28 Октомври, 2024 04:18 476 0

Преизбраха кмета на Сао Пауло, десницата ще управлява още 4 години най-големия бразилски град

  • бразилия-
  • избори-
  • сао пауло

В страната се проведоха местни избори

Преизбраха кмета на Сао Пауло, десницата ще управлява още 4 години най-големия бразилски град - 1
Снимка: YouTube

Кметът на Сао Пауло Рикардо Нунес беше преизбран и ще управлява още четири години в най-големия град в Бразилия, след като победи представителя на левицата, става ясно от прогнозата на социологическата агенция "Датафоля" (Datafolha), изготвена снощи въз основа на екзитполове, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Нунес беше подкрепен от губернатора на Сао Пауло Тарсисио де Фрейтас, който след снощните местни избори се очертава като вероятният следващ лидер на бразилската десница на мястото на бившия президент Жаир Болсонаро, на когото беше забранено да заема изборна длъжност в продължение на осем години.

Поражението на представителя на левицата представлява неуспех за президента Луиз Инасио Лула да Силва и демонстрира нарастването на подкрепата за десницата на фона на наближаващите президентски избори в Бразилия през 2026 година, отбелязва Ройтерс.

Жителите на 51 града в Бразилия гласуваха на втори тур на местни избори, които се очаква да потвърдят засилването десницата в страната и да пренаредят политическия пейзаж преди президентските и парламентарни избори през 2026 г., предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Десните и дясноцентристки партии се очаква да спечелят повечето столици на 15-те щата на Бразилия, които избират кметове за следващите четири години, като Либералната партия на бившия крайнодесен президент Жаир Болсонаро са очаква да засили влиянието си.

Лявата Работническа партия на настоящия държавен глава Луиз Инасио Лула да Силва бележи слаби резултати, частично заради спадащата си популярност.

Лула изглежда не желае да води кампания за кандидати, застрашени от поражение, а нараняване от преди седмица го отдалечи от предизборната кампания в последните ѝ дни.

Засилването на десницата води и до разцепления в нейните редици, особено в Сао Пауло, където последователите на Болсонаро се разделиха между неговия кандидат Нунес и крайнодесният Пабло Маркал, който сам се определя за политически наследник на бившия президент.

В разчитащия на земеделието щат Гояс Либералната партия излиза на втори тур за столицата Гояния срещу кандидата на консервативния Бразилски съюз, подкрепян от губернатора Роналдо Саядо, който се смята за възможен и по-умерен водач на десницата.

Вторият тур на местния вот се провежда в градовете на страната с население над 200 хил. души, където никой от кандидатите не е спечелил мнозинство на първи тур, провел се на 6 октомври.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: