Last news in Fakti

18 Април, 2022 10:41 7 760 3

Вредна или полезна е газираната вода?

  • газирана вода-
  • полезна-
  • вредна-
  • стомах-
  • киселинност

Газираната вода в големи количества може да повиши налягането в стомаха

Вредна или полезна е газираната вода? - 1
Снимкa: Shutterstock

Оказва се, че повечето страхове по темата дали е вредна газираната вода са силно преувеличени, твърдят гастроентеролози. И то заради многобройните митове за газираните напитки.

Ето как обясняват детайлите. „Газираната вода не предизвиква метеоризъм, защото въглеродният двуокис се усвоява в кръвта в горните отдели на храносмилателния тракт, отправя се в белите дробове и се издишва с въздуха“, казват специалисти, цитирани от zdrave.to.

Относно киселинността: стомашният сок е 100 пъти по-кисел от газираното. Освен това няма нищо страшно от леко повишаване на киселинността в здравия стомах.

При наличие на болести обаче не бива да се злоупотребява с газирана вода. Тя е способна да задълбочи проблема с киселините, особено ако става дума за гастроезофагеален рефлукс.

Експерти предупреждават, че газираната вода в големи количества може да повиши налягането в стомаха и като резултат се увеличава рискът от отделяне, изхвърляне на кисело съдържимо в хранопровода.

Не трябва да забравяте и това, че газираната вода е противопоказна при язвена болест, тъй като разтягането на стомаха може да предизвика перфорация и дори кръвотечение.

Ако нямате проблеми със здравето, можете спокойно да пиете газирана вода. Тя не влошава храносмилането, дори точно обратното – отразява се положително, засилвайки изработката на храносмилателни сокове. Освен всичко друго газираното подобрява моториката на червата.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ицо

    8 0 Отговор
    Аз употребявам содата с резенче лимон и водка. И тя с резенче лимон.

    Коментиран от #2

  • 2 Гочето

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ицо":

    Когато нямам сода към водката добавям доматен сок с малко сол и черно пиперче.
  • 3 Оник

    0 0 Отговор
    Ами това е арменското шампанско бе !