Last news in Fakti

7 Ноември, 2023 14:56 1 672 7

Съществува ли наистина мъжката менопауза?

  • менопауза-
  • мъжка менопауза-
  • роби уилямс-
  • хормони-
  • мъже-
  • мъжко здраве

Мъжкият вариант на менопаузата се нарича андропауза и много мъже може да преминат дори незабелязано през нея

Съществува ли наистина мъжката менопауза? - 1
Снимка: Shutterstock

За менопаузата се говори много, като често се подхожда с шеги към това женско състояние, въпреки че този период от живота на жената е свързан с поредица физиологични промени и неразположения. Но в последните години учените разглеждат все по-задълбочено идеята, че и мъжете също преминават през сходен етап на промени.

Наскоро самият Роби Уилямс се оплака, че е изпаднал в подобен период, който медицината нарича андропауза. Освен че няма настроение и че чувства все по-отслабен, косата му е започнала да оредява, а с жена му почти не правят секс. Той дори се е подложил на терапия с инжекции тестостерон, но му се е наложило да я прекрати, защото сериозно влошила психическото му здраве.

За разлика от жените, при които се забелязва рязък спад на половите хормони и фертилността, при мъжете тестостеронът намалява постепенно с напредване на възрастта. След 30-годишна възраст спадът е с 1% на година. А това може да доведе до еректилна дисфункция, безсъние, покачване на тегло, загуба на костна плътност, изпотяване, дискомфорт в гърдите, намалена мускулна сила, умора, информира lifestyle.bg.

При повечето мъже не се забелязват никакви симптоми преди да навършат 40 или 50 години. Но въпреки хормоналните промени, които могат да останат и напълно незабелязани, мъжете могат да останат способни да имат деца до 80-годишна възраст. Според учените мъжете, които страдат от диабет или са с наднормено тегло, по-често изпитват симптомите на андропауза.

А често тези симптоми може да са в следствие по-скоро на метаболитен синдром, нездравословен начин на живот, хроничен стрес. Еректилната дисфункция пък може да е първи признак на сърдечно-съдово заболяване, затова не бива да се приписва само на хормоните, предава Daily Mail.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Какво

    7 3 Отговор
    Им пука на жените ! И без това когато минат петдесетака , никой ни ги вика за участие в секса !
  • 2 ко пише ко?

    5 0 Отговор
    извинете, но от заглавието се носи лгбт смръдня...
  • 3 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 0 Отговор
    Да не мислите,че инфарктите във възраст около 55г,падат от небето,а ганчоовци......Това не означава,че на 50-100г няма да ти стане,а означава ,ганчоовци,че ЖЛезите с вътрешна секреция започват да работят по лошо и понеже Половите жлези,които компенсират в младоста грешките на другите жлези,също заработват по-слабо се получава .....плаки в кръвоносни съдове,необръщане внимание на високо кръвно и оооп,игнорирали Аспиринчето и ооооп скочили в трапа.Пиша ви го като човек минал пътя ,Ганчоо-овци и мноого знаещ!
  • 4 Доктора

    4 1 Отговор
    Мъжката менопалза е измислена от феминистките, за да не се чувстват прецакани само те. Доказано е, че при мъжете няма такова нещо, като менопауза. Мъжете могат да правят деца до смъртта си. Така е по принцип от медицинста гл.т. без да броим случаите при които поради заболявания и медикаменти, това нещо се променя.

    Коментиран от #6

  • 5 Ахахаха

    4 0 Отговор
    Ако питаш ЕС и Сащ съществува ахахаха
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.