15 Октомври, 2024 04:58 1 543 27

Мицкоски: Скоро ще бъдем част от европейското семейство

  • северна македония-
  • християн мицкоски

Премиерът на РСМ участва в срещата на върха на Берлинския процес

Мицкоски: Скоро ще бъдем част от европейското семейство - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Като „много по-голям оптимист”, че Северна Македония „най-накрая скоро ще бъде част от европейското семейство”, заяви, че се усеща премиерът на страната Християн Мицкоски, след срещите, които е имал в Берлин по време на участието си в срещата на върха на Берлинския процес, предаде БТА.

Пред МРТ1 Мицкоски заяви, че посланието, което е чул е, че Германия остава „силен поддръжник, съюзник и партньор в процеса на европейска интеграция” на страната. В Берлин Мицкоски е осъществил среща с германския канцлер Олаф Шолц, както и „с много влиятелни депутати” от парламентарната група на сестринската партия на ВМРО-ДПМНЕ в Бундестага Християндемократическия съюз.

„Смятам, че и на двустранната среща, но и преди това на работния обяд, и в началото на деня, когато беше официалната част от срещите на Берлинския процес, и на самата среща на върха в Берлин, можех да почувствам и да видя не само от канцлера Шолц, но и от други високопоставени политици и министър-председатели на страните-членки на ЕС, че подкрепата за нас, в процеса на европейска интеграция, е огромна и това никога не е било и никога няма да бъде поставено под въпрос”, каза Мицкоски.

Той уточни, че е представил приоритетите на правителството на Северна Македония в икономиката и амбицията на страната да бъде кръстовището на Балканите, по отношение на енергийните потоци, пътната и железопътната инфраструктура, "защото и природно, и географски (Северна) Македония е на пътя на два важни европейски коридора-а Коридор 8 и Коридор 10".

"Наблегнах и на политическите, но и икономическите ни цели - до 2026 г. да произвеждаме толкова електроенергия, колкото ще потребяваме, а от 2027 г. с реализацията на проектите, които планираме да осъществим, да станем износители (на електроенергия). В частта за евроинтеграционните процеси отново подчертах позицията на правителството, че и като народ, и като държава дадохме твърде много през изминалите десетилетия и заслужаваме шанс безусловно да стартираме процесите. Че заслужаваме да отворим преговорните глави и да покажем капацитета си колко бързо можем да ги затворим”, каза Мицкоски.

Той отново заяви, че остава готов да говори с всеки, "за всяко реално дългосрочно решение с ясен край в дългосрочен план” - членството на Северна Македония в ЕС.

„Сложно е като малък народ и малка държава да защитим националните си интереси, но ние ще ги защитим. Това правителство ще ги защити. Ние не водим дипломация на превит гръбнак, водим дипломация, която е базирана на аргументи. Ние не водим дипломация, в която ще приемем всичко, което се сложи на масата, а дипломация, в която ще защитаваме интересите на нашите граждани, на нашата родина и в същото време ще работим с нашите партньори. Германия е нашият най-голям поддръжник, наш партньор и съм убеден, че заедно ще успеем да преодолеем всички предизвикателства, пред които сме изправени, и че най-накрая ще се радваме на членството на родината ни в ЕС”, заяви Мицкоски.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ристе

    57 1 Отговор
    Защо пак ни занимавате с този областен управител?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Смях

    34 2 Отговор
    Шизофреник!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Голем смех

    12 9 Отговор

    До коментар #2 от "Еми успех":

    До момента умре единствено СССР, нема го от трийсет и повече години :) хахаха

    Коментиран от #9

  • 6 Уса

    19 9 Отговор
    Малката Украйна и тя вдигнала краката за подковаване
  • 7 Пешо

    12 2 Отговор
    И самурай не съм виждал и никъде прочел да се радва , когато ще си прави сепуко?! Ти да видиш....радост!!
  • 8 Кирето

    7 4 Отговор
    Покрай тези, Албания ще бъде обезлюдена.
  • 9 ЕС е пирамида

    9 7 Отговор

    До коментар #5 от "Голем смех":

    Без свежа "кръв" не може да оцелее. А фараонката е урсула. За нея достатъчно е писано. Само балъци могат днес още да искат да "влязат"! Или мислиш, че турците са балъци, че се отказаха и отиват в БРИКС?

    Коментиран от #15

  • 10 🤧🇧🇬❗️Тъпамяу😻Соц - ка Агенция

    12 1 Отговор
    🤧Чекай коньо, за зеуена трева.😂😻❗️
  • 11 Мицкоски:

    11 4 Отговор
    - Съвсем скоро ще си купим фабрика на 8ми Септември!

    Един призрак пак броди из Европа!
  • 12 Мицка

    16 3 Отговор
    Досега без коридор 8 и 10 е имало EU и от тук нататък пак ще го има ти си плямпай че EU съюз без вас неможе.Май се вземаш много на сериозно хахаха.
  • 13 Наивника

    14 3 Отговор
    Продължава да хитрува и да се прави на шут докато накелението на територията която управлява не хване сопите и да му покаже пътя.
  • 14 Шо е маке

    12 1 Отговор
    е Ла... Но. Тези се наакаха преди години, като се вързаха на гърците. Сега българите са им виновни.
  • 15 Голем смех

    7 1 Отговор

    До коментар #9 от "ЕС е пирамида":

    Турците се "отказаха", щото не ги искаха :) хахахахах, като гледам и македонците ше се "откажат" така :) хахахахах
  • 16 Българин

    10 8 Отговор
    Гледайте внимателно русофилчоФци, точно в такава карикатура на държава ще се превърнем, ако Костя късака стане премиер !
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Ристе

    4 5 Отговор

    До коментар #2 от "Еми успех":

    Ще се молите да влезете в съюза мак е дония-Сърбия-Рус ия, но ще чакате. Докато не признае те езика, осторията и територията. Русия е велика

    Коментиран от #19, #27

  • 19 Удри бай Ристе !

    7 0 Отговор

    До коментар #18 от "Ристе":

    Удри, таа мачка не е наша, ма инак фанете ли се пак с русия ле требе да сменяте номерата на колите със сръбски :) хохохохох
  • 20 маймудоните

    5 1 Отговор
    ще са част от анадолското севейство.като булки
  • 21 Мнение

    12 1 Отговор
    И не казва нито дума,за проблемите, които има с България и че зависи от нея за приемането на Северна Македония от нея! Като че ли те не съществуват! Нито лук ял,ни мирисал! Много нагъл тип! България също трябва да отстоява интересите си и в никакъв случай да не се огъва!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Мизия и Тракия

    8 0 Отговор
    Скоро, скоро, колко да е скоро? 20-30 години.
  • 24 За превития гръбнак

    1 4 Отговор
    След като Мицковски казва ние не водим дипломация на превит гръбнак", това означава ли, че нашите политици ще трябва да превият гръбнак. Една от двете страни трябва да отстъпи. Като знам нашите какви ес мени са не съм оптимист.
  • 25 Руснаков

    2 0 Отговор
    Бла...Бла...както винаги,,,царете на общите приказки..
  • 26 БгТопИдиот🇧🇬

    2 0 Отговор
    Мицкоски: Скоро ще бъдем част от европейското семейство.

    Ша цъфнете и вържете.

    ЕС ще ви храни МАТЮ ви брани и ще намалявате с геометрична прогресия (без шиптърите).

    Аминь!
  • 27 Браво Ристе

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "Ристе":

    Като бяхме с Русия, бяхте по напред от нас. Сега като се хванете с тях, ще трябва да ви чакаме бая години да ни доближите. Яки сме им попарата, време е и вие да опитате.
Новини по държави: