1 Септември, 2024 13:01 2 573 52

Анджей Дуда отново поиска репарации от Германия по повод 85-та годишнина от инвазията на Вермахта

  • анджей дуда-
  • германия-
  • полша-
  • извазия-
  • вермахт-
  • втора световна война

Германската инвазия на Полша на 1 септември 1939 г. се смята за начало на Втората световна война.

Анджей Дуда отново поиска репарации от Германия по повод 85-та годишнина от инвазията на Вермахта - 1
Снимкa: БГНЕС

Полският президент Анджей Дуда, говорейки на събитие по повод 85-та годишнина от навлизането на Вермахта в Полша, отново поиска репарации от Германия за нанесените щети през Втората световна война, предаде ДПА, цитирано от БТА.

„Прошката и признанието за вината са едно, репарациите за щетите са друго. И този въпрос все още не е решен“, заяви Дуда в малкия полски град Велун, който навремето се е намирал край германско-полската граница.

Германската инвазия на Полша на 1 септември 1939 г. се смята за начало на Втората световна война.

Дуда произлиза от националната и консервативна партия „Право и справедливост“, която управляваше страната между 2015 и 2023 г. През този период правителството на ПиС развали отношенията си с Берлин поради антигермански изказвания и искания за репарации в размер на 1,3 трилиона евро.

Въпреки това, сегашното лявоцентристко правителство на полския премиер Доналд Туск, което е на власт от декември, също не изключва въпроса за репарациите от Втората световна война.

На германско-полските правителствени консултации в началото на юли канцлерът Олаф Шолц предложи помощ за оцелелите жертви на германската окупация в Полша, но не посочи конкретни суми.

Междувременно Туск припомни събитията край Гданск в ранните часове на 1 септември 1939 г., когато германският военен кораб „Шлезвиг-Холщайн“ влиза в наричания тогава Данциг град. Посещението на плавателния съд е било планирано като приятелско, но Германия започва да обстрелва полуостров Вестерплате край пристанището на Гданск в 4:45 сутринта. Полската армия държи там укрепен склад за боеприпаси.

"Днес войната идва от изток", заяви Туск, визирайки войната на Русия срещу Украйна. „Днес ние не казваме: 'Никога повече война'. Днес трябва да кажем: 'Никога повече не трябва да оставаме сами. Никога повече в историята си Полша не трябва да устоява сама на агресията на един или друг от своите съседи',“ добави той.

Германският външен министър Аналена Бербок подчерта помирението между германци и поляци през последните десетилетия в социалната мрежа „Екс“. „Нашето германско-полско приятелство се подкрепя от всички поляци, които са запазили силата да бъдат хора един за друг. Наша отговорност и дълг е да изживеем нашето приятелство в сърцето на Европа, като осъзнаваме нашето минало,“ заяви тя.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този да продължи да иска

    54 2 Отговор
    И немците ще кажат на Путин да ги прибира в СССР.

    Коментиран от #19

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ТаУмВзе

    49 2 Отговор
    Да му се Припомни, КОЙ Поляк Покани 3тия Райх, после да си дудне за Кинтите! Щото явно им бега Историята на Ватикан!
  • 4 Мисаибе Шамаибът

    52 2 Отговор
    Всеки поляк ще получи по 20 сантиметра репарации.💋🥳🤡👍

    Коментиран от #20

  • 5 Демократ

    4 54 Отговор

    До коментар #2 от "Хитлер":

    Поляците не са чехословашките инунгарските тсигани а горд народ ще бият немската гмеш където я хванат.

    Коментиран от #7, #35

  • 6 И ние искаме от маджарите

    25 14 Отговор
    да ни плащат репарациите за войната от 862 г., че и за следващите им набези. Орбан да ни се издължи до евро. Не му щем форинтите на този подмолец.
  • 7 име

    39 2 Отговор

    До коментар #5 от "Демократ":

    А защо не я биха през 39-та г.? Щото чакаха на обещанията на нагросаксонските робовладелци че ще ги защитят, нали?

