Last news in Fakti

14 Октомври, 2022 15:31 4 917 2

Кардиолог разби мит за кръвното налягане при възрастните

  • кардиолог-
  • сърце-
  • кръвно налягане-
  • високо кръвно налягане

Лекарят посочи кое влияе на измерването на кръвното налягане

Кардиолог разби мит за кръвното налягане при възрастните - 1
Снимка: Shutterstock

Кардиологът Юрий Серебрянски разказа какви показатели за налягане са нормални при възрастните хора. Преди се смяташе, че колкото по-възрастен е човекът, толкова по-високо трябва да бъде налягането, но с течение на времето всичко това беше преразгледано.

"При възрастните хора кръвното налягане от порядъка на 130-140 горна граница се счита за нормално“, обясни лекарят, цитиран от zdrave.to.

Според него границите на налягане до голяма степен зависят от времето на деня. Така че при една категория хора налягането може да се повиши през първата половина на деня, при друга категория - през втората половина на деня.

Що се отнася до нормализирането на налягането, Серебрянски съветва да се свържете със специалист, който ще идентифицира причината за високото кръвно налягане и ще помогне да го приведете в нормални граници по най-подходящия за вас начин.

В същото време, ако се направи опит за намаляване на високото кръвно налягане без консултация със специалист, рискът от мозъчен кръвоизлив, инфаркт на миокарда, белодробен оток и сърдечна недостатъчност може да се увеличи. Възможни са и тромботични или тромбоемболични усложнения.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шляхтиц

    2 0 Отговор
    Поне до този момент, 16:43, статията е без коментари.....

    Коментиран от #2

  • 2 пенционер

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Шляхтиц":

    сега сме в следобедна дрямка