1 Февруари, 2021 11:33 5 134 4

Консумацията на този зеленчук удължава живота

  • фенел-
  • див копър-
  • резене-
  • полезни свойства-
  • здраве-
  • растение-
  • билка

Аргининът в билката в комбинация с витамин С съдейства за избягване на макулната дегенерация

Консумацията на този зеленчук удължава живота - 1
Снимка: shutterstock

Фенелът е познат още като финокио, див копър, резене. Казват, че консумацията му удължава живота. Древните египтяни и римляни са били убедени в невероятните му и многобройни свойства.
Това е ароматна и полезна подправка. Визуално листата ѝ много приличат на познатия ни копър. Но във вкусово отношение напомня на анасона.

Фенелът е растение, което намира благоприятни условия за виреене в среда със средиземноморско климатично влияние. Най-широко разпространено е в южните европейски и югозападните азиатски части.

У нас условия за виреене намира в по-топлите области. Най-вече в Тракийска низина. Среща се като диворастящ вид в някои области на Северна България и Родопите.

Консумацията на този зеленчук удължава живота
Снимка: shutterstock

Множеството полезни свойства на резенето са обусловени от богатия му химичен състав.

Има ниско съдържание на калории, но осигуряват много важни хранителни вещества.

Луковицата на фенелът е добър източник на витамин С, който действа като мощен антиоксидант в тялото ви, предпазвайки ви от клетъчни увреждания, причинени от нестабилни молекули, наречени свободни радикали.И луковицата, и семената съдържат минерала манган, който е важен за ензимното активиране, метаболизма, клетъчната защита, развитието на костите, регулирането на кръвната захар и заздравяването на рани.

Освен манган, копърът и семената му съдържат и други минерали, жизненоважни за здравето на костите, включително калий, магнезий и калций.

Аргининът в билката в комбинация с витамин С съдейства за избягване на макулната дегенерация. Резенето е отлична опция за предпазване от очни заболявания.

Броят и честотата на уринирането също се увеличава с консумацията на фенел. Това помага за пречистване не само на бъбреците, но и на цялото тяло.

Подправката се бори ефективно с целулит, воден застой и възпаления на ставите. Освен това укрепва косата и предотвратява бъдещата ѝ загуба. Релаксира нервната с-ма, съдейства за изостряне на паметта.

Семената от див копър се отличават с дезинфекциращи и противовъзпалителни качества.

Със завиден успех се използват за лечение на рани и абсцеси. Идеалното средство са за първа помощ при възпаление на гърлото, венците и конюнктивата. В тези случаи се препоръчва измиване на мястото с отвара от семената.

Със семената може да си приготвите чай. Лъжичка от тях оставете да се киснат за 10 минутки в чаша вряла вода, за да приготвите ароматен и лековит чай.

Консумацията на този зеленчук удължава живота
Снимка: shutterstock

Ако приемате три пъти на ден по половин чаена чашка от тази течност, с нейна помощ ще премахнете настинката. Ще туширате храносмилателните проблеми или просто ще помогнете на имунната си система да работи по-ефективно.

Вижте още за чудното растение в канала "Баба знае" във vbox7:


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аз40🏴‍☠️

    20 0 Отговор
    Консумацията на всеки немодифициран зеленчук удължава живота, лекува болестите, прочиства съзнанието и засилва енергията.
  • 2 Генномодифицирани храни

    5 0 Отговор
    Не е нужно да има вируси.
  • 3 Ришофилистичен yрод

    1 2 Отговор
    Тролове, не знаете и зеете. И то само глупости както обикновено.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.