    Коментиран от #23

  • 8 Софиянец

    51 2 Отговор
    Поляците винаги са били страхливи и злобни! Като иска нещо от германците, да ходи да си го вземе, а не да се крие зад краварите и смешните ЕС закони!
    Имат комплекси и някакви фантазии, че ще управляват европа, хахах, а са просто следващата у-крайна за краварите!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 стоян георгиев

    53 2 Отговор
    Лицемерен смешник и американска марионетка! Искаш от германците, а на бандеровците даваш! Нали точно бандеровците изклаха цяло село поляци и други извращения през ВСВ! Жалък и страхлив!
  • 11 Доротея

    29 2 Отговор
    ВСВ започна, когато 1935 италианците нападнаха Етиопия, а на следващата година бе франкистко - фашисткия метеж в Испания! Испансия народ се справи с метежа, но не можа да се справи с германските и италианските войски пристигнали на страната на Франко! Демократичният Запад наложи ембарго на износа на оръжие за Републиканска Испания, след това се чуди защо Хитлер и Мусолини имали кураж да продължат да завладяват Европа! Преди 1 септември 1939 имаше японска агресия в Азия и фактически ВСВ си течеше отдавна!
  • 12 Поляците

    43 2 Отговор
    са най-сбърканите славяни. Напомнят ми на евреите. Все нещо, някой им дължи, а се зъбят за глупости на цял свят

    Коментиран от #16, #22

  • 13 Хаха

    31 2 Отговор
    Полезните идиоти, които задължително го отнасят всеки път, заради глупавата си хитрост.
  • 14 Чума

    26 2 Отговор
    Аз пък вече цял живот недоумявам, защо тази помощ лен-лиз, Целокупният демократичен Запад не я предостави на Полша, а не сега да казва, че без ленлиз СССР би бил поробен! Ами, дайте на Полша, на Гърция, Франция, дайте на себе си, разгромете Хитлер! Защо чакате да стигне до Кавказ!?
  • 15 пешо

    16 1 Отговор
    дъщерята на айшето се казва дуда
  • 16 Доротея

    14 5 Отговор

    До коментар #12 от "Поляците":

    Тук поляците имат известно право, защото евреите получиха огромни обезщетения от Германия, без Хитлер да е нападал някога Израел, както нападна Полша! Също така, онепавдани трябва да се чувстват цигани и славяни, които са били изтребвани в наистките конлагери не по малко от евреите!
  • 17 Сталин

    39 1 Отговор
    Полша- единствената държава в света която губи територии при всяка война,добре че беше Сталин да им даде територии на Германия и им направи държава
  • 18 Баце

    16 2 Отговор
    Почва да ми става жал за фрицовете, краварите яко се гаврят с тях, а аз съм една добра, състрадателна славянска душа.
  • 19 Историята е циклична

    6 8 Отговор

    До коментар #1 от "Този да продължи да иска":

    Молотов-Рибентроп и после хоп!

    Коментиран от #36

  • 20 Полячка

    8 2 Отговор

    До коментар #4 от "Мисаибе Шамаибът":

    А полякините?

    Коментиран от #28

  • 21 Чума

    6 2 Отговор
    Ние от руснаци, германци и турци не можем да се оплачем! По скоро те има за какво да ни бъдат обидени!
  • 22 Още едно доказателство

    8 2 Отговор

    До коментар #12 от "Поляците":

    отгоре на всичко са католици, а де...
  • 23 Факт

    8 1 Отговор

    До коментар #7 от "име":

    Германия беше напомпана изкуствено

    Коментиран от #33

  • 24 Една дребна подробност

    12 1 Отговор
    ФРГ не е наследник на Третия райх. ФРГ е учредена от страните-победителки във ВСВ и дълго време е била администрирана (управлявана) от тях. Според решенията на Конференцията в Ялта през февруари 1945 г. е постигнато съгласие, че управлението на следвоенна Германия ще бъде разделено на четири окупационни зони съответно за Великобритания, Франция, Съединените щати и Съветския съюз. Генерал Лушъс Д. Клей е военен губернатор на американската окупационна зона и е отговарял за въздушния мост, през който Западен Берлин е получавал буквално всичко, за да може да съществува.
    Според решенията на Потсдамската конференция от 2 август 1945 Полша получава от Германия територия, равна по площ на отнетата им площ от СССР.

    Коментиран от #29

  • 25 В такъв случай

    12 2 Отговор
    Ами в такъв случай да върнат на немците заграбените земи , т.е. сегашната Западна Полша , Данциг,както и част от Източна Полша.
  • 26 Сатана Z

    22 1 Отговор
    Именно Полша провокира Германия да си вземе Данцингския коридор ,като преди това Поляците искаха да са съюзници на Хитлер във войната срещу СССР в замяна на Украинската ССР,при което Хитлер е поискал Данцингския коридор в замяна ,която Полша отказва под давление на Великобритания .Не вярвайте на това,което четете.Историята е пренаписана и наивниците си късат ризите и се пенявят за да прикрият невежеството си.
  • 27 зевзек

    15 3 Отговор
    те ще ви дадат пари, а вие им върнете Силезия, Померания и Прусия, къде е оня полски депутат с пожарогасителя, да го охлади малко на президента, новия ви небостъргач във Варшава е грозен освен това, де гиди пишман капиталисти и приватизатори, бивши комсомолски секретари, в Чехия същата работа
  • 28 Ами че

    6 2 Отговор

    До коментар #20 от "Полячка":

    Полякините по два германски и руски
  • 29 Още Една дребна подробност

    22 1 Отговор

    До коментар #24 от "Една дребна подробност":

    След обединението всички окупационни войски на Англия, Франция и Русия се изтеглиха от Германия. Само ианките останаха с над 40 военни бази

    А иначе Германия, си е "свободна" и "независима" 0
  • 30 Трак

    9 2 Отговор
    Аман от просяци . Да живее вермахта и НАЦИОНАЛСОЦИАЛИЗМА
  • 31 да да

    7 0 Отговор
    Дука, отворите Комините ,с Баня....Чист Свят....
  • 32 Путин

    5 1 Отговор
    Полския. Алкохолик. Иска. Нешо. Което. Няма. Да. Му. Дадат. Ше. Му. Дадат. От. Трите. Наи. Дългия.
  • 33 Путин

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "Факт":

    Да. Наистина. Напомпана. Това. Се. Казва. Плана. Маршал.
  • 34 Путин

    2 1 Отговор
    По. Повод. Изказването. На. Борец. За. Русия. Препоръчвам. Му. Да. Вземе. Един. Пистолет. И. Да. Се. Гръмна. Той. Е. За. Лудницата
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 А преди това

    11 1 Отговор

    До коментар #19 от "Историята е циклична":

    Пилсудски-Хитлер.

    И участието на Полша в раздела на Чехия.
    Ама това няма да го споменаваме.
  • 37 Тома

    14 1 Отговор
    Репарациите ги взе зеления батко и за вас остана само дух дух
  • 38 ЖЕКО

    10 3 Отговор
    НАГЛИ ПОЛЯЦИ НАГЛИ УКРАИНЦИ НЯМА КАКВО ДА СЕ КАЖЕ
  • 39 То хубаво

    10 1 Отговор
    Тоя иска репарации ама да вземе да върне земите на немците подарени на Полша от СССР, па тогава нека му ги дадат. Репарациите ги иска защото пак е свършил парите. Тя помощта за Украйна не е безплатна.
  • 40 Майк Алън Патън

    9 2 Отговор
    А дали не трябва ли и ---- индианците да поискат репарации от белите заселници в сегашните САЩ ?
    .... а негрите - роби ?
    БИ БИЛО Честно и Справедливо , нали ?

    Коментиран от #41

  • 41 Ричард Естес

    7 1 Отговор

    До коментар #40 от "Майк Алън Патън":

    А индийците и пакистанците - от любимите им британци ?
    А латиносите - от техните приятели от Испания ?
    А горките африканци - мачкани и грабени от Франсетата ?
    Много дълъг стана списъка с искащите репарации за стотиците години робство , експлоатация , кражби , страдания , колонизация !

    Коментиран от #46

  • 42 Симфоничен Концерт

    4 1 Отговор
    Анджей ще свири на голяма Американска дуда!
  • 43 Как да ги доставят

    4 1 Отговор
    За транспорт Леопард 1 или 2 да ползват.И дали няма да помогнат и от изток с някой Т 90.Полша е свикнала да посреща господарите и от изток и от запад.
  • 44 Дуда

    3 1 Отговор
    Се бори за обща граница Русия ...Германия
  • 45 Ний ша Ва упрайм

    3 1 Отговор
    а ни га ша поискаме репарации от Турция? А?
  • 46 А ние за 200г.

    1 0 Отговор

    До коментар #41 от "Ричард Естес":

    византийско и 500г. турско робство от Гърция и Турция ли да искаме или да ходим в Атина и Истанбул на социал?

    Коментиран от #50

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 БгТопИдиот🇧🇬

    1 1 Отговор
    Репарации може ,но само на хората с библейски имена с определена религия.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Ташунко сапа

    0 1 Отговор

    До коментар #46 от "А ние за 200г.":

    Ами ние..цяла южна и централна америка кво да правим...Мадрид и Лисабон на нож ли да ги земаме? Изнесоха всичкото събрано злато и сребро с галеоните и избиха милиони за него. Каубойците в дивия запад акота да ядът в сравнение с конкистадорите.
  • 51 Генерал Поночет

    1 1 Отговор
    На Анджей Дуда, германците ще му дадат една голяма ДУДА със два домата.
  • 52 Шаран БГ

    0 1 Отговор
    Че е смешен –смешен е ! И не си дава сметка, колко е жалък ! Нека върне териториите на Германия и си вземе полските от /вече/ Украйна, Белорусия и Русия !!
    Горките поляци !! Винаги британците / сега и Щатите/ са ги бъркали !!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания