Last news in Fakti

18 Февруари, 2024 09:28 3 861 10

20-годишно проучване разкри кое кафе е най-опасно за здравето ни

  • кафе-
  • здраве-
  • проучване

Навикът да се пие кафе не е вреден, но всичко зависи от начина на готвене на напитката

 20-годишно проучване разкри кое кафе е най-опасно за здравето ни - 1
Снимка: Shutterstock

Експерти от Университета в Гьотеборг, Швеция, разкриха кое е най-опасното за здравето ни кафе.

Ободряващата напитка, приготвена чрез френска преса или нефилтрираното кафе крие най-големи рискове за сърдечно-съдовата ни система. Изследването е публикувано в списание European Journal of Preventive Cardiology (EJPC), предава "Дарик".

За целите на проучването са включени над половин милион жители на Норвегия от двата пола на възраст между 20 и 79 години. Данните са събирани в продължение на 20 години, като участниците в проучването редовно са предоставяли данни за своята диета и по-специално за това, колко кафе пият и как го приготвят.

Изводите показват, че навикът да се пие кафе не е вреден, но всичко зависи от начина на готвене на напитката. Така, например, употребата на филтрирано кафе се свързва с 12-процентно намаляване риска от ранна смърт от сърдечно-съдови заболявания при мъжете и 20-процентно намаление при жените. Най-ниска смъртност се наблюдава при хората, които пият от една до четири чаши филтрирано кафе на ден.

Най-опасно се оказа кафето, приготвено чрез френска преса. Поради липсата на филтрация, концентрацията на вещества, които повишават нивата на холестерол в кръвта, е много висока. Тези вещества са около 30 пъти повече в сравнение с филтрираното кафе, добавят от Университета в Гьотеборг.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мдаааа

    15 5 Отговор
    Затова - пийте само бира , от Чукотка !!!
  • 2 Голата истина

    18 3 Отговор
    Кафе с райбер при комшийката
  • 3 РЕАЛИСТ

    4 4 Отговор
    А ,да попитам тогава, къде може да си купиш филтрирано кафе, щом е най -безопасно. Последно се предлагаше в Starbucks , ама вече не. Гледам по филми, как в САЩ го сипват от канички по заведенията.

    Коментиран от #7, #10

  • 4 Бендида

    17 1 Отговор
    По тази логика, турското кафе би трябвало да води класацията, тъй като също е нефилтрирано и доста ,, по -силно ". Явно изводите са валидни само за Норвегия. :)
  • 5 Пак

    17 4 Отговор
    Щуротии от " едни учени " ! Човечеството стотици години пие кафе на джезве , и само последните години по по нови начини ! Сега хората са по болнави , отколкото някога !
  • 6 НАБЛЮДАТЕЛ

    8 0 Отговор
    При нас всичкото кафе е менте, така че статията е кух пълнеж на страницата
  • 7 Боро

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "РЕАЛИСТ":

    Това кафе от каните в САЩ едва ли е вредно. Стои там денонощно и непрекъснато се подгрява. Пият го в големи чаши. Спокойно можеш да изпиваш десетина чаши на ден, в офисите, магазините и бензиностанциите го пият в огромни количества. Виж, италианското е друга работа. След втората чашка направо ти се завива свят.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.