Last news in Fakti

27 Ноември, 2023 16:45 1 541 5

Храните, които борят стреса

  • храни-
  • стрес-
  • напрежение-
  • тревожност

Количеството и качеството на хранителните вещества, които приемате, може да повлияе на невронните вериги на тялото, които контролират емоциите, мотивацията и настроението

Храните, които борят стреса - 1
Снимка: Shutterstock

Управлението на стреса в днешно време се оказва доста трудна, но и важна задача, за да можем да поддържаме цялостното си здраве. Има много начини за управление и дори намаляване нивата на стрес. Храната може да бъде най-големият ви съюзник в справянето със стреса или да се превърне във ваш враг. Тя може да намали или повиши нивата на стрес, така че е изключително важно да обърнете внимание на това, което ядете, когато се чувствате тревожни.

Количеството и качеството на хранителните вещества, които приемате, може да повлияе на невронните вериги на тялото, които контролират емоциите, мотивацията и настроението, пише puls.bg. Освен това има причинно-следствената връзка между диетата и психичното здраве.
Така че следващия път, когато сте под напрежение, въоръжете се с този вкусен арсенал от 4 храни за премахване на стреса:

1. Билков чай за насърчаване на усещането за топлина и спокойствие

Понякога усещането, което храната или напитките предизвикват, а не техните хранителни вещества, помага за намаляване на стреса. Пиенето на топла чаша чай е един от начините да се почувствате по-спокойни. Изследвания показват, че държането и отпиването на топла напитка увеличават чувството на топлина, спокойствие и уют. Чайове от лайка, лавандула, глог, пасифлора, валериана и маточина имат релаксиращ ефект.
Билковият чай е страхотен за отпускане, но когато имате нужда от нещо ободряващо, зеленият чай е изключително подходящ, защото е пълен с флавоноиди, които поддържат здравето на мозъка. Те могат да помогнат за защитата на невроните срещу наранявания, предизвикани от невротоксини, да потиснат възпалението в мозъка и да подобрят паметта, ученето и когнитивната функция.

2. Черният шоколад предлага богато на антиоксиданти удоволствие

Черният шоколад може да намали стреса по два начина - чрез химическо и емоционално въздействие. При някои хора шоколадът може да предизвика такова удоволствие, че просто да се насладите на парче от него може да помогне за намаляване на стреса. Тъмният шоколад, който е богат на антиоксиданти, може също да помогне за намаляване на стреса чрез понижаване нивата на хормоните на стрес в тялото. Само се уверете, че блокчето не съдържа ненужен излишък от добавена захар. Хубаво е шоколадът да има само две или три съставки, като какаови зърна, тръстикова захар и какаово масло. Освен това е желателно и високо съдържание на какао. Проучване от 2022 г. установява, че черният шоколад с 85 % какао може да подобри настроението повече от шоколад със 70 % какао.

3. Пълнозърнести храни за повишаване на настроението

Въглехидратите могат временно да повишат нивата на серотонин, хормон, който повишава настроението и намалява стреса. След като нивата на серотонин се повишат, хората под стрес имат по-добра концентрация и фокус. Просто се уверете, че сте избрали здравословни, нерафинирани въглехидрати, като сладки картофи или пълнозърнести храни и ограничете простите въглехидрати, като бисквити, сладкиши и „бели“ въглехидрати, включително бяла паста и хляб. Бързите въглехидрати причиняват бърз скок и срив на кръвната захар. Сложните въглехидрати съдържат витамини и минерали, както и фибри и затова се смилат по-дълго и имат по-малко непосредствено въздействие върху кръвната захар.
Тъй като фибрите също могат да поддържат здрав микробиом на червата, посегнете към храни с високо съдържание на фибри, включително ръж, елда и кафяв ориз.

4. Авокадото предлага премахване на стреса с помощта на омега-3 мастни киселини

Авокадото е богато на омега-3 мастни киселини, високи дози от тези основни киселини могат да намалят тревожността. Суперсилата на авокадото не се свежда само до съдържанието на омега-3 мастни киселини, а и други основни хранителни вещества. Яденето на авокадо може да подобри здравето на сърцето, мозъчната функция, здравето на червата и управлението на теглото. Изследователите смятат, че това се дължи на относително ниската калорийна стойност на авокадото и ниското съотношение на наситени към ненаситени мазнини, както и на това, че е добър източник на пребиотични фибри. Авокадото също се свързва с по-нисък риск от метаболитен синдром (група от състояния, които включват високо кръвно налягане и затлъстяване).


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Храни срещу стрес

    3 0 Отговор
    Салати и мезата, заедно с бира, вино или твърд алкохол.
  • 2 Сър

    4 1 Отговор
    Цената на авокадо в Бг може да ви докара много стрес
  • 3 Хахаха

    2 0 Отговор
    Пълнозърнестите храни са толкова гадни , че веднага ми развалят настроението !
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.