27 Август, 2024 05:15 1 532 6

Шефът на Телеграм Павел Дуров остава в ареста до сряда

  • франция-
  • павел дуров-
  • арест-
  • съд

Френски гражданин, обвинен в незаконно събиране на военна информация в Русия, ще бъде съден следващата седмица

Мярката за задържане в ареста във Франция на Павел Дуров бе удължена до сряда, предаде Франс прес, цитирана от БТА, като се позова на представител на съдебната власт.

Руският милиардер бе задържан, след като пристигна с частния си самолет на летище "Бурже" край Париж в събота вечерта. Главният изпълнителен директор на "Телеграм" е обвинен в нарушения във връзка с използване на разработеното от него комуникационно приложение от организираната престъпност.

Според френското правосъдие 39-годишният Дуров по-конкретно не модерира съдържанието в "Телеграм" и не сътрудничи на разследвания.

Обединените арабски емирства (ОАЕ) поискаха да предоставят консулски услуги на Павел Дуров, предаде Ройтерс, цитирана от БТА, като се позова на министерството на външните работи на страната.

Руснакът е гражданин на Франция и на ОАЕ.

В неделя Русия също поиска консулски достъп до милиардера, но се оплака, че Франция не сътрудничи.

Междувременно стана ясно, че процесът срещу френския гражданин Лоран Винатие, съветник на швейцарската неправителствена организация "Център за хуманитарен диалог", който беше арестуван през юни в Москва по обвинение в незаконно събиране на разузнавателна информация от военно естество за Русия, е насрочен за следващата седмица, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА, като се позова на руските съдебни власти.

Първото изслушване по съдебното дело срещу Винатие ще бъде на 3 септември, се казва в изявлението. Ако бъде признат за виновен, французинът може да получи до 5 години затвор.

Винатие беше арестуван, когато напрежението между Москва и Париж се покачи след коментарите на френския президент Еманюел Макрон за възможно разполагане на френски войски в Украйна, отбелязва Ройтерс.

Руските власти повдигнаха обвинение на Винатие, че не се е регистрирал като "чуждестранен агент", докато е събирал информация за "военните и военнотехническите дейности" на Русия, която може да бъде използвана, за да навреди на сигурността на страната. Според руски новинарски агенции той се е признал за виновен.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Уса

    6 1 Отговор
    Този няма дом вие самолет му добавихте.Човека каза,защо няма дом и самолет
  • 2 Цирк

    17 1 Отговор
    "Асанж" пак прави представление.
    Кой и защо е поръчал ареста е ясно и на предучилищните!
    Ама с този, Дуров де ще си счупят зъбките
  • 3 Тия иначе казват

    21 1 Отговор
    че били демократи, а Русия диктатура! Но видиш ли пречи им информацията в Телеграм! Де да беше само тя!
  • 4 падналия ангел

    6 0 Отговор
    Приятелката и бодигарда му също са се появили във Франция. Разпитани и пуснати. Ще да има договорка явно, със службите.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ЗАЩОТО

    3 0 Отговор
    НА ЗАПАД МНОГО ВЗЕХА ДА КОПИРАТ ГЬ ОБЕлС.............
Новини по държави: