27 Октомври, 2021 22:30 2 838 8

Вижте кои са 7-те фактора, отговорни за напълняването на жените след 40

  • 40 години-
  • напълняване-
  • фактори-
  • хормони

С началото на 40-те години телата на дамите минават през серия от промени, които имат голямо отражение върху храносмилането, обмяната на веществата и други телесни функции

Вижте кои са 7-те фактора, отговорни за напълняването на жените след 40 - 1
Снимкa: Shutterstock

Много дами започват да трупат килограми, след като прехвърлят 40-те си години. Причините могат да бъдат различни или пък комбинация между няколко.

Прекрачването прага на 40-те години не прави една жена нито по-малко красива, нито по-малко атрактивна, тъй като всяка възраст има своите достойнства и своя чар.

С началото на 40-те години обаче телата на дамите минават през серия от промени, които имат голямо отражение върху храносмилането, обмяната на веществата и други телесни функции. Рискът от качване на килограми също става по-голям. Вижте на какво се дължи това:

Хормонален дисбаланс

Това е най-очевидната причина, заради която дамите, прехвърлили 40-те години, напълняват. Още с периода непосредствено преди менопаузата организмът намалява производството на естроген. Намаленият естроген води до запазване на повече мазнини и наддаване на килограми. Други хормони, влияещи на теглото след 40, са: прогестеронът, който допринася за подуване на корема и задържане на вода, и кортозолът (хормонът на стреса), който прави отслабването много по-трудно.

Увеличен апетит

Благодарение на промените в нивата на хормоните, жените след 40 се оказват по-гладни и с по-голям апетит, отколкото са били преди години. А както много добре знаем – консумацията на повече храна и честото преяждане са едни от основните причини за напълняването.

Стареене

Един от най-лошите ефекти на стареенето е фактът, че с напредването на възрастта метаболизмът става по-бавен. За съжаление, всяка жена над 40 се сблъсква с този проблем. След като обмяната на веществата се забавя, тялото започва да изгаря по-малко калории, а натрупването на нежеланите мазнини около талията се засилва. Това е и причината много жени в 40-те години да качват в зоната на корема.

Съставът на тялото

Самият факт, че една жена е родена такава, я прави изложена на голям риск от натрупване на килограми след 40-годишна възраст. Много дами, близо до менопаузата, започват да губят мускулна маса, но запазват мазнините в тялото си.

Липса на подходяща физическа активност

Ако една жена до 40-тата си година не е тренирала редовно или пък изобщо, има голям шанс тя да не започне да го прави и след това. Истината обаче е, че именно след 40-те години дамите се нуждаят от физическа активност, с която да компенсират промените в организма си. С помощта на тренировките се горят повече калории и се намаляват телесните мазнини – сигурен начин човек да се предпази от надебеляване.

Лоши хранителни навици

Нездравословната храна, преяждането или пък нередовното хранене са все причини, които могат да доведат до наддаване на теглото. Както вече стана ясно, по-бавният метаболизъм след 40 години прави неутрализирането на лошите хранителни навици много по-трудно. А често и невъзможно.

Лекарства

Много жени стават жертва на здравословни проблеми, след като навършат 40 години. Това ги кара да започнат да приемат медикаменти, предписани от лекар. Някои лекарства като антидепресанти и кортикостероиди подпомагат напълняването.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Виталия

    8 3 Отговор
    Вени, това е за жени над 50. Жени на 40 години са, ъ полови атлетки, има и изключения де. Не е задължително да са дами, да седят все едно са глътнали бастун и прочее
  • 2 Смех

    10 3 Отговор
    7-те фактора са яде твърде много не тренира... същите фактори важат при всички свинчаци... Да не ми обясняват генетично било...

    Коментиран от #3

  • 3 Виталия

    3 4 Отговор

    До коментар #2 от "Смех":

    Зависи. Има и генетично свързано със структура на тялото. Аз съм нито дебела, нито слаба. Не съм тренирала никога. Чувствам се добре
  • 4 Въпросче

    5 2 Отговор
    Аз като съм над 50 и съм 44 кила да мра ли? Ям си, пия си пуша си, нямам високо кръвно и диабет, не спортувам активно, иман си 2 пръста тлъстинка на корема(т.е. не съм кахексия)...просто натура.
  • 5 Фаро

    6 0 Отговор
    Жените над 40 полудяват за 10-12 години.В тоя период разводите се увеличават многократно.След това жените си търсят добър мъж да не пие и да не ги бие

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Папи

    3 0 Отговор
    Напълняват от липса на кекс
  • 8 СЛОНА

    2 0 Отговор
    КАКВОТО И СЛОЖА У УСТА И ПОД ФУСТА ТОВА ,ЧЕ МИ ОСТАНЕ ЗА СПОМЕН ОТ ВСЕКА ЕДНА ЖЕНА...