и демокрацията. Там вече започнаха да палят и рушат по улиците. Дай им малко време да наберат обороти и сядай да им гледаш сеира от първия ред.
Новини по държави: