Last news in Fakti

5 Август, 2022 11:06 2 255 1

Лепило от отровата на змия затваря рани мигновено

  • лепило-
  • отрова-
  • змия-
  • рани-
  • кръвоизливи

Това се дължи на един ензим, наречен рептилаза

Лепило от отровата на змия затваря рани мигновено - 1
Снимкa: Shutterstock

Учени са разработили ново биосъвместимо лепило, което спира кръвоизливи за секунди.

За момента лепенето на отровени рани се прави със синтетични адхезиви и те се справят много добре, но при разграждането им може да се отделят токсични продукти. Има и биосъвместими лепила, които се резорбират лесно, но не лепят толкова добре и не са здрави, обясни Никола Кереков в „Науката не спи“ по БНР.

За да решат дилемата, създавайки хем здраво, хем биосъвместимо лепило, учените са разработили био адхезивен гел, в състава на който влиза не друго, а тъкмо отрова от копиеглава усойница (Bothrops atrox).

Една от най-отровните змии в Южна Америка, тази усойница използва отрова, разрушаваща кръвоносната система на жертвите (бозайници, влечуги, земноводни и птици).

Отровата ѝ предизвиква коагулопатия – мощно стимулира кръвосъсирването до изчерпването на всички елементи (тромбоцити и фактори), което води до смъртта на жертвата.

Това мощно кръвосъсирване се дължи на един ензим, наречен рептилаза. Той решава проблема със съсирването в рамките на 45 секунди – два пъти по-бързо от най-доброто, което има в момента (фибриново лепило).

Наскоро друг екип пък използва отровата на най-отровния австралийски паяка атракс, за да блокира сигнала, който стартира програмираната клинична смърт на сърдечни клетки при кислородна недостатъчност и може да се използва при инфаркти.

Чуйте Никола Кереков в „Науката не спи“ за над 150 пептида от отрови, които са в клинични изследвания и над 600 в предклинични.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.