Last news in Fakti

4 Февруари, 2024 07:10 885 3

На 4 февруари отбелязваме Световния ден за борба с рака

  • рак-
  • болести-
  • здравеопазване

С 26% от смъртните случаи ракът е втората причина за смъртност в целия ЕС след сърдечносъдовите болести

На 4 февруари отбелязваме Световния ден за борба с рака - 1
Снимка: Трафикнюз
На 4 февруари отбелязваме Световния ден за борба с рака.

С 26% от смъртните случаи ракът е втората причина за смъртност в целия ЕС след сърдечносъдовите болести. Друга важна констатация е, че ракът на белия дроб остава най-честата причина за смърт от рак. Съществуват и големи неравенства по отношение на смъртността между държавите от ЕС.

Профилът на България показва, че тя е единствената държава в ЕС, в която се отчита увеличаване на смъртността от рак.

По данни на Световната здравна организация всяка година над 12 млн. души получават тежката диагноза, а около 7,6 млн. умират от болестта. Добрата новина е, че около 40% от онкологичните заболявания могат да бъдат излекувани, стига да бъдат диагностицирани навреме.

Без употреба на тютюн, без злоупотреба с алкохол, по-малко излагане на слънце и поддръжка на здравословно тегло чрез добро хранене и достатъчно движение са част от съветите, които специалистите препоръчват за предотвратяване на онкологичните заболявания.

Всяка година две от десет жени и трима от десет мъже в Европа умират от рак. Приблизително 3,2 млн. европейци пък получават тази диагноза.

Статистиката показва, че заболеваемостта от рак при мъжете и жените продължава да нараства въпреки по-добрата профилактика и лечение. Ако не бъдат предприети съответните действия, през следващото десетилетие коварното заболяване ще погуби 84 млн. души, предупреждават от Световната здравна организация.

Положителното е, че с всяка измината година българинът осъзнава все повече и повече, че ракът е лечимо заболяване. Всеки един човек, който се е сблъскал с тази диагноза, първоначално е нормално да изпита някакво стресово състояние, но постепенно, оглеждайки се наоколо и прочитайки в интернет, запознавайки се с постиженията на съвременната медицина, придобива все по-голяма увереност и разбира, че това заболяване не е Дамоклев меч и не е категоричната присъда „смърт". Нагледен пример за това е, че нараства броят на пациентите, които са лекувани по повод на ракови заболявания и продължават да живеят.

Всяка година Световната здравна организация/СЗО/ подпомага Световната организация за глобален контрол над рака в организирането на различни събития, които да информират населението за коварната болест.

Източник: dariknews.bg


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нашийник

    5 2 Отговор
    Успокоих се, за канцерогенните продукти в хранителните вериги поне не пише нищо. То и без туй е друг вид рак.
  • 2 Борба срещу скаридите

    1 2 Отговор
    Стига с тази борба с това, борба с онова. Който иска да се бори, да се пробва с Тайбе Юсеин.
  • 3 Само

    5 0 Отговор
    при нас с увеличава, защото си имаме апаши за управници, дето внасят целия боклук на ЕС у нас...
    ....и от двата вида, за изгаряне и хранене...
    Вече няма човек у нас, който да не познава или има вече близък, пострадал или починал от рак ...