Last news in Fakti

26 Май, 2014 00:50 858 0

Обмислят Кристин Лагард и Паскал Лами за шеф на Еврокомисията

  • европейска комисия-
  • кристин лагард-
  • паскал лами

Бившият премиер на Люксембург Жан Клод Юнкер в момента освен подкрепата на Европейската народна партия трудно би намерил подкрепа

Минути след обявяването на резултатите от изборите за Европейски парламент в кулоарите в Брюксел се завъртяха първите номинации за председател на Европейската комисия.

В момента се обсъждат имената на Кристин Лагард и Паскал Лами. Лагард, която в момента е президент на Международния валутен фонд, минава за компромисна фигура, която може да обедини десницата.

Бившият премиер на Люксембург Жан Клод Юнкер в момента освен подкрепата на Европейската народна партия трудно би намерил подкрепа.

Десницата трябва да намери компромисен вариант, който да противопостави на номинацията на социалистите Мартин Шулц, който сега е председател на Европейския парламент, и на кандидата на либералите Ги Верхофстат.

Друга обсъждана кандидатура е тази на Паскал Лами, който беше началник на генералния щаб на Жак Делор – президентът на Европейската комисия (ЕК), който изтегли Европа от стагнацията през 80-те години на миналия ХХ в., като събори вътрешните ограничения пред създаването на единен пазар и проправи път на единната валута.

Номинациите на Лагард и Лами ще са ясен сигнал, че Европейската комисия сменя курса на рестрикции и затягане на колана за сметка на политики за съживяване на икономиката и ръст на доходите.

Жан-Клод Юнкер е убеден, че ще оглави европейската комисия. „Нашата партия печели изборите и се чувствам в пълното си право легитимен претендент да стана глава на еврокомията. Това е много интересна задача за мен и съм горд с резултатите, които показа нашата партия”, каза преди минути пред журналисти Юнкер.

Той наблегна на това, че проевропейските сили са спечелили.

Юнкер обърка малко журналистите като сменяше непрекъснато езиците, на които говореше - френски, немски, английски. В крайна сметка обеща, че първата пресконференция в качеството си на шеф на Европейската комисия ще даде на френски език.

Жозеф Дол председател на групата на ЕНП, изрази задоволство, че европейците са проявили активност и повече от очаквания брой са отишли да гласуват. „Има едно сигурно нещо и това е, че има отговорни политически сили в Европа, които са се ангажирали с разкриване на работни места във всички държави членки” допълни Дол.

Ако Юнкер иска да бъде следващият председател на ЕК, а чувам, че не иска, той трябва да предприеме промени в ЕС, не към икономии, а към създаването на заетост, заяви председателят на групата на социалистите и демократите в досегашния състав на ЕП Ханес Свобода. Ако Юнкер иска да оглави комисията, трябва да представи своята програма, иначе няма да го подкрепим и ще трябва да се съюзява с крайната десница, допълни водачът на парламентарната група на социалистите. Той поясни, че социалистите ще участват в динамични мнозинства в Европейския парламент и няма да влизат в коалиции.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: