Last news in Fakti

4 Февруари, 2024 18:55 1 246 24

Проф. Иво Петров: Младите лекари избират чужбина заради високите технологии в здравеопазването

  • професор иво претров-
  • медицина-
  • здравеопазване

Все още някои хора се възползват от течове в здравната система, затова няма реформа, заяви кардиологът

Проф. Иво Петров: Младите лекари избират чужбина заради високите технологии в здравеопазването - 1
Снимка: БГНЕС

Проблемът в здравната ни система е целевото финансиране. Корупция има, но не това е основната причина. Все още някои хора могат да се възползват от течове в здравната система, това е причина за липсата на реформа.

Това каза пред NOVA кардиологът проф. Иво Петров.

Според него младите лекари искат да се развиват и затова избират чужбина - заради високите технологии в здравеопазването. "Голям препъникамък е нецеленасоченото финансиране. Някои държавни и общински здравни заведения се реанимират изкуствено, те са изпразнени от съдържание. Обществото трябва да има сериозна нетърпимост. Аз не виня хората, които отиват да се лекуват зад граница, те търсят помощ. Всеки месец подписвам експертни становища за дефицитите в нашата система, искам да бъдат наваксани", коментира медикът.

В края на миналата година стана ясно, че над 1 милион лева са нужни за животоспасяващо лечение на сина му. Иво-младши има вродена малоформация в мозъка, която при навлизане в пубертета се е усложнила до резистентна епилепсия. "Моето семейство получи за сина ми невероятна, но и много скъпа технология, терапията се надяваме да помогне. Няма 100% гаранция за успех. Синът ми е добре, нещата се развиват според очакванията. Благодаря на всички, които откликнаха и помогнаха", заяви професорът.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НЕВЕРОЯТЕН ЛЕКАР И ЧОВЕК

    12 3 Отговор
    ДАНО ГО ИМАМЕ ДЪЛГО.
  • 2 Професоре, създайте работна група!

    17 2 Отговор
    Професоре, дайте предложение какво да се прави в здравната система. Създайте работна група от умни лекари и здравни мениджъри и кажете какво да се прави. Обнародвайте този план и ще се бием със системата, друг изход нямаме. Медицината в България стана прекалено скъпа, направо непосилна. Безплатна медицина при здравни осигуровки отдавна няма. Още детска болница няма в България, а олигарсите притежават по над 100 автомобила в гаражите си. Кражбите са ясни на всички. Ще се бием, ще се борим! Така или иначе загиваме без здравна помощ. Нямаме какво да губим.
  • 3 Тц тц тц

    16 1 Отговор
    Това си е плана Ран-Ът в действие.Искат да съсипят държавните болници.На шамани ли ще го караме после?Ще взимаме пример от онези откачалки в Давос,на които им танцуваше шаманка с боядисано с кръв лице?
  • 4 и що не ги купувате тея технологии ?

    17 0 Отговор
    не чух причината, всеки прекаран да вади такива огромни суми ли ? при лекарите и аптекарите е супер мафия
  • 5 Иван

    16 2 Отговор
    Те на новите лекари пари не им трябват нали ,Абе откъде ги намирате тези бе дайте му хапчето то бива простотии ама чак пък толкоз
  • 6 Високите технологии в здравеопазването

    7 10 Отговор
    в чужбина. Чудя се как още чугунените кратуни не да изпълзели да ревнат как по времето на соца сме имали "медицина за пример". То и затова партийните величия се лекуваха в Правителствена, ама и там един байпас не можеха да направят, та се сетих как бай Пешо Младенов ходи у капиталистическата Австрия. От онова наследство още не можем да догоним нивото на западната медицина, та дори и те на едно място да стоят.

    Коментиран от #9

  • 7 Наблюдател

    20 1 Отговор
    Така така, този се прави на голям капацитет но иначе слага китайски стентове за по 1000 лева и ги изписва от касата за по 15000 , дали пък случилото му се не е възмездие???!!!
  • 8 Благой от СОФстрой

    13 1 Отговор
    Не само здравните ни кадри а и все повече българи ще емигрират зад граница, само и само да се спасят от проЗДотията царяшата на територията и накрая ще се настанят ТУК само османците моджахидини!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 А50

    12 3 Отговор
    Това което разбрах е че професорът иска да закрие още болници в малки и не толкова малки населени места, за да има пари за богатити и да не им се налага да ходят в чужбина. Пожелавам здраве на всички
  • 11 Майстора

    11 0 Отговор
    Този т.н. професор така се беше разчорлил и гелосал, че Азис ряпа да яде . После се чудим защо здравеопазването ни е на този хал.
  • 12 Иван рилски

    8 4 Отговор
    Младите лекари избират Европа защото парите са много а работата е малко.
  • 13 Слуги на Сатаната

    20 1 Отговор
    Сам се лъже или нас се опитва да заблуди? В лекарското съсловие е пламнала епидемия от алчност и колкото повече се състезават старите, толкова повече се надъхват младите и ще става по-лошо... докато хората разберат, че никого не го е грижа за тях и тръгнат сами да се спасяват.
  • 14 Кинтажа

    17 0 Отговор
    8 милиарда за здравеопазване на 6 милиона души.Един милион изобщо не използват болнична помощ през годината дори направление не взимат и не си използват двете пломби за годината.Какво правим с парите за тяхното лечение през годината като те не са ползвали? Така източват общинските бюджети през измислени сервизи без да са правили ремонти на общинските коли.така източват касата с измислени хора с измислени манипулации.
  • 15 Далечен

    4 1 Отговор
    Реално липсва истинска реформа в здравеопазването.Повечето хора заминават в чужбина поради по добро качество на медицинските грижи. Трябва да се въведе консултанската система при лекарите! Тези здравни пътеки , защо още ги има? Лекари имаме достатъчно. Трябват специалисти работили в чужбина да направят реформите в болниците!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 По Темов

    0 0 Отговор
    Те.излекуваха.хората в България никакви болни неостанаха в България няма кво да правата.и.се.наспчват.без оръжие на запад и азиатските страни.
  • 21 Пациент

    4 0 Отговор
    Професоре парите. Те са водещото при хващане на Терминала и после заради високите технологии. Бъди честен.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Госあ

    3 1 Отговор
    Аз пък си мислех, че е защото директорите вземат 10х р буквалния смисъл на заплатата на младите редови лекари ! А младия лекар взема много по малко от ватман ! Ножицата в здравеопазването е най голяма. И, за 35 години не осъвременихте ли медицината в България ве професоре ? Машини не купихте ли ? Ползвате ли ги ? А на какво научихте младите ? М ?
  • 24 чукана студентка

    2 0 Отговор
    А ти, професоре, как тихичко отиде в чужбина, а тук вършехме и твоята работата?