Last news in Fakti

28 Май, 2014 13:29 955 0

Лидерите в ЕС обсъждат новия път на съюза

  • ес-
  • еп-
  • ек-
  • херман ван ромпой-
  • европейска политика

Лидерите на 28-те не подкрепиха кандидат за поста председател на Европейската комисия

Лидерите в ЕС обсъждат новия път на съюза - 1
Снимки АП/Синхуа/БТА

„Европейският съюз ще направи преоценка на политиката си след като на евроизборите гласоподавателите изпратиха силно послание”. Това заяви президентът на Европейския съвет Херман Ван Ромпой на среща на лидерите на 28-те държави-членки, която се проведе снощи, пише Би Би Си.

На срещата бе решено да се преразгледат приоритетите на съюза, за да отговорят на вълната от евроскептични и крайнодесни партии, надигнала се след изборите.

Но въпреки победата на множеството анти-европейски партии, про-европейските страни все още държат мнозинството в ЕП като съставляват около 2/3 от местата. 

Поради тази причина лидерите на 28-те поставиха решението за пътя на Европейския съюз пред решението кой да е следващият председател на Европейската комисия.

Брюксел започва консултации за бъдещите си действия, като се очаква те да включват създаване на нови работни места и промяна на политиката спрямо мерките за бюджетни съкращения.

Лидерите дадоха "мандат" на президента на Европейския съвет Херман Ван Ромпой "да провежда консултации с Европейския парламент, парламентарните групи, след като те се формират, както и със самите тях. Тези разговори трябва да доведат до заемане на длъжностите, като се започне с председателя на ЕК, както и до приемане на "приоритетите" за следващите пет години, каза Ромпой след неофициалната среща, която се проведе под формата на четиричасова работна вечеря в Брюксел.

Най-яростен противник срещу това председателят на Еврокомисията да бъде някой от посочените преди изборите кандидати на основните партии е британският премиер Дейвид Камерън. Камерън се опитва да спре Жан-Клод Юнкер, пише вестник "Гардиън", коментирайки изявленията на британския лидер.

Преди срещата на върха Камерън обяви намерение да работи за реформи в Брюксел, който той описа като прекалено голям, прекалено деспотичен и прекалено месещ се в работите на страните членки, допълва изданието. В това отношение Камерън получи подкрепата на френския президент Франсоа Оланд, който също настоява за преосмисляне на начина, по който работи ЕС.

Президентът Франсоа Оланд поиска Европа да "обърне внимание" на Франция след като описа поражението на социалистите в страната от крайно десния Национален фронт като "болезнено".

Националният фронт на Марин льо Пен, който германският финансов министър определи като "фашистки", извоюва победа с около 25% от гласовете, като избута социалистите на Оланд на трето място. Френският президент заяви, че победата на Националния фронт е "травматична за Франция и Европа."

"Франция не може да живее изолирана и уплашена. Нейната съдба е в Европа", добави Оланд.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че страната й има "голям интерес Франция да бъде успешна", добавяйки, че тя ще направи всичко възможно, за да помогне на растежа и конкурентоспособността на френската икономика.

Ромпой също заяви пред репортери, че ще проведе разговори с политическите групи като се надява да бъдат формирани в Европейския парламент за това кой ще бъде назначен за следващ шеф на ЕК.

Последни данни сочат, че Европейската народна партия ще има най-много депутати и ще предложи за поста бившия премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер.

Ромпой заяви, че се е срещнал с Юнкер, кандидатът на дясноцентристката група на ЕНП за мястото на Барозу в ЕК. Представители на партии в ЕНП, въпреки съществения спад на депутатити, са най-голямата група в европарламента. Изборът на следващия ръководител на изпълнителната власт в ЕС обаче не е ясен.

Камерън обаче не иска и да чуе да се споменава името на Юнкер за евентуален председател на Еврокомисията, Оланд изглежда вече не е така решен да поддържа битката за бившия люксембургски премиер, Меркел подкрепя кандидата на ЕНП, но не иска да кара Камерън да отстъпва още повече по този въпрос.

Ето защо лидерите решиха да печелят време и да започнат да пишат нова убедителна европейска програма, докато се разберат по въпроса за бъдещия председател на ЕК, посочва френското издание „Фигаро“. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА