1 Октомври, 2024 14:47 1 474 15

Гърция, Румъния и България призоваха ЕК за стабилизиране на енергийния пазар

  • гърция-
  • румъния-
  • българия-
  • енергиен пазар-
  • европейска комисия-
  • стабилизиране

Министрите на енергетиката на трите страни настояват за незабавни мерки за стабилизиране на пазара и развитие на енергийните връзки в Югоизточна Европа

Гърция, Румъния и България призоваха ЕК за стабилизиране на енергийния пазар - 1
Снимка: БГНЕС

Министрите на енергетиката на Гърция, Румъния и България отправиха призив към Европейската комисия за въвеждане на данъчно облагане на свръхпечалбите на производителите и търговците на електроенергия, както и за приоритетно развитие на енергийните връзки в Югоизточна Европа, съобщи АНА-МПА, цитирано от БТА.

Гръцкото министерство на околната среда и енергетиката информира, че по инициатива на министъра Теодорос Скилакакис миналия петък е било изпратено съвместно писмо до еврокомисаря по енергетика Кадри Симсон. Писмото, подписано от румънския енергиен министър Себастиан Бурдужа и българския министър на енергетиката Владимир Малинов, настоява за мерки срещу рязкото покачване на цените на електроенергията в региона това лято.

Министрите подчертават, че нестабилността на цените в Югоизточна Европа сериозно застрашава енергийната сигурност и икономическата стабилност на страните в региона.

В писмото се акцентира върху ключови въпроси като липсата на достатъчен капацитет за енергийна свързаност, фрагментацията на енергийните пазари и ограничените възможности за гъвкаво производство. Споменават се и геополитическите фактори, както и необходимостта от гарантиране на сигурността на доставките.

Министрите настояват за краткосрочни и дългосрочни мерки. Сред краткосрочните те изтъкват данъчното облагане на свръхпечалбите, като приходите от него могат да се използват за стабилизиране на пазара и облекчаване на потребителите. Те призовават за тясно сътрудничество между националните регулаторни органи с цел ефективен пазарен контрол.

За дългосрочните мерки министрите подчертават важността на приоритетно развитие на ключова инфраструктура за междусистемни връзки в Югоизточна Европа. Те настояват Европейската комисия да ускори изграждането на инфраструктура, която да свърже региона с по-широкия европейски енергиен пазар.

Министрите искат също така увеличение на трансграничния капацитет за енергийна свързаност, за да се постигне ценова конвергенция в ЕС, особено в периоди на пиково търсене. Те настояват и за прилагане на краткосрочни финансови мерки, които ще облекчат потребителите и ще стабилизират пазара.

Писмото призовава също за засилено регионално сътрудничество, насърчаване на хармонизирането на цените и подобряване на енергийната сигурност в Югоизточна Европа.

Към писмото е приложен съвместен технически меморандум, изготвен от трите страни, в който се посочват основните причини за покачването на цените на енергията. Документът подчертава необходимостта от координирани действия на ниво ЕС за справяне с предизвикателствата и гарантиране на устойчивостта на енергийния пазар в региона.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🙌🙌🙌🙌🙌🙌🙌🙌🙌🙌

    4 3 Отговор
    правилно
  • 2 Вашето мнение

    16 3 Отговор
    А евтиният ток от АЕЦ нашите козяшки слуги го подаряват на украйна.

    Коментиран от #8

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Oтговор от Еврейския Съюз

    17 2 Отговор
    Надувайте бузки и без много мрънкане.Най важни са санкциите срещу Русия и победата на НАТО в украйна. Вас и без друо ще ви подменяме,така,че плащайте и мрете шебеси.
  • 5 Европейска комисия

    10 1 Отговор
    Само зельоная енергия за вас, гиди хайвани таквиз!
  • 6 ооооо

    7 0 Отговор
    ЕК налага купуването или тегленето на евро кредит за европейска зелена енергия. Слагайте слънчеви панели на всичко движимо и недвижимо. Кат грейне слънце да се отразява у черните огледала
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ухльоф

    7 1 Отговор
    Нещо еврогАйатлантици да коментират тука не виждам!
  • 10 Факт

    9 1 Отговор
    ТЕЦ2, ПАВЕЦ,АЕЦ! Като разбият триадата, цените ще летят както си искат. Еврокомисията няма навик да облага работодателите си. Ако беше така щяха да са глобили доставчиците на ваксините! А данъците от свръхпечалба, ако ги има, ще се разпределят с връзки;
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 еврогад

    4 1 Отговор
    ще ви вземаме тока и ще го даваме на Украйна, щото им дължим, цените ще ви вдигнем на "социално поносимо ниво" и малко отгоре, и там ще ги стабилизираме.
  • 14 лошоо

    2 1 Отговор
    значи Гърция, Румъния и България се поддават на путинско влияние, предавайки евроатлантическите ценности и солидарност. Въх...!

    Коментиран от #15

  • 15 Леле мале

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "лошоо":

    Догодина,когато пуснат " свободен пазар" за физически лица - разбирай домакинствата,и на мен ще ми дойде натопорчен.Но въпреки това,ще гледам с кеф чудото на евроатлантическите любители, и те като нас- с продънени кесии,но дуят бузи! Като отиде на касата за ток,няма да му искат индулгенция,дали е атлантик,или не.Ще плащат като попско чедо.Хич няма да им е,до атлантика,когато започнат от есента ( нарочно ще го вкарат през Юли, отпускарския сезон) да се блещят,кое първо да плащат,ток и вода ли, ток и парно ли,ток и телефон ли.Ще плащат всички - милиарди на година.Който със 200 ще тичкат навън.Към майката на ЕРПто.Не народ,а м,рша!
Новини по държави: