Last news in Fakti

14 Февруари, 2024 16:32 881 1

Силовите тренировки са ефективни в борбата с депресия и тревожност

  • тренировка-
  • силова тренировка-
  • депресия-
  • лечение-
  • психика-
  • тревожност

Изследване доказа, че силовите тренировки са полезни както за тялото, така и за психиката

Силовите тренировки са ефективни в борбата с депресия и тревожност - 1
Снимка: Shutterstock

Изследване на учени от Университета на Лимерик в Ирландия и на Университета на Айова, САЩ, показа, че силовите тренировки имат ефект при лечение на симптоми на тревожност и депресия, съобщи "Медикъл Експрес".

Резултатите подкрепят ползата от тези упражнения при пациенти със симптоми на тревожност и депресия и изследват механизмите на въздействие, предава БТА.

Изследването под ръководството на проф. Матю Херинг от Университета на Лимерик и проф. Джейкъб Майър от Университета на Айова е публикувано в специализираното издание Trends in Molecular Medicine ("тенденции в молекулярната медицина"). Авторите казват, че са налице "вълнуващи доказателства", че силовите тренировки може да са достъпна алтернативна терапия за подобряване на ефекта на по-утвърдени лечения за тревожност и депресия и за допълнителни ползи върху здравето.

Здравните ползи от силовите тренировки или от упражненията за укрепване на мускулатурата са отдавна установени, каза д-р Херинг. Той подчерта, че досега сравнително неизследвано е въздействието на тези упражнения върху депресивните симптоми.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    0 2 Отговор
    Това е много така хвърлено. Срещу депресия преди дават дори шапки с козирки които светят, че на светло намалява депресията. Самоубийци ги карат да не спят дълго време. Има трикове. И какво значи тежки тренировки? Разни хора се контузват и си чупят кости на първа тренировка. Трябва напипване. За деца не трябва да се позволява и пречи на растежа. Човек май расте докато спи, а при стегнати мускули това пречи.